Bjarte Myrhol om: Urettferdig VM-kvalifisering, skuffelsene, og tittelforbannelsen

Håndballgutta har fått et løft, men Bjarte Myrhol sitter likevel igjen med flest skuffelser. Lørdag ettermiddag får han en ny sjanse – den første av to sjanser til å kvalifisere seg til neste års VM.

Bjarte Myrhol har måttet tåle noen skuffelser på håndballbanen.

– Jeg får fortsatt høre fra folk på gaten hvor flott vi spilte i januar, men jeg tenker tilbake på det som en kjempeskuffelse, sier håndballguttas kaptein, Bjarte Myrhol.

– Det har vært ekstremt mange skuffelser, og det toppet seg da (Rhein-Neckar) Löwen tok seriegullet – året etter at jeg dro. Jeg er glad på kameraters vegne, men også misunnelig. Drømmen for en håndballspiller er å få med seg titler og medaljer, sier Oslo-gutten, som likevel var så stor at han ønsket de andre det historiske seriegullet han diskvalifiserte seg fra ved å dra til danske Skjern. "Glückwunsch RNL", skrev han på Twitter.

Myrhol også selv sjansen til å oppleve suksess. I januar kunne han fått en EM-finale. Den glapp. Så hadde han sjansen til en EM-bronse. Den glapp. Så hadde han sjansen til en OL-tur. Den glapp. Nå har han sjansen til å komme til neste års VM i Frankrike. Glipper det også?

Må ha nytt VM-kvalsystem

I Celje lørdag ettermiddag møter håndballgutta en av Europas mest fryktede hjemmebaner. Ingen snakker om å tape minst mulig – til det er den positive tankegangen for godt innarbeidet. Gutta snakker om å vinne. Vi andre snakker om at det ikke bør bli for mange mål å hente inn igjen i returkampen i Stavanger onsdag.

– Jeg tenker overhodet ikke på at jeg skal se VM på TV i januar. Tvert imot er jeg svært motivert for den oppgaven som venter. Men det føles tungt at vi skal ut i kvalifisering mot et så godt lag som Slovenia. Vi får ingen belønning for å ha blitt nummer fire i EM. Hele VM-deltagelsen skal avgjøres på to kamper. Sånn er det ikke i fotball – og heller ikke i EM-håndballen. Der er det seeding og kvalifiseringsgrupper.

– Så IHF må gjøre som FIFA?

– Det må finnes løsninger som ikke gir så stor tilfeldighet. Nå kan gode lag bli slått ut, mens dårligere lag cruiser gjennom.

– Dere har også hatt flaks i trekninger?

– Ikke i VM. For noen år siden fikk vi et annet topplag, Ungarn. Da vi hadde Østerrike i 2014 var vi andreseedet.

– Christian Berge mener Slovenia er bedre enn Kroatia?

– I en kamp mellom Slovenia og Kroatia ville Kroatia vært knapp favoritt. Kroatia kan vise til bedre resultater enn Slovenia, men slovenerne er gode. Det er bare å se på hvor gutta spiller og hvor sentrale de er i lagene sine. (Uros) Zorman var jo arkitekten da Kielce vant Champions League.

Håper han blir vraket

De mange skuffelsene har ikke fått Myrhol til å resignere – tvert imot.

– Jeg snakket med kona her en kveld om de mange skuffelsene jeg har opplevd. Samtidig er jeg med på et veldig spennende prosjekt. Vi har et lag med en haug med fremadstormende talenter. Jeg hører oftere og oftere fra andre trenere at vi har ting i laget vårt som er veldig, veldig bra. Det kan gi meg en ekstra boost til å legge på enda litt mer trening mot slutten av karrièren i stedet for å dabbe av. Jeg prøver å finne frem den siste motivasjonen.

– Da kan du vel få en ny OL-kvalsjanse i 2020?

– Jeg antar at jeg spiller i 2020, men jeg tror og håper for norsk håndball at det er kommet en som er bedre enn meg. Da er jeg ingen unggutt lenger. Noe realistisk håp om å få spille OL 2020 finnes ikke, sier Bjarte, som vil være 38 år når sommerlekene arrangeres i Tokyo.

Forbannelsene

Myrhol var i Löwen fra 2009 til i fjor. Da hadde han fått nok av lange bussturer og et knallhardt kampprogram i Bundesliga. Han valgte seg lille Skjern i Danmark – bare noen mil unna der Rio-turen glapp etter nederlaget mot Kroatia i OL-kvalifiseringen i Boxen.

Første året etter at han forlot Löwen tar altså laget historiens første seriegull – med Harald Reinkind på laget.

– Jeg føler at jeg har levert for lagene mine, men det har vært mye stang ut til slutt. Som når Löwen vinner på et poengantall vi tidligere har hatt uten å ta gullet. Jeg føler en forbannelse over tittelfangsten.

Men én seier vil alltid stå der. Den viktigste. Seieren over testikkelkreften i 2011. Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: