Sport

En uventet telefonsamtale i januar ble starten på et nytt liv for håndballyndlingen

Ida Alstad har sjelden vært så nervøs som akkurat nå.

- NERVØS: Ida Alstad kan være med på Champions League-triumf for Györ. Vidar Ruud / NTB scanpix

 • Arne Hole

Da sesongen startet, trodde Ida Alstad at hun skulle kjempe om seriesølvet bak Larvik. Nå kan hun være med å vinne Champions League med Györ.

Ida Alstad har vunnet OL, VM, EM, seriemesterskap og cupgull, men aldri den gjeveste klubbturneringen.

– Dette er veldig stort. Jeg er mer nervøs nå enn jeg var før siste EM og VM. Champions League-tittel er noe jeg ikke har. Jeg har vel ikke vært så nervøs siden OL 2012 , sier trønderjenta, som plutselig havnet i hetgrøten.

I januar så håndballivet ut som det har sett ut en del ganger tidligere for Ida Alstad: En håpløs jakt på Larvik i den norske serien. Så ringte Györ og ville leie henne. Det ble begynnelsen på et ungarsk eventyr.

Forrige helg ble Alstad og de andre norske jentene – Kari Aalvik Grimsbø, Heidi Løke og Linn Jørum Sulland – cupmestere etter seier over Érd. I kvartfinalen i Champions League ble FTC Hungaria sendt ut med feie-gølvet-sifrene 31–18 og 40–23. Det betyr at Györ i Final4 lørdag ettermiddag er klar for sin niende semifinale i Champions League. Den moralske finalen? I alle fall er motstander Buducnost – laget som vant både i fjor (over Larvik) og i 2012. I 2013 og 2014 vant Györ.

Les også

Europeiske toppklubber ønsker seg ja fra Ida Alstad

Motstanderen spiller stygt

– Den første kampen er den viktigste. Buducnost er gode på å spille tøft og halvstygt – og de får lov til det. Det er deres beste våpen. Vi må være både taktiske gode og iskalde i hodet. Men vi er blitt bedre og bedre samspilt. I høst tapte vi hjemme og spilte uavgjort borte mot min gamle klubb Midtjylland, og vi tapte mot FTC i første seriekamp. Men skadesituasjonen har vært ekstrem, og det har vært en del nye spillere. Nå finner vi hverandre bedre og bedre på treningene, sier Ida, som selv har måttet bygge seg opp.

Ida Alstad og Kari Aalvik Grimsbø spiller sammen i Györ. Scanpix/Gorm Kallestad

Akilles røk i romjulen i fjor, og det tok tid å komme tilbake. Så lang tid at Thorir Hergeirsson ikke tok henne ut i VM-troppen. Men underveis fant man ut av det var bruk for Alstads forsvarskvaliteter, og hun ble hentet inn.Så ble hun syk tre uker mens det var landslagssamling i mars. Ikke så gunstig med tanke på å få vist seg frem før OL-uttaket 19. juni, men 30-åringen tror Ungarn-oppholdet har styrket sjansene.

— Jeg får motivasjon til å trene litt ekstra når det er OL-år. Jeg vil bli bedre – og jeg må bli bedre for å være med på moroa. Oppholdet i Györ har styrket meg både som spiller og person.

Les også

Ida Alstad forlater Byåsen - leies ut til storklubb

Fantastiske treninger

Denne sesongen har Györ satt «verdensrekord» i korsbåndskader. Fem spillere er ute, mens leddbåndskadde Anita Görbicz er tilbake. Alstad har fylt reserverollen så bra at hun i januar og februar var toppscorer i de fleste kampene. Da fikk hun også lov til å ta straffekastene. Den rollen har dronning Görbicz tatt tilbake.

– Györ har også fått tilbake venstrebacken. Hva det betyr for meg finalehelgen vet jeg ikke. I semifinalen i den ungarske cupen spilte jeg fem minutter, i finalen 45. Men uansett om det blir fem eller 60 minutter denne helgen har dette vært en fantastisk sesong, og jeg føler meg som en stor del av laget.

– Hva har du lært?

– Det tenkte jeg faktisk over for noen dager siden. Nå begynner jeg å bli den gode, gamle Ida. Jeg kjenner at jeg lykkes med det meste av det jeg prøver på, og jeg gleder meg både til trening og kamp. Det er fantastisk å trene med noen av verdens beste spillere. Du er nødt til å gi hundre prosent, og det får du utvikling av.

Les også

Byåsen-venninnene bor fem minutter fra hverandre i Ungarn

Sosial Norges-gruppe

Ida fremhever også det gode miljøet mellom de fire norske spillerne i Györ.

— Oppholdet hadde ikke blitt det samme uten det unike forholdet som er mellom oss norske. Vi kan snakke litt norsk sammen på treningene, og vi har det hyggelig også utenfor banen, sier Ida, som regner med at Heidi Løke og Kari Aalvik Grimsbø - begge ble stemt inn på All Star Team i Champions League - blir nøkkelspillere i Final4. Spilletiden for Linn Jørum Sulland og henne selv er mer usikker.

Sulland reiser for øvrig til Vipers etter denne sesongen, men blir erstattet av Nora Mørk (også på All Star Team), slik at Györ fortsatt kommer til å være den norskeste klubben sør for Danmark.

Uklart tilbud om å bli

Ida har fått tilbud om å fortsette i Györ også neste sesong, men i øyeblikket vet hun ikke hvor aktuelt tilbudet er. Presidenten, som ga henne tilbudet, er gått av – og ingen ny er ansatt.

– Det blir Györ eller Trondheim. Jeg har fått flere andre tilbud, men orker ikke å flytte til et nytt sted enda en gang. Nå har jeg bodd i Holstebro, Herning, Trondheim og Györ i løpet av fire år. Jeg er ferdig med alt nytt.

Bortsett fra en ny tittel. Alstad har i tillegg til gull i OL, VM og EM også blitt noe så sjelden som cupmester i tre forskjellige land: Norge, Danmark og Ungarn og seriemester i to, Danmark og Ungarn.

— Det jeg mangler nå er et norsk seriemesterskap og Champions League-seier. Jeg får starte med Champions League, avslutter Ida Alstad med en liten latter.

Den som ler sist gjør det ca. klokken 19.20 søndag kveld.

Les mer om

 1. Håndball
 2. Ida Alstad

Relevante artikler

 1. SPORT

  Løke og Györ-jentene sviktet i straffedrama

 2. SPORT

  Fire norske jenter til Champions League-finale

 3. SPORT

  Byåsen-profilen takket nei til millionlønn i Romania

 4. SPORT

  Slik tror Vipers de kan slå Györ

 5. SPORT

  Byåsen-venninnene bor fem minutter fra hverandre i Ungarn

 6. SPORT

  Grimsbø-storspill sendte Györ til finale: - Hun fungerte dødsbra