Norge videre i EM etter praktomgang: - Sinnsykt deilig

Snudde mesterlig etter skrekkelig start.

De norske spillerne kunne slippe jubelen løs etter en strålende andreomgang mot Hviterussland.

Hviterussland — Norge 27-29 (13-12)

OSLO/KATOWICE: Etter å ha ligget under 6-2 etter ti minutter, og sett svake ut i åpningen i den avgjørende bataljen mot Hviterussland, var det norske herrelandslaget utilnærmelige utover i den viktige gruppespillkampen.

Les også

Protest mot norske EM-flagg

Beholdt tryggheten og roen

Ledelsen ble hentet inn raskt, og frem til pause var det et jevnt oppgjør. Etter pause sa de norske guttene takk og farvel, feide Hviterussland av banen og sørget for nok en imponerende norsk EM-prestasjon.

— Vi bommer mye på sjansene våre, og jeg føler vi burde ledet til pause. Likevel har vi tryggheten og roen og føler at det kommer til å løsne. Dette er veldig moro, sier Norges landslagssjef Christian Berge til TV3. — Jeg syns vi har spilt gode kamper i innledende, og håper det fortsetter videre, sier en fornøyd Christian O'Sullivan til kanalen.

Les også

Skal passe på hviterussernes stjerne: - Vi må gi dem juling

På det meste ledet de norske herrene med seks mål, og selv om Hviterussland pyntet på resultat i sluttminuttene, var seieren aldri truet.

— Vi roter i starten, men når det løsner, så løsner det virkelig. Dette er en fantastisk deilig følelse. Vi har klart målet vårt og har hevet oss skikkelig de to siste kampene, sier Joakim Hykkerud.

Kan få et drømmeutgangspunkt

Norges keeper Espen Christensen spilte på internasjonalt toppnivå og fulgte opp 2.-omgangen fra Kroatia-seieren. Norge rykket fra (17-17 til 21-17) ganske tidlig i 2.-omgangen. Der gikk toget for de tunge og etter hvert slitne hviterusserne.

— Dette var sinnsykt deilig. Vi får en litt tung start, men kommer tilbake og kontrollerer, sier han.

I forrige kamp var det stornasjonen Kroatia som ble slått. Klokka 20.30 i kveld møtes nettopp Kroatia og Island i den siste gruppespillkampen. Utfallet i det oppgjøret får stor betydning for Norges vei videre i mesterskapet.

SJEKK BØRSEN:

Les også

Han var Norges beste mot Hviterussland

Med Kroatia-seier er Norge gruppevinner og tar med seg fire poeng til mellomspillet. Er Island sterkest, blir det andreplass i gruppa og bare to poeng videre.

— Vi drømte om to poeng, og nå kan vi få fire. Nå håper vi Kroatia gjør jobben, så er vi strålende fornøyd også om det bare blir to, sier O'Sullivan.

I hovedrunden venter Frankrike (regjerende mester i OL, VM og EM), vertsnasjon Polen og Makedonia.

Det kommer til å bli en langt tøffere affære enn gruppespillet i Katowice. Norge har sikret seg en mulighet til å kunne nå semifinalen.

Vi må tilbake til 2010 for å finne siste gang Norge gikk til hovedrunden. Etter seire over Russland og Ukraina i det innledende gruppespillet, ble Østerrike slått, men tap mot Danmark og Island gjorde at det til slutt ble en tiendeplass.

Norges beste plassering er fra EM på hjemmebane i 2008. Da vant Norge over Danmark, Montenegro og Russland i innledende, med tapte mot Slovenia og greide bare uavgjort mot Kroatia og Polen. Så da ble det ingen semifinale, men en skuffende syvendeplass.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her hvor de norske håndballheltene får sin fortjente hyllest:

Les også

Aftenpodden Sport 18. januar