Hincapie vant Tourens tøffeste

Lance Armstrongs landsmann og lagkamerat George Hincapie vant dagens etappe i Tour de France — kanskje årets tøffeste.

  • Oddvin Aune

George Hincapie lå i utbrudd nesten hele dagen på den tøffeste etappen i Tour de France søndag og klatret til topps i Saint Lary Soulan.

Etappen var på 202,5 kilometer og rytterne var over seks fjelloverganger. Til slutt kokte det hele ned til en mann-mot-mann-duell mellom Hincapie og spanieren Oscar Pereiro Sio, og det var amerikaneren som er lagkamerat med Lance Armstrong i Discovery Channel, som var sterkest.

Lance Armstrong beholdt den gule ledertrøya med klar margin. Han kom til mål sammen med CSC-rytteren Ivan Basso vel fem minutter bak vinneren. Dermed rykket Basso opp på annenplassen i sammendraget.

Jan Ullrich ble parkert mot slutten av den tøffe etappen søndag. Han slet seg til mål snaue halvannet minutt bak Armstrong.

De norske rytterne endte langt bak i køen. Kurt Asle Arvesen gjorde jobben sin som hjelperytter for Basso relativt tidlig i etappen, mens Thor Hushovds oppgave var å komme seg til trygt til mål innen tidsfristen på den 15. etappen.

Mandag er det hviledag i Tour de France.

Tøff etappe Dagens 205,5 kilometer lange etappen fra Lezat-Sur-Leze til St-Lary-Soulan var en kolossal berg — og dalbane. Etappen har hele fem førstekategoristigninger, før den avsluttes med en motbakke av bratteste kategori - nemlig H. Høyeste punkt på ruten er målpasseringen, som ligger 1680 meter over havet.

Etappen starter på 205 meter, og seks ganger måtte rytterne opp på over 1000 meter høye fjell, før det bar ned igjen i stupbratte utforkjøringer. Bakkene startet for alvor ved cirka 100 kilometer. Til sammen måtte rytterne opp 4100 høydemeter.

Danske Michael Rasmussen er en av Lance Armstrongs utfordrere i kampen om sammenlagtseieren. Her er han i aksjon på de første kilometerene på dagens etappe.