Sport

Når Aksel Lund Svindal reiser verden rundt, er det alltid én ting som kverner i bakhodet hans

Da Aksel Lund Svindals (34) akilles røk, innså stjernealpinisten at han måtte finne på noe annet enn bare å stå på ski. Nå har han funnet et helt nytt fotfeste.

Aksel Lund Svindal satser mot OL i 2018. Mellom treningsøktene jobber han med teknologiselskapet han sitter i styret i.
  • Mette Bugge
    Journalist

– Kanskje kan det bli min neste karrière, ler alpinisten som foreløpig ikke har planer om å gi seg som toppidrettsutøver.

Det er OL-sesong, og snart er han vei til Chile. Likevel befinner veteranen seg på Skøyen i Oslo, i lokalene til Norselab, teknologiselskapet der han ikke bare har gått inn på eiersiden. 34-åringen sitter også i styret og tar beslutninger på løpende bånd, uansett hvor han er i verden.

– En gang så jeg ham på TV like etter at vi hadde snakket sammen. Da ble jeg stresset, sier sjefen Yngve Tvedt.

Dro til Silicon Valley

Det var ham Svindal fikk kontakt med da akillesskaden var et faktum. Det skjedde under en fotballtrening i oktober 2014.

Etter operasjonen førte skaden ham til Palo Alto i Silicon Valley. Det er et mekka for alle teknologifrelste.

– Jeg måtte finne på noe annet og dro dit fordi jeg hadde lyst til å lære innenfor et felt jeg er nysgjerrig på. Jeg vil være der spennende ting skjer, sier Aksel Lund Svindal til Aftenposten.

Aksel Lund Svindal er svært delaktig i det som skjer i selskapet han har investert i. Pål Reinert Bredvei til venstre.

Mannfolkene rundt bordet i Karenslyst Allé nikker. Ståle Løvbukten, Pål Reinert Bredvei og Lasse Bjørseth er alle enten toppsjefer eller styremedlemmer og investorer i selskaper under Norse-paraplyen.

Norselab investerer i og bygger digitale produkter og teknologiselskaper. Det handler blant annet om apper, design, digitale arkiver, 3D-print, ting som er koblet til internett («Internet of Things») og andre digitale løsninger som skal gjøre livet lettere for brukerne.

Det startet allerede i 2000. De siste to–tre årene har de gått fra 60 til 150 ansatte i gruppen. I 2015 kom Aksel Lund Svindal inn som første eksterne investor.

Les også

Lund Svindal måtte avbryte treningen med vondt kne: – Hadde håpet det skulle gå bedre

Business og toppidrett

Det er tett samarbeid og utveksling av kompetanse, akkurat det Svindal er vant til fra idretten. Det å ha et team rundt seg, betyr nesten alt.

I det hele tatt er det mange fellestrekk mellom toppidrett og business, mener alpinisten.

17. desember 2016. Aksel Lund Svindals siste verdenscuprenn. Han ble nummer to i Val Gardena i utfor, men kneet var ikke godt.

Investor Svindal forteller:

– Jeg liker gründer/startspiriten, og det minner om det å være idrettsutøver. Det er en risiko. Du kan ha en god og en dårlig idé, men til slutt er det gjennomføringsevnen som teller. Slik føler jeg det er i idretten også. Dersom det går dårlig, er det deg det går verst ut over. Går det bra, kan du hente gevinst. Det er slik jeg liker å ha min hverdag, sier han.

Digger det usikre

Norges fremste medaljefanger i alpint synes det er kult når mulighetene innenfor tech er så store, men også usikre.

– Du vet ikke hvordan det ser ut om to måneder, om et halvt år eller rundt neste sving. Teknologi går så fort fremover. Det er et spennende område, og jeg trives godt med inspirerende folk med mye energi. Tech tiltrekker seg den type mennesker.

– Var du en teknologifrik?

– Nei, jeg var helt standard – med interesse for bil og båt. Det kunne nesten vært hva som helst som jeg hadde gått inn i, men jeg tiltrekkes av energiske og offensive folk som lever og ånder for det de holder på med, og som også er ekstremt. Det er ikke ni til fire. Selv om du er ferdig på jobben og har gått hjem, så kverner det i bakhodet likevel. Den spiriten har jeg sans for.

– Du er nerd, prøver Tvedt seg, og Svindals svar er at han bare er ivrig.

I 2014 røk Svindals akilles under fotballsparking. Da bestemte han seg for å sjekke ut Silicon Valley.

Yngve Tvedt synes det er fint at Svindal ville være med på laget, men at han er verdensstjerne, er underordnet.

– Det prates lite ski her, og det er ganske sunt, mener Ståle Løvbukten.

– Ja, jeg må bli minnet på det av fruen min at jeg må huske å spørre ham om hvordan det har gått i rennet, skyter Tvedt inn.

Er nesten alltid «hands on»

Han er nesten daglig i kontakt med utøveren som reiser verden rundt, omtrent en halvtime om dagen. Det er «tonnevis» av beslutninger som skal tas. Store verdier skal forvaltes for aksjonærene.

Svindal får mange mailer med informasjon, og snubler aldri i rekkefølgen. Han er strukturert.

– Jeg velger jo selv å være tilgjengelig. For meg gjør det ikke noe å være opptatt av noe annet, hvis jeg vet at jeg har kontroll på løypa. Da gjør det ikke noe om jeg bruker litt tankekraft på andre ting. Sånn er det å sitte i et styre. Da styrer man ikke selv når det kommer en stor mulighet eller en stor utfordring som må løses. Det føler jeg er å være en entreprenør. Jeg har vært i andre tidssoner, men likevel vært med på å ta viktige avgjørelser i forkant eller etterkant av viktige renn.

– For meg er det en fordel å holde på med noe annet ved siden av, og det gir ro i sjelen hvis man har alternativer. Jeg tror til og med at jeg kan holde på lenger i idretten på denne måten. Jeg har jo kjørt litt mindre enn planlagt de siste årene. For meg er det vanskelig å planlegge. Plutselig er jeg på sykehus.

I 2016 skadet Svindal seg under rennet i Kitzbühel. Det er ettervirkningene fra dette fallet han fortsatt sliter litt med. Her sammen med Dr. Christian Fink under en pressekonferanse på Privatklinik Hochrum i Innsbruck i januar 2016.

Stiller spørsmålene

Svindal har vært i toppidretten i 17 år. Det er omtrent like lenge som Norselab har eksistert, men de siste årene har farten akselerert. Porteføljen har økt med seks-syv nye selskaper, det er virksomhet i seks land.

Alt handler om digitale tjenester, og for flere firmaer i samme området er Skøyen blitt et «mini Silicon Valley».

– Energi og erfaringsutveksling er like viktig som bare penger, mener Pål Reinert Bredvei, som er sjef for Documaster, som driver med digital arkivering.

Alt henger sammen, akkurat som at Svindals skade har ført til både ditt og datt. Svindal trener på Olympiatoppen om dagen, etter en periode på Folgefonna. Han har leilighet i Innsbruck og er en travel mann, men klarer likevel å være sparringpartner for Yngve Tvedt og hans samarbeidspartnere.

– Aksel er flink til å stille gode spørsmål. Poenget er å ta mange og nok beslutninger til å komme seg videre. For min del tok jeg beslutning i hytt og vær før. Noe gikk bra, og noe veldig dårlig. Nå er jeg og alle her mye flinkere, sier Tvedt.

F.v. Pål Reinert Bredvei, Aksel Lund Svindal, Yngve Tvedt og Lasse E. Bjørseth er tilknyttet det norske teknologiselskapet.

Prat og innsats

Aksel Lund Svindal mener at dette feltet, som i toppidretten, handler om læring og innsats, og at man vil det nok.

– Det er veldig forskjell på å si «jeg skal bli verdensmester» til faktisk å tro på det. Kontrollspørsmålet blir da: Konkurrenten din trener mer enn deg. Trener du smartere? Det samme gjelder i teknologi: Du kan ha en god idé, men gjennomføringsevnen må også være til stede. For meg er det en livsstil, fordi jeg liker spenningen rundt det. Og at det kan være en bra mulighet for at ting skal gå bra.

– Mange utøvere på høyt nivå har mer enn nok med å trene to ganger om dagen, spise og hvile. Hvordan får du det til?

– Jeg stiller meg spørsmålet – hva er det viktig å bruke tiden på for å gjøre det veldig bra? Jeg er kjapp i å finne ut hva som betyr mest, og hva jeg kan blåse i. Da kommer man langt, selv om man i utgangspunktet ikke har noen forsprang på de andre. Jeg har egentlig få spisskvaliteter. Plukker man frem en ball og alle skal gjøre noe de aldri har prøvd før, vil ikke jeg vinne det. Men jeg kan bli mye bedre veldig fort.

– Han har høy analytisk kapasitet, kommer det fra Tvedt, som fortsetter:

– Jeg er utdannet på Handelshøyskolen i Bergen. Du hadde ikke hatt noe problemer med å bestå eksamen der.

Svindal kan ikke annet enn å kommentere:

– Kan jeg få bevis på det?

Les mer om

  1. Aksel Lund Svindal
  2. Teknologi
  3. Gründere
  4. Alpint
  5. OL