Sport

Hestene hun trener har galoppert inn 37 millioner: – Jeg må levere bedre enn gutta

Til tider har trener Cathrine Erichsen følt seg motarbeidet. Hun har valgt å svare med gode resultater.

Ubeseirede Duca Di Como inntar søndag startboksen i Norsk Derby der en sjekk på 712.000 kroner venter vinneren. Trener Cathrine Erichsen er spent.
  • Mette Bugge
    Journalist

Når Norsk Derby skal avgjøres søndag, har Cathrine Erichsen én av favorittene. Duca Di Como skal ris av jockey Rafael de Oliveira.

Nylig vant hun dansk Derby med Master Bloom. Treneren har fire Derby-triumfer, tre fra Danmark, den siste fra Øvrevoll. Det var med hesten Ligths out. I fjor ble det 2. plass etter målfoto Med Silver Falcon, noe som opplevdes som surt.

48-åringen, som i mange år var en av få kvinner i det mannsdominerte miljøet, er glad for at hun «sto i det» og ikke lot seg pille på nesen.

– For det jeg opplever er at ikke alle er like flinke til å gratulere hverandre. Men de fleste forstår heldigvis at trenerne som tilhører denne sporten må støtte hverandre. Vi har jo et felles mål om at den jobben vi har valgt skal være til glede for både oss og publikum, sier hun.

  • Husker du fjorårets verdenshistorie på Derbydagen? Uhyre jevn avslutning: – Dette føles helt uvirkelig.

Skulle blitt økonom

Den da 25 år gamle kvinnen hadde ingen planer om å ende opp i et slikt yrke. Hun gikk på Bedriftsøkonomisk institutt (BI) og hadde andre planer i livet.

– Jeg red for å få noen ekstra inntekter under studiene, men så skulle han jeg red for slutte. Han hadde tre kandidater han mente kunne overta, og valgte meg.

Siden den gangen har Erichsens hester ridd inn drøye 37 millioner kroner. Hun er den kvinnelige treneren på Øvrevoll og i Skandinavia som har lykkes best, og er veldig glad for at det nå blir flere som satser på samme måte. I dag er det fem-seks kvinner på Norges eneste galoppbane, og omtrent ti menn som trener hester på dette nivået.

Treåringen Duca Di Comoinntar har en veldig sterk psyke. Trener Cathrine Ericsen sier at han aldri gir seg.

Erichsen fikk bruk for det hun kaller den lille utdannelsen i økonomi, for hun driver et AS, en liten bedrift, med både ansatte og eiere. I dag har hun 20 hester på stallen og ønsker flere.

– Jeg har vært heldig som har fått tillit, men det er en fight hele tiden med å få jobbet inn satt sammen andelslag, sendt mailer, være aktiv på telefonen og drive med direkte markedsføring.

Resultatene betyr alt

Når hun finner en lovende hest på auksjon, må hun sørge for at en eier kjøper den, og at hun kan trene den slik at investeringen lønner seg for eierne. Selv får hun ti prosent av en eventuell gevinst.

– Jeg må levere bedre enn gutta, sier Erichsen, som likevel de siste årene har følt at eierne ser mest på hvilke resultater trenerne har og hva de kan få til fremover, ikke hva slags kjønn de har.

Hun beskrives i miljøet som målrettet, barsk og fair. Og hun elsker jobben sin, det å være sammen med de flotte dyrene.

Nå er hun spent på om hun kan gjenta suksessen fra 2003, da det ble seier i Derbyløpet på hjemmebane med hesten Light Out, det gjeveste av det gjeve i denne sporten.

Les også

– Jeg kan risikere å bli slått av kona, og det er aldri artig

I 2003 kunne trener Cathrine Erichsen og jockey Mark Larsen triumfere. Lights Out vant Norsk Derby.

Hesten som søndag stiller til start har vunnet tre av tre løp hittil. Det enkelte eksperter lurer på er om 2400 meter kan bli litt langt.

– Han vil vinne. Det er en sterk hest og han har et godt løpshode, mener treneren.

Hovedeier er fonds- og aksjemegler Jan Petter Sissener. Han er også er styreleder i Norsk Rikstoto.

- Du måtte kjempe for å få tillit i starten og klore deg fast i denne bransjen. Hvordan har det vært?

– Det har vært tøft og utfordrende, men spennende og gøy at jeg har tålt det, sier Erichsen, som ikke vil utdype noe mer når vi spør om på hvilken måte hun ble motarbeidet.

Hun sier imidlertid at jobben byr på konstant prestasjonspress, fordi hun og andre trenere er så avhengig av at de får frem vinnere. Hvis det skjer noen nedturer, merkes det.

– Ja, da blir jeg stresset og sover dårlig. Jeg har kanskje kjøpt inn dyr som ikke leverer etter forventning. Men samtidig kan jeg ikke trylle. Jeg gjør alt jeg kan for hesten, og likevel kan det hende at den ikke kommer med gode resultater.

Hun mener at galoppsporten er inne i en positiv trend med nye mennesker i styre og stell, energiske folk som prøver å løfte sporten. Det er dessuten flere tilskuere på løpsdagene, som starter i april og varer til ut november. Først da kan hun ta seg en etterlengtet ferie.

Det er blitt noen timer på hesteryggen i årenes løp. Catrine Erichsen med hesten New Vision.

En av de største triumfene var da hun tok en stor seier på Ascot, den berømte engelske banen. Hun er eneste trener fra Skandinavia som har klart det, uavhengig av kjønn.

– Det var ganske rått. Da fikk jeg satt Skandinavisk Racing på kartet.

I fjor vant altså Vanessa Ryall som jockey på High As A Kite. Hun befinner seg i USA i år, men det kan bli mer «girlpower» hvis Erichsen og hennes derbyhest lykkes.

Les mer om

  1. Hest
  2. Jan Petter Sissener
  3. Rikstoto