Sport

Slik ble Sander (20) EMs beste midtback

Tatt ut på allstarlaget og blant poengkongene i mesterskapet. – En gutt som spiller som en 30-åring, melder landslagssjefen.

BLANT DE ALLER BESTE: Norges Sander Sagosen.
  • Christian Skare Stendal

KRAKOW: Søndag spiller Norges håndballherrer overraskende om bronsemedaljene i Tauron Arena i Krakow.

Det er selvsagt mange årsaker til det, og én av dem er Sander Sagosen.

20-åringen fra Charlottenlund gikk inn i mesterskapet som en alle forventer mye av i fremtiden, men Sagosen har vist at han allerede nå er av internasjonalt format.

Les også

Sagosen: - Målet er å bli verdens beste. Det er derfor jeg gidder å trene så mye hver dag

Foran bronsefinalen ble det klart at den tidligere Kolstad-spilleren er tatt ut på allstarlaget i mesterskapet – som eneste nordmann.

Sagosen har fått plass sammen med stjerner som Michal Jurecki (Polen) og Julen Aguinagalde (Spania).

  • Følg bronsefinalen i EM direkte kl. 15: Norge-Kroatia

Leverer mål og målgivende

Og det er ikke uten grunn.

De offisielle statistikkene fra mesterskapet viser nemlig at Sagosen er på tredjeplass på listen over dem med flest målgivende pasninger.

Norges playmaker står med 34 i tallet – kun slått av Kroatias Domagoj Duvnjak (39) og danskenes superstjerne Mikkel Hansen (38). Dessuten er Sagosen på en delt fjerdeplass på statistikken over spillere med flest målpoeng (mål + målgivende).

— Det er ikke noe jeg går og tenker så mye over. Det viser at jeg har hatt et bra mesterskap, og får vist det her sammen med guttene. Vi står sammen som en nasjon og et lag. Guttene spiller meg god, og jeg spiller dem gode. Det er dét dette handler om, sier Sagosen til adressa.no, og innrømmer at det er morsomt å kunne vise til slike tall.

— Men for meg handler det om å vinne håndballkamper. Det er det vi spiller for, sier han.

Les også

Norge kan få Slovenia i VM-kvalifisering

Bunnsolid i hovedrunden

Sagosen begynte mesterskapet på en helt ok måte, men manglet en del på skudduttellingen i de innledende kampene Island, Kroatia og Hviterussland.

I hovedrunden – derimot – leverte 20-åringen fremragende. Mot storlagene Polen og Frankrike var Sagosen helt strålende og spilte til 9-ere på 100% Sports børs. I kampen mot Frankrike kunne han like gjerne blitt belønnet med en ren 10-er.

Det haltet litt i åpningskvarteret av semifinalen mot Tyskland, men da det tettet seg til mot slutten var det Sagosen som sto frem som Norges soleklare ener og var nær ved å lede Norge til finalen.

— Vil prege mesterskap lenge

Landslagssjef Christian Berge fryder seg til stadighet over sin unge angrepskaptein.

— Tallene er imponerende. Han er en gutt som spiller som en 30-åring, og har en fantastisk forståelse for håndball. Han skal bare legge stein på stein, og så er fremtiden veldig lys, sier han.

Sagosen har selv ambisjoner om å bli den beste spilleren i verden. Vanligvis er håndballspillere godt oppi 20-årene, gjerne nær 30, før de er opp mot sitt beste. Nå tror TV 2s håndballekspert Bent Svele at det ikke tar lang tid før Sagosen er poengkonge i internasjonale mesterskap.

— Han har tatt alle nivåene han har spilt på, og kan velge og vrake i klubber nå. Sander har vært smart i karrierevalgene sine og kommer til å prege mesterskap som dette lenge, sier Svele.

Og følger opp med å si at det er «uhyre viktig» for et lag å ha spillere som alltid leverer varene i form av mål eller målgivende.

— Han er en playmaker som er farlig på mål i tillegg. Sander er flink til å sette opp spillet, og har en enorm vinnerskalle. Han er tøff på mål, tør å ta avslutninger og er ikke redd for noen verdens ting. Det er av de viktigste egenskapene du kan ha, sier Svele.

Les også

  1. Nå er også lillesøster Sagosen (15) blitt landslagsspiller

  2. - Sagosen kan bli en av de store i håndballen

Loves hjelp

Nå lover strekspiller Joakim Hykkerud å gjøre det han kan for å hjelpe Sagosen helt til topps på assist-listen i søndagens bronsefinale mot Kroatia og Duvnjak.

— Han får bare legge inn noen baller på strek da, så skal jeg score mål, sier han og ler.

Men først og fremst handler det om å sikre Norges første medalje i herrehåndball. I tillegg ligger en VM-plass i potten.

— Å stå igjen med en medalje hadde vært ganske mye mer fett enn å ta den bitre fjerdeplassen. Vi må nullstille, og jeg tror hele gjengen er sulten, sier Sagosen.

Kampen vises på TV 3 klokken 15. ## Her er hele allstarlaget i EM:

Keeper: Andreas Wolff, Tyskland

Venstreving: Manuel Strlek, Kroatia

Venstreback: Michal Jurecki, Polen

Midtback: Sander Sagosen, Norge

Høyreback: Johan Jakobsson, Sverige

Høyreving: Tobias Reichmann, Tyskland

Strekspiller: Julen Aguinagalde, Spania

Beste forsvarsspiller: Henrik Møllgård, Danmark

EMs beste spiller: Raul Entrerrios, Spania

Les mer om

  1. Håndball
  2. Herrelandslaget håndball