Froome knuste konkurrentene

Maktdemonstrasjon av Sky-laget.

KNUSTE KONKURRENTENE: Chris Froome jubler for etappeseier.

Forhåndsfavoritt Chris Froome rykket fra konkurrentene i de siste stigningene opp mot målgang i Ax 3 Domaines og vant den åttende etappen i årets Tour de France i spektakulær stil.

Andremann i mål var lagkamerat i Sky, Richie Porte, som dermed sørget for storeslem for laget til Edvald Boasson Hagen. Nordmannen falt av fra hovedfeltet tidlig på dagens etappe.

Overtar ledertrøyen

Sky-rytterne kan ha avgjort mye av årets Tour de France med oppvisningen på den første skikkelige fjelletappen.

— Jeg kunne ikke ha vært mer lykkelig. Det har vært en nervøs uke frem mot denne etappen, sa en lykkelig og svett Froome til TV etter løpet.

- Å klare å betale tilbake lagkameratene mine på denne måten er en drøm. Kennaugh, Porte, alle sammen, jeg kunne ikke ha bedt om mer fra noen av dem, sa Froome.

Froome overtar dermed den gule ledertrøyen, for første gang i sin karriere. Han leder nå årets Tour foran lagkamerat Porte.

Nok et tidlig brudd

Det ble en varm og strevsom etappe over 195 kilometer fra Castres til Ax 3 Domaines i Pyreneene.

Løperne skulle opp to store fjell lørdag. En ukategorisert opp til Col de Pailhères, årets høyeste stigning i Touren, i tillegg til en førstekategori opp til mål i Ax 3 Domaines.

Nok en gang fikk vi et brudd momentant etter start. Fire løpere fikk nesten 10 minutter avstand til hovedfeltet på det meste, med Vacansoleils Johnny Hoogerland i føringen. Nederlenderen vant den innlagte spurten etter 120 kilometer.

Greipel, Sagan og Cavendish kom nærmest etter de fire i bruddet.

Knallharde motbakker

Med drøye 40 kilometer igjen var det opprinnelige bruddet kjørt inn, og deretter begynte stigningen opp til Col de Pailheres. 15,3 kilometer med en stigning på åtte prosent skulle tilbakelegges.

Først stakk Christophe Riblon fra Ag2r fra det opprinnelige bruddet, og fikk en ledelse oppover. Nairo Quintana fra Movistar rykket fra feltet for å nå igjen Riblon i teten, og drøye tre mil før mål var colombianeren i ledelsen.

Quintana tråkket skikkelig til opp mot toppen på Col de Pailheres, og var over streken drøye halvminuttet foran Pierre Rolland. Hovedfeltet passerte det høyeste punktet omlag minuttet bak Quintana.

Imponerende Sky-jobb

Deretter startet Sky på jobben med å hente inn Quintana. Peter Kennaugh gjorde en kjempejobb i nedoverbakkene før Richie Porte overtok jobben. Omlag fem kilometer fra mål stakk Froome ifra og opp de siste bakkene inn mot mål var den Nairobi-fødte briten suveren.

Etter fem timer og tre minutter kom Froome i mål og kunne strekke hendene i været for en etappeseier som kan bety utrolig mye i sammendraget i årets Tour.

Lagkamerat Porte var drøye 50 sekunder bak Froome i mål, med Alejandro Valverde på tredjeplass, 1.08 bak Froome.