Sport

Henrik Ingebrigtsen åpner opp om skaden: – Det var bekmørkt, det føltes som jeg hadde kastet bort hele livet

For n’te gang har Henrik Ingebrigtsen motivert seg for beintøff trening etter skade. Han vet at han fortsatt kan konkurrere med Jakob og Filip, den ypperste verdenseliten.

Henrik Ingebrigtsen er vanvittig godt grunntrent. Nå håper han å unngå skader slik at han kan bygge form over lang tid.
 • Egil Ø. Nærland
  Egil Ø. Nærland

– Opp før klokken 06.00, intervalltrening i basseng klokken 06.30. 38 dager på rad, én dags pause, så 10 nye, 48 dager i alt, forteller 29-åringen.

– Jeg har ikke lyst, herregud så seint klokka går når du løper intervall i vannet, men jeg skal aldri bli begrenset av latskap. De to siste ukene har jeg endelig kunnet trene tilnærmet vanlig, tilføyer han.

Nesten to måneder etter den fryktelige nedturen under 5000 meteren i Monaco åpner Henrik Ingebrigtsen seg overfor Aftenbladet og forteller hva som skjedde.

Det gikk i svart i Monaco

Vi skrur tiden tilbake til 14. august, Diamond League i fyrstedømmet ved Middelhavet. Klokken er ni på kvelden.

Det hanglende VM-året 2019 er glemt, tåoperasjonen er glemt. Henrik er i storform, klar for å senke sin personlige rekord på 5000 meter (13.15,38) ned mot 13.05, kanskje 13 minutter blank.

Les også

Team Ingebrigtsen: Her starter jakten på OL-gull

Tre minutter tidligere har Jakob Ingebrigtsen satt sensasjonell europeisk rekord på 1500 meter med 3.28,68, bare 45 hundredeler etter erkerivalen Timothy Cheruiyot.

Filip fulgte opp med 3.30,35 tross åndenød.

Gjert Ingebrigtsens treningsgruppe markerer seg, fire på startstreken i friidrettens Mesterliga. Per Svela skal løpe 5000 meter sammen med Henrik.

Starten går, feltet deler seg i to, Joshua Cheptegei skal sette verdensrekord og gjør det (12.35,36). Henrik og Per skal ligge i gruppe to og tre, ingen grunn til å følge Cheptegei og kollapse.

– Jeg hadde prestert tidligere i sesonge. Jeg fulgte Jakob nesten til mål i gateløpet på Forus i mai. Jeg fulgte ham nesten til mål da han satte europarekord 11. juni. Tre uker senere løp jeg solo 13.19,55 på Bislett.

Så stor skade kan et insektsstikk gi. Henrik Ingebrigtsens ankel så ikke bra ut i over en uke etter at han løp 13.19,55 på 5000 meter 29. juni.

– I etterkant fikk jeg et insektstikk som utviklet seg stygt, feber, hevelse, infeksjon. Det tok en uke og litt til før jeg kunne trene normalt. Men det skulle ha ødelagt så mye, mener Henrik.

Noen dager før Monaco var han litt tung i kroppen, men ikke noe uvanlig. Ikke før løpet var fem, seks runder gammelt.

Uutholdelige smerter

– Plutselig smertet det som et bånd over fotbladet, jeg forsøkte å fullføre, 100 meter til, 100 meter til, men smertene tok meg fullstendig.

– Der og da var det svart, det var bekmørkt, det føltes som jeg hadde kastet bort hele livet. Det hjalp ikke å tenke på familien hjemme heller, forteller Henrik.

Han ble undersøkt på sykehus i Monaco, de fant ingenting. Han ble undersøkt på SUS, han ble undersøkt av de to kirurgene som gjorde inngrep i tåen året før. Og av mange flere. Ingen fant noe.

Les også

Henrik og Filip Ingebrigtsen gjør overraskende «comeback»

– Gjert oppmuntret, kom med nye ideer. Jeg var optimist, men det funket aldri og ble en enorm prøvelse mentalt.

– Verst når ingen vet noe

– Det verste er når ingen vet, når det ikke finnes noen forklaring. Uansett hvor galt det er, så er det bedre å få et svar, få vite hvor lenge det tar, sier 29-åringen.

Etter noen uker i bassenget prøvde han å jogge og klarte to minutt. En uke etter prøvde han ti minutter før det hogg til. Så var han plutselig smertefri. Uforklarlig.

Nå er han på gang igjen og ligger minst fire måneder lenger framme enn på samme tid i fjor.

– Grunntreningen er der, alle kilometerne er der, men formen forsvinner som når det går hull på en sandsekk, du må lappe hele tiden, formen forsvinner mellom fingrene, forklarer Henrik Ingebrigtsen.

Les også

Mamma Ingebrigtsen ble forferdet over Jakobs løp: – Han er tross alt 20 år i dag og må få bestemme selv

– Hva er det som motiverer deg etter alle årene med suksess tross skader siden 2015?

– Jeg har kjent det denne sesongen at jeg kan matche de aller beste, jeg kan matche Jakob og Filip på trening, da kan jeg matche alle.

– Jeg har sagt til Gjert at skal jeg fortsette, må jeg ha et mål om å stå på toppen, et mål om å slå Jakob og Filip, sier Henrik og regner opp tre kriterier:

 • – Kroppen må være i balanse, skadefri.
 • – Jeg må løpe 100 meter på 11.5 med flying start.
 • – Jeg må ha en terskelfart under 2.50 per 1000 meter.

– Blir konkurransefarten god nok, har jeg ingen begrensninger, sier 29-åringen.

Utstyrsgiganten Nike tror også, for amerikanerne har tegnet nye femårig kontrakt med eldstemann i løperflokken.

Men under søndagens NM i terrengløp i Skien får du ikke se Henrik kjempe om tittelen.

– Formen er borte, men jeg liker å konkurrere. På en god dag blir jeg topp fem, på en vanlig dag topp ti. Du skal ikke ta deg selv så høytidelig at du ikke vil vise at du ikke er i toppform, er Henrik Ingebrigtsens innstilling.

Les mer om

 1. Friidrett
 2. Henrik Ingebrigtsen
 3. Jakob Ingebrigtsen
 4. Diamond League
 5. Gjert Ingebrigtsen