Sport

I kveld kan det bli ny håndballskandale: - Håpløst at de ikke har gjort noe med det

For fire år siden endte Norges gruppespill i en farse. I kveld kan det samme skje igjen.

Island kunne juble etter seieren mot Norge, men dersom Christian Berges menn deler poengene med Hviterussland i kveld, vil islendingene ha større grunn til å juble for uavgjort enn seier mot Kroatia to timer senere.

Det kan ende i en farse mellom Island og Kroatia i håndball-EM tirsdag. Uavgjort vil kanskje være bedre enn seier for islendingene. For fire år siden ble Norge og Island dratt inn i en lite gunstig historie i Serbia-EM.

Følg Hviterussland-Norge direkte klokken 18.15

— Håpløst at Det europeiske håndballforbundet (EHF) ikke har gjort noe med dette, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele til NTB.

Les også

Slik ble det skikk på «bohemen Christian Berge»

Dersom Norge — Hviterussland ender med poengdeling, vil en Island-U i kampen etter bety tre poeng med til hovedrunden i stedet for to ved seier.

Bakgrunnen er at man tar med seg poeng og målforskjell fra oppgjør mot de tre lagene som går videre.

For Island vil det være gunstig å sende Hviterussland ned på sisteplass da islendingene overraskende tapte 38-39 for dem.

For hviterusserne - forutsatt uavgjort mot Norge - vil forskjellen være kolossal:

Spiller Island uavgjort, er Hviterussland slått ut. Vinner Island, går Hviterussland videre med hele tre poeng.

Les også

Slik går Norge videre i håndball-EM

Skandale

For fire år siden var det ren parodi i Norges EM-gruppe. Slovenia kastet med vilje vekk ballen flere ganger for å vinne med nøyaktig to mål mot Island. Keeperen ble også skjelt ut av lagkompisene for å ha reddet et skudd. Slovenerne lyktes med taktikken, og dermed dro laget med seg to poeng videre til hovedrunden.

For Norge betydde det at EM var over. Også Kroatia var med i samme pulje den gangen.

— Dette viser jo bare hvor hurtig håndballederne jobber, ironiserer Islands 36-årige stjerne og superveteran Gudjón Valur Sigurdsson overfor NTB.

I 2012 vant Slovenia kun med to mål mot Island, etter å med vilje ha kastet bort ballen flere ganger. Det sendte Norge ut av gruppespillet.

— Vi hadde fordel av det som skjedde for fire år siden mens Norge ble truffet hardt. Vi måtte bare ta imot gaven vi ble presentert. Håndballbossene er jo mer opptatt av hva slags farge vi har på strømpene eller kapteinsbindene.- Det neste er vel at vår keeper ikke lenger får spille med langt hår eller må dekke til tatoveringene sine. Det minste man kunne forvente er at de to siste kampene i gruppespillet går på samme tid. Da vil dette problemet i hvert fall bli mye mindre, sier han.

Les også

Myrhol blir nektet å markere homosaken: - Orker ikke å bruke tid og krefter på det

Følg fotballen

— Håndballen har mye å lære av andre idretter. Jeg er for å gjøre som fotballen: Rent cupspill etter de innledende kampene. Det er mer forståelig for alle. I mesterligaen i år er det nesten slik at vi spillere ikke skjønner hvem som går videre og hvordan, sier Erlend Mamelund til NTB.

Christian O'Sullivan er heller ikke imponert:

— Reglene er som de er, og alle lag vil benytte seg av dette dersom det gir en fordel. Men det ville ikke jeg gjort med glede eller lett hjerte. Man skal jo spille for å vinne, svarer han til NTB på spørsmål om 2012-saken med Slovenia.

Les også

Keeperhelten som ikke hadde ambisjoner

Hardt

Svele mener at håndballsporten sliter med troverdigheten.

— I 2012 burde EHF ha slått knallhardt ned på Slovenia og kastet dem ut av EM. De skulle ha statuert et eksempel da og vist at slike ting ikke blir akseptert.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har også vært under kritikk. I kvinne-VM i desember var det åpenbart at to lag ikke spilte for å vinne i plasseringskampene. Bakgrunnen var at ved norsk gull, ville nederlag gi en enklere OL-kvalifisering.

EHF vil ikke overfor NTB svare på kritikken utover at «det er gjort endringer for avvikling av siste runde i hovedrunden og at det er lagt inn en ekstra hviledag i EM».

  1. Les også

    Myrhol fortsatt ute: - Trenger ikke risikere noe

  2. Les også

    - Kvinnehåndball er vi stolte av. Herrehåndball ser jeg aldri på

Les mer om

  1. Håndball