Norge tok gull i idretten som nå er blitt anerkjent av IOC

I historiens største EM i cheerdance fikk et norsk lag gull.

Thea Solheim Nilsen og resten av vinnerlaget til Jump Dance Crew.
  • Mette Bugge

– I år ble Cheer Union anerkjent av IOC. Det betyr mye internasjonalt, og på sikt kan vi også komme med i OL, sier Tone Sparby.

Hun er generalsekretær i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF), som denne idretten sorterer under. Og under cheerdance igjen er det en rekke «grener», som hip hop.

– Det var nettopp i den kategorien at Jump Dance Crew fra Bærum gikk til topp under mesterskapet i tsjekkiske Praha sist helg.

Der deltok 4000 utøvere fra 25 land.

Les også

Droppet VM for å delta i Farmen – gikk ned syv kilo på tre uker

Søker nye medlemsveier

– I Norge er vi med i Norges idrettsforbund. Sånn sett betyr ikke anerkjennelsen fra IOC noe spesielt her hjemme. Men for utbredelsen internasjonalt har det svært mye å si at IOC har gitt den et godkjentstempel, sier Sparby. Hun tror at det vil åpne mange dører.

– Det viktigste i Norge akkurat nå er å få idretten ut til flere, og det som kan være en hemsko er den tradisjonelle måten norsk idrett organiserer seg på, ved at alle må være medlem av et idrettslag, mener Sparby.

Vil ikke være formelle

Hun mener det en grunn til at ikke flere er med.

– De er unge, kule og vil bare danse. De vil ikke ha årsmøter og danne styrer. Det er en problemstilling i norsk idrett, ikke bare for oss som særforbund. Norges idrettsforbund (NIF) jobber også med det, sier Sparby og fortsetter:

– Vi ser for oss at det kan være en mer løsere tilknytning, som eksempel at et lag løste en konkurranselisens til en overkommelig penge og var med på den måten. Dette jobber jeg blant annet med som generalsekretær, legger hun til.

Les også

Trond (60) har vunnet løp 43 år på rad. Men det er ikke det han synes er mest spesielt.

Flere tenker i samme bane

På det siste ledermøtet i Norges idrettsforbund i Bodø forrige måned, det som foregår mellom idrettstingene, var denne saken på dagsordenen.

Norges Snowboardforbund har vært blant pådriverne. Der ønsker man også mulighet for en mer uformell tilknytning, fordi ikke alle vil være i et idrettslag.

Cheerdance har hatt stor pågang i mange år, opp til 30 prosent økning i året. I dag har det stoppet litt opp. Idretten har 5000 medlemmer.

– Vi tror at med en ikke så formell måte å organisere seg på, vil vi også klare å rekruttere flere, sier Sparby.

Ikke noe å si på innsatsen til vinnerlaget fra Bærum.

Digger hip hopen

Uansett er Thea Solheim Nilsen og de andre gullvinnerne fra Bærum frelst på det de holder på med.

– Vi har trent hardt i mange år og er utrolig glad for at vi nå klarte å vinne. Og det morsomme er at vi er et rent kvinnelag, mens flere av konkurrentene har gutter på laget.

– Er det en fordel?

– De er som regel sterkere og kan dermed gjøre flere tricks. Men vi har satset på å få mer dans inn i hip hop, og det likte dommerne, sier 17-åringen.

Passer nordmenn bra

Norge var representert i 15 av 17 kategorier. De to beste fra hver kategori i siste NM fikk lov til å være med. Viqueens fra Oslo fikk med tre sølv, mens Akropolis fra Drammen tok bronsen i hiphop.

Mye dans, god teknikk og originalitet var det dommerne falt for.

– Norge alltid vært gode i hip hop. Jeg tror det passer bedre for norske utøvere. Man trenger ikke så mye piruetter, men er mer røffere, sier Sparby.

Norge merker at konkurransen blir tøffere år for år.

Laget fra Bærum klarte å henvise et russisk lag til en god nummer to.

– Vi har hatt en unik koreografi og gjort veldig mye annerledes. Masse hopping er ikke så nødvendig. Det lønnet seg å gjøre noe utenom det vanlige, sier Thea Solheim Nilsen fra bærumslaget.

– Det er hovedtrener Åse Wergeland Holmen helt enig i.

– Det vi kom med falt i smak hos dommerne, konstaterer 40-åringen, som er utdannet danser og koreograf.

Hun har fått et fulltallig lag på 23 aktive i alderen 16 til 26 år til å trene 20 timer i uken, men så er det også blitt resultater. NM-gull på hjemmebane i mars og EM-gull nå. Best av 15 lag i dennekategorien.

– Hva blir det neste?

– I august er vi som eneste norske lag invitert til en stor hip hop-konkurranse i Phenix, Arizona i USA. Det blir stort.

PS. KIF Dans fra Kongsberg Idrettsforening deltok med tre lag. Hip Hop Junior Elite tok sølv.