Fjordkraft-ligaen stoppes umiddelbart

Eliteserien i ishockey er rammet av et stort smitteutbrudd. Nå avbrytes spillet inntil videre.

STOPPES: Patrick Thoresen, hans Storhamar og resten av ligaen tar pause.

– Situasjonen er alvorlig. Det viktigste for oss alle, er å ivareta menneskene. Vi ser også at det har kommet smitte ut fra spillergrupper til personer i støtteapparatene. Vi må ta det på det største alvor, og ivareta dem og de som er smittet, sier hockeypresident Tage Pettersen til VG.

Rettighetshaver TV 2 omtalte nyheten først.

Fredag kveld kom Stavanger Oilers med en pressemelding, hvor de skriver at fire av lagets spillere har testet positivt for covid-19 og at hele laget nå er satt i karantene. Pettersen opplyser at det nå er over 50 personer bekreftet smittet totalt i ligaen.

– Vi har berammet et møte klokken halv ni i morgen tidlig. Da skal vi legge en plan for hvordan dette skal håndteres. Vi setter Fjordkraft-ligaen på pause. Den kampen som skulle vært spilt i morgen, avlyses. Det skyldes spredningen vi ser i klubbene. Situasjonen er uoversiktlig. Sarpsborg kommune har også fått smitte på sine ansatte i hallen, noe som har gjort at de har stengt sin ishall for all aktivitet. Det eneste rette nå er å ta dette ansvaret, og si stopp, sier presidenten.

– Er det smitte i Lillehammer og Vålerenga som skulle spilt lørdag?

– Det er så vidt jeg vet ikke det, men et av lagene må trolig i karantene etter å ha vært i kontakt med et annet lag med bekreftet smitte. Jeg har ikke detaljene i kveld, men vi har valgt å si stopp nå.

Alternativene

– Hva vil dere foreta dere fremover?

– Vi vil rådføre oss med klubbene og helsemiljøene før vi konkluderer med det. Når vi først gjør dette, er det fordi vi ønsker at klubbene skal komme på bena igjen. Så det må være en pause som er lang nok til at det skal bli resultatet.

– Er det noen som er alvorlig syke?

– Det har jeg ikke en oversikt over, men antallet jeg har sett er over 50. Så det er et betydelig antall mennesker.

Petter Salsten er sportssjef i ishockeyforbundet. I forbindelse med et intervju med VG gjort før kveldens nyhet, pratet han om hvilke alternativer de har for å få avviklet ligaen. Salsten svarte at det kan være å kutte ned antall kamper for å få plass til nye utsatte kamper. Det kan også være å «spille det vi kan», for så - når det er stopp - å «regne ut» serievinneren og øvrig rangering.

Det vil skje etter en prosentberegningsmodell. Den ligger allerede inne i ishockeyforbundets offisielle tabell på deres hjemmeside, hockey.no.

Storhamar topper den faktiske tabellen med 53 poeng etter 24 kamper. Regjerende norgesmester (fra 2018/19-sesongen) Frisk Asker er på 2. plass med 52 poeng etter 23 kamper.

Men Frisk Asker ville blitt kåret til seriemester hvis serien var blitt avsluttet i dag - med 75 «prosentpoeng» foran Storhamar med 73 «prosentpoeng». Vålerenga og Stavanger Oilers ligger likt på delt 3. plass med 66 «prosentpoeng», mens Oslo-laget ligger to virkelige poeng foran den regjerende seriemesteren (2019/20) - med 50 mot 48 poeng etter henholdsvis 25 og 25 spilte kamper.

Narvik ligger per nå sist i prosenttabellen, med 13.

I den faktiske serietabellen er Oslo-laget Grüner på sisteplass med 10 poeng, men tre «prosentpoeng» foran Narvik - fordi sist nevnte har virkelige 11 poeng etter 27 kamper og Grüner har 10 etter bare 20 kamper.

Thoresen bekymret

Fredag ventet Patrick Thoresen og hans lagkamerater hos serieleder Storhamar på prøvesvarene fra testene de avla dagen før. Storhamar er satt i 10 dager karantene fra sist mandag. Årsaken er at det ble påvist smitte hos to spillere i Sarpsborg-klubben Sparta etter seriekampen Storhamar-Sparta 2. januar (7–2).

I Fredrikstad-klubben har 18 spillere testet positivt for coronaviruset.

Torsdag ble det kjent at Manglerud Star, der Patrick Thoresens bror Steffen spiller, foreløpig hadde fått påvist smitte hos seks spillere. Regjerende norgesmester Frisk Asker har fredag meldt om to smittetilfeller. Et par timer etter VGs intervju med Thoresen meldte Storhamar at seks av deres prøvesvar er positive. Thoresen forteller at hans er negativ.

– Det er nesten helt utrolig at vi ikke har fått det før. Vi må ha hatt en type flaks, sier Thoresen med tanke på at en rekke andre større og betydelig mer ressurssterke ligaer i Europa i stor grad har vært og er nede for corona-telling.

Kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Finn Aagaard, sier det er klokt å nå ta en pause.

– Ut fra den uoversiktlige smittesituasjonen vi nå har i flere klubber i Fjordkraft-ligaen er dette en klok beslutning fra Ishockeyforbundet. Vi håper smittesituasjonen kommer under kontroll, slik at forbundet kan gjenoppta seriespillet så raskt som mulig, sier Aagaard.