Sport

Norsk dopingjeger: - Det er den største skandalen i vår tid

Dopingjeger Inggard Lereim mener IOC er nødt til å lytte til en hel idrettsverdens bønn om å utestenge Russland fra Rio-OL.

Verdens Antidopingbyrås (WADA) rapporter om omfattende juks i Russland har sendt sjokkbølger gjennom idrettsmiljøet. NTB Scanpix

Mandag kom rapporten fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) som avdekket omfattende og utspekulert juks innen russisk idrett. Blant hovedfunnene er at utøvere har deltatt i et statlig organisert dopingprogram.

— Skal vi ha tro på det vi gjør, må juks få konsekvenser. Som lege er det ikke opp til meg å dømme, men her må det nok ryddes opp over hele fjøla, sier Lereim til NTB på spørsmål om Russland må utestenges fra all idrett framover.

Les også

Putin slår tilbake mot dopingrapporten

Antidopingforkjemperen har vært vitne til mange skandaler opp gjennom årene, men han har aldri opplevd en sak med slike dimensjoner. Lereim mener Den internasjonale olympiske komité (IOC) nå må ta grep.

Inggard Lereim ber IOC om å være knallharde overfor Russland. NTB Scanpix

— Det er helt utrolig. Saken er enorm, og det er den største skandalen i vår tid. Vi har hatt dopingsaker i Øst-Europa og i amerikansk friidrett, men her snakker vi om et statlig styrt dopingprogram. Det må få konsekvenser. IOC må ha mot nok til å gjøre det en hel idrettsverden forventer av dem. Det er helt nødvendig om de skal ha noe troverdighet.- IOC var med på å skape WADA. Nå må de lytte. Det holder ikke bare å utestenge russisk friidrett, fastslår Lereim.

Les også

WADA vil ha Russland utestengt fra all internasjonal idrett

Solid rapport

Han mener den 103 sider lange WADA-rapporten er solid håndverk. Arbeidet er blitt ledet av canadieren Richard McLaren.

— Jeg fikk den tilsendt på forhånd, og den er nøye og solid gjennomført. Det er blitt gjort en grundig analyse. McLaren er veldig kvalifisert, og som jussprofessor har han jobbet med flere antidopingsaker tidligere.

Dette var hovedfunnene i rapporten:

1. Laboratoriet i Moskva beskyttet russiske utøvere, innenfor et statsdiktert system.

2. Laboratoriet i Sotsji hjalp til med å bytte dopingprøver for å sikre at en forhåndsutvalgt gruppe med russiske utøvere kunne delta i lekene.

3. Det russiske idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipulering av analyseresultatene.

Byttet prøver

Etter at rapporten var lagt fram, kom WADA med en oppfordring om å utestenge Russland fra alle sportskonkurranser inntil det er gjennomført en omfattende kulturendring i landet.

- Kunne det som skjedde i Sotsji vært unngått?

— Måten jukset ble gjort på, gjorde det vanskelig å avdekke. Hemmelige agenter var involvert, og det var bytting av forseglede prøver midt på natten. Jeg har aldri sett noe lignende tidligere, sier Lereim til NTB.

- Tar det motet fra deg?

— Nei, tvert imot. Dette er en inspirasjon til å bli enda skarpere i antidopingarbeidet. Det vil alltid være noen som er uærlige i idretten, men nå er metodikken mye bedre enn tidligere. Det er også grunnen til at så mye er blitt avdekket.

IOC skal drøfte eventuelle sanksjoner mot Russland under et konferansemøte tirsdag. Rio-OL åpner 5. august.

(©NTB)

 1. Les også

  Rung vurderer å kutte Paralympics-øvelse

Relevante artikler

 1. SPORT

  Helleland om dopingsjokket: – Verre enn noen kunne forestille seg

 2. SPORT

  1000 russiske utøvere i dopingskandale: Brukte salt og kaffe i urinprøvene

 3. SPORT

  Russisk idrettstopp slår tilbake: - Alle våre utøvere skal til OL

 4. SPORT

  Russerne kan bli utestengt fra skisporet

 5. SPORT

  «Tør IOC å utestenge Russland?»

 6. SPORT

  Norsk ekspert om russisk doping: – Tror de kan bli tvunget til å innrømme mer