Medaljen glapp for Ragne Wiklund

Hun kunne ta den første individuelle medalje til en norsk skøyteløper i EM på enkeltdistanser. Men det holdt ikke helt til mål for Ragne Wiklund (21) i Heerenveen hvor Norge innledet EM med to lagmedaljer.

SUR 4. PLASS: Ragne Wiklund konstaterer at det ble fjerdeplass i Heerenveen.

Irene Schouten satte standarden da hun i tredje siste par slo til med 3.56,62 på 3000 meter. Nederlenderen var den store favoritten på forhånd og skuffet ikke. Mens Antoinette de Jong fulgte på med 3.59,79 i paret etter. Dermed vant hjemmenasjonen dobbelt.

Ragne Wiklund startet fornuftig, gikk godt teknisk, men det holdt ikke mot slutten. Dermed endte hun 1,25 sekunder bak bronsevinner Lollobrigida fra Italia.

– Det er et overskudd som ikke er til stede. Jeg får ikke rundene så billig som jeg ønsker i starten, og så har jeg ikke krefter til å gå så bra på skøyter som jeg ønsker, sier Wiklund til Viaplay.

Wiklund har denne sesongen forbedret sine personlige rekorder på alle distanser hun har gått, og har senket den norske rekorden på både 1500 meter og 3000 meter. Hun har brukt tiden etter verdenscuphelgen i Calgary (10.-12. desember) til å få lagt inn en god treningsperiode.

– Jeg har kjent meg i veldig bra fysisk form, men jeg har også kjent at det er tyngre å gå på is og i stilling. Det er litt blandede følelser, men det fysiske kjennes i hvert fall veldig bra, sa en noe usikker og treningsstinn Wiklund til VG før løpet.

Hun får en ny sjanse i lørdagens 1500-meter.

Norge tok bronse på fredagens første distanse. Trioen Julie Nistad Samsonsen, Martine Ripsrud og Ane By Farstad slo til med bronse i lagsprint. Nederland trakk seg rett før løpet og sterke Russland manglet. Fire nasjoner deltok.

Dermed åpnet døren seg for Norge. Polen vant en suverent EM-gull med Hviterussland på 2.plass, mens EM-debutant Farstad spurtet Norge inn til bronsen i Heerenveen.

– En kjempedebut av Ane, sier Viasat-ekspert Ida Njåtun.

– Det er helt fantastisk. Det kunne ikke vært bedre. Veldig fornøyd med alle jentene, sier Farstad til kanalen.

På TikTok går Ane By Farstad viralt:

De norske herrelaget gikk sterkt, men måtte se seg slått av Nederland i lagtempo.

Allan Dahl Johansson, Hallgeir Engebråten og Sverre Lunde Pedersen gjorde et knallsterkt løp. Med Johansson i front gikk det norske laget inn til ny banerekord i Thialf i Heerenveen - 3.38,92.

SØLVLAGET: Alan Dahl Johansson i front for Hallgeir Engebråten og Sverre Lunde Pedersen.

– De kommer til å bli veldig sterke i OL, mener Ida Njåtun. Norge vant OL-gullet for fire år siden.

Men det holdt ikke helt mot den nederlandske trioen Sven Kramer,  Patrick Roest og Marcel Bosker som kom i mål 0,95 sekunder foran den norske trioen. Nederland tok dermed både banerekorden og EM-gullet.

På 1000 meter var Håvard Holmefjord Lorentzen sjanseløs på medalje. Den regjerende olympiske mesteren på 500 meter tapte paret for britiske Cornelius Kersten og ble nummer åtte.

Thomas Krol ble europamester med 1.07,776. Nederland tapetserte pallen med Kjeld Nuis ni hundredeler bak. Kai Verbij tok bronsen. Kersten endte på 4. plass. Lorentzen havnet på 8. plass 1,12 sekunder bak Krol.

Henrik Fagerli Rukke (1.09,476) ble nr.  11 og Bjørn Magnussen (1.09,577) endte på 13.plass.