Sport

Lite gull i golfhull

Norske golfere fristes av stadig flere baner å spille på. Men overetableringen har sin pris. Den dårlige lønnsomheten veltes over på klubbmedlemmene.

  • Kjartan Høvik

I Vestfold ligger golfhullene tett som hagl, som fristende perler på en snor langs kysten fra Holmestrand til Larvik. Men om banetilbudet er aldri så forlokkende, er marginene små. I fjor hadde de fem viktigste baneselskapene i Vestfold inntekter på tilsammen 45 millioner kroner, med drøyt 800 000 kroner i resultat før skatt. Økonomiansvarlig Guttorm Vang i Larvik Golf AS — som driver Fritzøe Gård Golfbane - som har et positivt år bak seg, må konstatere at bransjen ikke er i toppslag.- Min personlige oppfatning er at det ikke er rom for flere golfbaner i vårt distrikt nå, sier han.

Medlemmene betaler.

Like fullt prosjekteres det nye baner som aldri før. Ifølge Graff Markedsplanleggings årlige tilstandsrapport fra golf-Norge, planlegges det 53 nye baner for tilsammen 500-600 millioner kroner. Bjørn Erik Graff mener lønnsomheten i bransjen er elendig - spesielt på Østlandet, hvor det allerede er mye ledig kapasitet. - Jeg tror du kun vil finne en håndfull aktører som har positive bunnlinjer, sier han.Rapporten viser at prisene for golfaksjer flater ut, samtidig som årsavgiften i snitt har steget 11 prosent fra i fjor til i år. Regningen for de dårlige driftsmarginene havner hos de trofaste spillerne.- Det kan virke som om kostnadene veltes over på klubbmedlemmene, og ikke i samme grad på gjestespillerne, sier Graff.

Minus på minus.

Daglig leder Bjørn Waagø i Nøtterøy Golfbane AS frykter ikke økonomisk skvis, til tross for at selskapet har investert 70 millioner kroner i ny bane og har hatt millioner i minusresultat helt siden starten i 2003. Banen går for å være Norges nest dyreste å spille på, med en aksjepris på 50 000 kroner. - Vi har allerede solgt aksjer til budsjett i år, forsikrer Waagø.Nøtterøy er i så fall blant de heldige - flere klubber har i år lansert gunstige introduksjonspakker i håp om å tiltrekke seg nye medlemmer. Samtidig har veksten i antallet golfspillere stoppet opp. Anleggssjef Pål Melbye i Norges Golfforbund mener det er en dårlig idé å stjele medlemmer fra hverandre. - Vi ønsker en satsing på enkle og rimelige baner som kan stimulere rekrutteringen blant barn og unge, ikke flere baner med en høy økonomisk inngangsbillett, sier han.

<b>Grønne golfbaner</b> brer seg utover i stadig flere norske bygder, likevel prosjekteres det nye baner som aldri før. Lønnsomheten er deretter.

Les mer om

  1. Golf