19-åring slo storfavoritt og vant Finnmarksløpet som tidenes yngste

Etter en superavslutning tok 19-årige Hanna Lyrek en historisk seier i Finnmarksløpet.

Hanna Lyrek (til høyre) slo Harald Tunheim i innspurten av Finnmarksløpet.

Dermed ble hun den yngste vinneren av den tradisjonsrike konkurransen noensinne. Hun var i mål i Alta klokken 4.45 tirsdag. Med triumfen ble stortalentet norgesmester i langdistanse hundekjøring.

Lyrek lå ti minutter bak tittelforsvarer og storfavoritt Harald Tunheim (60) ut fra sjekkpunktet i Karasjok. Da var det 132 kilometer igjen til mål. Ved siste sjekkpunkt var luken kuttet ned til ett minutt.

– Jeg så hodelykten hans på vidda og merket at jeg nærmet meg. Men jeg var ikke i ryggen på ham før ved Jotka fjellstue, sier Lyrek i en pressemelding.

Les også

Sykepleieren fra Oslo slo verdens beste hundekjører: – Usikker på om han er blitt slått av en dame før

På de neste kilometerne suste hun forbi veteranen, som i fjor vant Finnmarksløpet for sjette gang.

– Jeg ropte hei til henne og kommenterte at hun hadde fin fart, forteller Tunheim.

Lyrek deltok i år i 500-kilometersklassen. Ifølge NRK er hun den første hundekjøreren som har fullført alle tre distanser i Finnmarksløpet. For to år siden vant hun juniorklassen, og i fjor ble hun den yngste til å komme i mål på den lengste distansen på 1200 kilometer.

– Hanna tilhører en helt ny generasjon hundekjørere som er født inn i sporten. Det er ikke som oss gamlinger som brukte mange år på å finne ut av ting, sier Tunheim.

Lyrek debuterte som junior i Finnmarksløpet allerede som 14-åring. Tunheim kjørte sitt første løp i 1989, altså 11 år før Lyrek ble født.

Deltagerne på 1200-kilometeren er halvveis ut i sitt løp. Målgangen der skjer fredag.

(©NTB)