Regjeringen nominerer Helleland som ny WADA-president

Linda Hofstad Hellelands kandidatur ble offentliggjort fredag.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er av regjeringen nominert som presidentkandidat i Verdens Antidopingbyrå.

WADA-visepresident og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er av regjeringen nominert som presidentkandidat i Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Hellelands kandidatur ble offentliggjort fredag.

– Statsråd Helleland har konsekvent demonstrert sin fulle og uoppfordrende vilje til å beskytte det globale idrettssamfunnet fra doping. Jeg vet hun er fast forpliktet til å styrke WADA som global anti-dopingregulerer og til å gjenopprette idrettsutøvere og supporteres tillit til en rettferdig og ærlig idrett, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Hofstad Helleland er manges foretrukne kandidat til å bli ny president i Verdens antidopingbyrå når Craig Reedies periode løper ut neste år.

Reformist

– Min regjering og jeg nøler ikke med å tilby Linda vår fulle støtte til å lede Verdens Antidopingbyrå når vi går inn i en ny alder for antidoping, fortsetter statsministeren.

Barne- og likestillingsministeren ønsker å jobbe hardt for å øke representasjonen av utøvere i WADA-styrene og anses som en reformkandidat.

– Linda Hofstad Helleland har kunnskapen og erfaringen som kreves for å lede WADAs globale anti-dopingarbeid videre. Med fokus på gode styringsprinsipper og åpenhet vil Helleland være den rette personen til å lede WADA i årene som kommer, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Også Norges Idrettsforbund stiller seg bak Hellelands kandidatur som presidentkandidat.

– Vi støtter regjeringens nominasjon av Linda Hofstad Helleland som kandidat til det viktige vervet som president i Verdens Antidopingbyrå (WADA). Det er viktigere enn noen gang å kjempe for en ren idrett og sikre åpenhet og tillit til prosessene. Linda Hofstad Helleland vil kunne være en viktig frontfigur i dette arbeidet, sier idrettspresident Tom Tvedt i en pressemelding.

Aldershindring avkreftet

Ifølge rapportene kunne alder bli en hindring for den 41 år gamle Høyre-politikeren siden det forelå et forslag om å sette 45 år som minstealder for presidenten. Forslaget skulle diskuteres under et styremøte neste uke.

Fredag kveld avviste en talsmann i WADA at et slikt forslag ikke var et slikt forslag til drøfting for byråets hovedstyre.

– WADA-reglene er klare. Det er ingen aldersrestriksjoner for presidentkandidater, og det vil ikke bli endret, sier talsmannen

På tirsdag opplyste en WADA-talsmann til nyhetsbyrået AP at aldersforslaget ikke kom fra antidopingbyråets egne ledere, men fra representanter for nasjonale myndigheter, som bevilger halvparten av WADAs budsjett.

Linda Hofstad Helleland får kamp fra Polens sportsminister Witold Banka (34), som offentliggjorde sitt kandidatur i juni.