Lagkameratene står i kø for å hjelpe Kristoff

Blant lagkameratene til Alexander Kristoff pågår det for tiden en knallhard kamp om å få lov til å være hjelperytteren hans under Tour de France. Hovedpersonen er klar på hvem han vil ha med seg.

Alexander Kristoff var utilnærmelig i spurten da han vant den første etappen av Tour des Fjords. Her suser han over mållinjen. I bakgrunnen er lagkamerat Marco Haller som gjorde en meget god jobb i opptrekket.

NORHEIMSUND (Aftenbladet): Ikke overraskende stakk Kristoff av med seieren på den første etappe av Tour des Fjords. Storhaug-ekspressen var utilnærmelig i spurten og knuste all motstand på oppløpet i Norheimsund. 27-åringen kunne etter løpet nok en gang konstatere at hjelpen han fikk fra lagkameratene var perfekt. Lagkameratene gjorde et godt stykke arbeid da de i front av hovedfeltet kjørte inn bruddet, og da det hele endte i massespurt trakk de Kristoff opp til en overlegen seier.

— Bortsett fra at jeg holdt på å falle i siste sving så fungerte alt perfekt i dag. Jeg må takke lagkameratene mine for den innsatsen de la ned. Dette var en fantastisk start, sier Kristoff til Aftenbladet etter å ha vunnet sin 14 (!) seier denne sesongen.

Hvem som blir med Kristoff som hjelperytter i Frankrike er fortsatt ikke bestemt.

— Jeg håper å få med meg Marco Haller, Jacopo Guarnieri og Luca Paolini, sier Kristoff.

- Da blir det vel slik?

— Det er mange diskusjoner som må tas underveis. De må blant annet kjøre Sveits rundt og vise at de er i form, men jeg håper å få med alle sammen. De er de beste jeg har i opptrekket, sier Kristoff.

Haller imponerte

På den første etappen av Tour des Fjords imponerte spesielt Marco Haller. I opptrekket dro han Kristoff nesten helt inn til målstreken og endte selv på en 2. plass. Det gjør at han kjører med ungdomstrøyen under andre etappe fredag.

Selv tar han ingenting for gitt når det kommer til en plass på Tour de France-laget.

— Jeg håper å vise godt igjen under Tour des Fjords og i ukene som kommer slik at jeg er en av de som får bli med i Frankrike, sier Haller.

Selv om ingenting er klart skal det skje noe dramatisk om ikke Luca Paolini kjører Tour de France. Hvem de andre blir virker å være åpent for øyeblikket, noe også Kristoffs trener og stefar, Stein Ørn bekrefter.

— Det går ikke an å bestille seg en plass i Tour de France. Lagledelsen må velge dem som er i form og som har levert resultater. Tour de France er ikke som andre ritt. Det er hardere enn alt annet de kjører. Rytterne må ha en enorm kjørestyrke for å klare det. Svein-Erik Bystrøm har for eksempel levert veldig bra i år, men årets tour kommer for tidlig for ham, sier Ørn.

Han lar seg gang på gang imponere over den hjelpen Kristoff får av lagkameratene sine.

— Det er utrolig å se den enorme lojaliteten lagkameratene har til Alexander. Laget står samlet rundt ham. I dag er det veldig kjekt at også Haller får betalt i form av en god plassering, sier Ørn.

Må ta hensyn til Rodriguez

Hvem som blir hjelperyttere til Kristoff påvirkes av Katjusja-ledelsens overordnede plan for hele Tour de France.

Joaquim Rodriguez sto over fjorårets tour, men i år er han sannsynligvis tilbake. Skal han hevde seg i sammendaget vil han trenge hjelp av lagkameratene i fjellene.

For når han er i form er spanjolen en man kan regne med i sammendraget. I 2013 kom han på en imponerende 3. plass sammenlagt, mens han i fjor kom på 4. plass i Spania rundt.

— Velger Katjusja å satse på Rodriguez så betyr det noe for laguttaket. Løpeprofilen på etappene under årets tour passer ham veldig bra og han kan hevde seg i sammendraget, sier Ørn.