Sport

Denne treneren har knekt koden: - Kommer så mye rart ut av jentenes munn 

Thea Therese Vingmark Næss og Birgit Reitan Øksnes skal slå fra seg i de første tittelkampene i Norge etter at den nye proffloven ble vedtatt.

Thea Therese Vingmark Næss (t.h.) langer ut mot landslagsvenninne Birgit Reitan Øksnes.
  • Mette Bugge
    Journalist

Landslagstrener Daimi Akin har knekt koden. Han vet hvordan man får frem gulljenter på rekke og rad og sender dem for første gang i ringen uten hjelm.

– Jentene føler seg friere uten hodebeskyttelse. I tillegg skal de benytte tynnere hansker, forklarer Akin.

Landslagstrener Daimi Akin snakker ofte og mye med Birgit Reitan Øksnes og Thea Therese Vingmark Næss.

De to profesjonelle kickbokserne skal ut i kamper over ti runder. Øksnes (30) mener det blir spennende. Steinkjer-jenta har EM— og VM-gull som amatør fra før, men kampen om en proff VM-tittel er noe helt annet.

  • Sett denne? «Roforbundet gjennomsyres av en mannskultur der det ikke satses på kvinner»

I 22 år har Akin produsert vinnere på løpende bånd. I gjengen av de beste hører Henriette (Birkeland) Kitel, Mette Solli og de to som skal kjempe om tittelbelter i Oslo. De fire alene har nærmere 40 mesterskapsmedaljer.

Mens Akin har hørt trenere si: "Jeg orker ikke å trene jenter, de er så slitsomme og kompliserte", mener han å ha funnet ut hvordan de skal takles.

Må være tålmodig

– Stikkordet er å være tålmodig. Jeg pleier å høre på utfordringene deres. De krever tettere oppfølging. Det kan også bli noen småintriger, men det er så mye positivt i tillegg. De setter seg mål, de vil mest og krever mest. Jeg har flere jenter som satser enn gutter, legger han til.

Ved siden av å være sjef for landslaget er han hovedtrener i klubben Fighter, som har 700 medlemmer.

Thea Therese Vingmark Næss (t.h.) trener sammen med landslagsvenninnen Birgit Reitan Øksnes.

– Det tar lang tid å få frem gode jenter på dette nivået. Selv om de ikke innrømmer det selv, kan de fra tid til annen ha store humørsvingninger. Det kommer mye rart ut av jentenes munn.Akin har opplevd å bli skjelt ut, men når det er mesterskap, lar han det bare passere for ikke å påvirke prestasjonene.

– Men så prater vi om det på et senere tidspunkt og finner løsninger for de situasjonene som oppstår.

"Elsker" treneren sin

– Vi kan være vanskelige og litt mer kompliserte, fordi vi tenker litt for mye. Daimi er så utrolig flink til å kommunisere med oss. Han har den riktige tilnærmingen, og han forstår oss, sier Thea Therese Vingmark Næss.

Hun er verdens beste kickbokser og har aldri tapt en finale i et mesterskap. Det betyr ni EM— og VM-gull i amatør og proff. Dessuten har hun vunnet Combat Games, som er kampsportenes svar på OL: 30-åringen roser treneren fordi han har fått frem "bitchen" i henne når det er kamp.

– Jeg har temperament, men Daimi ba meg om å slippe meg enda mer løs. Det tok litt tid før jeg klarte det.

Plusser og minuser

Jentene viser mer følelser, på godt og vondt. Guttene gjør det de får beskjed om og sier OK, forklarer treneren.

– Guttene er nok enklere enn oss, ler Næss, før hun legger til: – Daimi er flink til å snakke både med jenter og gutter. Han har en egen evne til å se personer. Det er et godt utgangspunkt for kommunikasjon, sier hun om treneren som to ganger har vært nominert til Årets trener i Norge.

– Vi jentene er flinke til er å backe hverandre opp. Vi betyr mye for hverandre, mener Øksnes (30).

– Det er mye glede ved å trene jenter. De bidrar mye i miljøet, og gir mye energi, sier landslagstreneren.

PS: Robert Paulsbyen går sin tredje tittelkamp og det er dessuten seks landskamper mellom Norge, Italia, Danmark og Tyskland i Samfunnssalen.

Les også

  1. Her bokser de tidenes første proffkamp i Norge

  2. Johaug løp over to timer med brudd i hånden: - Jeg prøvde å lure pressen

  3. Olaf Tufte: - Jeg er her for å irritere så mange unge gutter som mulig