Sport

«Alt det pene som sies om denne gutten, er helt sant»

Først tok han sitt livs triumf. Så fikk Aleksander Aamodt Kilde (23) en real bamseklem av bestekompisen.

Carl Petter Lehne var superstolt av hva bestekamerat Aleksander Aamodt Kilde klarte både i finalen og under hele sesongen.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

St. Moritz: — Dette klarte du helt på egen hånd. Det var ikke fordi noen andre gjorde feil. Det var så rått, sa Carl Petter Lehne og klemte den nye super-G-eneren.

Før sesongen var det overhodet ingen drøm. Men i St. Moritz hylte speakeren: «King of super-G: Aleksander Aamodt Kilde!»

23-åringen fra Bærum hadde vært gjennom premieutdeling og en rekke TV-intervjuer da han hørte ropene fra sin gode venn Carl Petter Lehne. Det bar i full fart mot tribunen for å få den fortjente klemmen.

Kilde skulle gjerne også hatt mamma Kristin og pappa Einar tilstede, de som har betydd mest for ham både i og utenfor alpinløypene. Og storebror Andreas Aamodt Kilde, som også sto på ski og pushet lillebror til å bli bedre.

De kunne ikke, men det kunne Carl Petter Lehne som til daglig studerer i København. Han fikk billett hos Kilde, fløy til Milano, kjørte bil til St. Moritz, sov to timer i bilen før rennet, gratulerte kompisen og hastet tilbake til Danmark.

— Jeg er så glad for at jeg tok turen. Aleksander er en den fantastiske karen alle sier han er. Alt det pene som sies om denne gutten, er sant, sa Lehne som har kjent Kilde siden tiårsalderen.

Les også

  1. Historisk norsk trippel-triumf: – Helt uvirkelig!

  2. Lagkameratenes raushet hjalp ham til å bli best i verden

«Reveunger»

— Vi er begge en del av en alpingjeng som heter Reveungene og som kjørte for Lommedalen. Til sommeren skal vi samles igjen. Jeg gleder meg allerede, sa en stolt Lehne på vei ut av målområdet.

Det er selvsagt alpinisten Aleksander Aamodt Kilde som skal hylles mest, men siden alle trekker frem typen også tar vi med litt mer:

— Han er så utrolig snill, omtenksom, en bra person, rett og slett. Han ser dem rundt seg og er en flott representant for norsk idrett, sier Kjetil jansrud som vant super-G-cupen i fjor og nå ble satt på plass av «lillebror».

— Ja, han er lillebror for oss. Flink til å tilpasse seg og har glidd veldig godt inn sammen med Aksel (Lund Svindal) og meg. Samtidig er han litt sånn lilebrorspøbel, så vi må jekke ham ned når det trengs, sier Jansrud og ler godt.

Les også

Denne Bærum-skolen fostret frem Norges nye vinterstjerner

— Seriøs i mange år

— Han har vært veldig seriøs i mange år uten å gjøre noe stort nummer ut av det. Ydmyk, hyggelig og en veldig empatisk ung gutt som gir mye av seg selv. Alle unner ham alt, sier alpinsjef Claus Ryste.

Dette sier landslagssjef Christian Mitter:

— Han er snill, høflig, har god oppdragelse. Samtidig er han bestemt og hard mot selg selv.

Syv forskjellige nordmenn har nå vunnet super-G-cupen. Førstemann var Kjetil André Aamodt. Han er også megaimponert over Kildes prestasjon.

— Han er en veldig seriøs utøver, kanskje den best trente verden har sett. Han var litt læregutt i fjor og gjorde mange småfeil. At han nå er så stabil over en hel sesong, viser hvor fort han lærer. Han har kjørt fort i renn med veldig vanskelige forhold, og jeg likte innstillingen i dag. Han tok store sjanser og kjørte veldig bra, sa Aamodt.

Svevde av lykke

Hovedpersonen selv svevde rundt i målområdet etter den rå prestasjonen.

— Jeg hadde bare ristet på hodet og ledd om noen før sesongen fortalte meg at det skulle gå slik, sa han.

— Jeg gjorde en ganske stor feil som jeg trodde skulle ødelegge alt, men da jeg kom i mål og skjønte at det holdt visste jeg ikke helt hvordan jeg skulle reagere, sa gutten som om noen år kommer til å kjempe om den store verdenscupkula også. Han har allerede vinnerkvaliteter i utfor og super-G, i tillegg kjører han på sitt beste veldig god storslalåm.

— Det er ganske godt å ta med seg dette inn i neste sesong, og da er det VM her. Jeg gleder meg, sa Aleksander Aamodt Kilde.

Det gjør vi andre også.

Hør siste episode av podcasten Aftenpodden Sport. Jan Åge Fjørtoft og Bertil Valderhaug oppsummerer den norske suksessvinteren sammen med programleder Kjetil Flygind:

Les mer om

  1. Alpint