Norsk supertalent fikk et stort problem i koronakrisen. En ny treningsform ble redningen.

Krisen har skapt svømmere med større eierskap til egen trening. Effekten skal måles når bassengtreningen starter igjen 1. juni.

Ski og staver har aldri vært det naturlige elementet for svømmeren Ingeborg Vassbakk Løyning. Men under koronakrisen har nye treningsmetoder vært en nødvendighet.
  • Mette Bugge

– Det blir spennende å se hvor mye vi har klart å hente ut av denne perioden, sier landslagssvømmer Ingeborg Vassbakk Løyning.

For fem uker siden hadde hun aldri gått på rulleski. Nå er øktene på opp mot åtte mil.

– Jeg opplever at mange utøvere har tatt et større eierskap til egen trening og vokst på det i koronatiden. Svømmerne har vært bortskjemte med trenere som står over dem hele tiden i bassenget, der vi trener som i et laboratorium. Det å gjøre noe annet, har vært sunt, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Han liker det han ser og vet at det vil komme de aktive til gode på mange måter, nå når de snart skal hoppe og stupe ut i vannet igjen.

Landslagssjef Petter Løvberg er stolt og fornøyd over hvor mange aktive som har håndtert denne situasjonen og vært på offensiven. De sitter ikke og venter på å bli trent.

Fant nye veier

Svømmerne har gått på rulleski og lange turer på bena. De har padlet, syklet, løpt og benyttet romaskin. Enkelte har prøvd svømming med våtdrakt i kaldt vann.

Når det gjelder Løyning, var hun også nysgjerrig på alternativ trening.

Hun er en av Norges beste svømmere, som har måttet finne noe annet å gjøre. Ingeborg Vassbakk Løyning har klart seg bra som fisk på land.

19-åringen blir regnet som et supertalent i svømming. I fjor slettet hun opp mot ni år gamle norgesrekorder i NM og fortsatte med det i VM i Sør-Korea.

Svømmeren bor på Fornebu, men kommer fra Bjerkvik i Narvik kommune. Hun grep muligheten for å utvide sitt repertoar. Landslagssvømmerne Henrik Kristiansen og Tomoe Hvas prøvde det samme, men ble ikke like giret.

– Jeg var skeptisk til å begynne med fordi jeg aldri har vært glad i å gå på langrenn. Det er blitt mest alpint, sier Løyning.

Denne type trening startet ikke på hennes initiativ. Toppidrettsutøvere i ulike idretter fikk låne mye utstyr fra Olympiatoppen.

Rulleski var nytt og fremmed, men Ingeborg Vassbakk Løyning fant ut av det.

Da Løyning prøvde rulleski, gikk det bare bedre og bedre. Nå har hun vært på turer som har vart i nesten seks timer. Rulleski har dessuten løst et problem.

– Ja, svømmere har ofte slitt med å få nok utholdenhetstrening på armene hvis vi ikke er i bassenget. Rulleski har vært en super måte å få til dette på.

Under torsdagens pressekonferanse med regjeringen kom det frem at det 1. juni åpnes for organisert svømming igjen.

Et litt annet utstyr enn det hun har vanligvis. Ingeborg Vassbakk Løyning liker sin nye rolle.

Måtte bli mer bevisst

– På grunn av krisen har vi fått til det vi ønsket, enda mer selvstendige og bevisste utøvere. Svømmerne har testet ut ting de aldri hadde gjort før og behersker nå andre arenaer. De beste mister minst motivasjon når slike ting skjer. De ser mer på muligheter enn begrensninger. Nye ting er for dem motiverende i seg selv, mener landslagstrener Løvberg,

Gøy å planlegge selv

Løyning forteller at noe har endret seg.

– Jeg er etter min mening i Norges beste klubb som har Norges beste trener i Sondre Solberg. Hver meter er planlagt. Ja, vi er bortskjemte. Nå planlegger jeg alt av trening i egen hverdag, sammen med ham. Det har vært veldig gøy, spennende og utfordrende. Men jeg selv veldig frem til å kunne ta opp igjen svømmetreningen, og kanskje oftere med alternativ trening.

I fjor Ingeborg Vassbakk Løyning blir det lenge til neste konkurranse i bassenget, men ikke lenge til trening.