Sport

Frykter effekten av smitteutbruddet: Sendte Oilers-spillerne på full legesjekk

Koronautbruddet i Oilers har satt en støkk i klubben. Samtlige spillere ble sendt på en omfattende legeundersøkelse før de i det hele tatt fikk lov til å tenke på å begynne å trene igjen.

Oilers-spillerne har ikke vært sammen på is på to uker. Etter smitteutbruddet i starten av året har totalt 26 personer i og rundt A-laget testet positivt for covid-19. Nå har de så smått startet på veien tilbake til full trening og kamp igjen.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

– Det ble fokuset vårt ganske tidlig da vi skjønte at det var mange som kom til å bli smittet, sier sportssjef Pål Haukali Higson til Aftenbladet.

Mandag var han tilbake på kontoret. Han var så godt som alene i DNB Arena. Etter å ha vært i karantene og på hjemmekontor var det godt å ta plass bak kontorpulten igjen.

Endelig ser det ut til at Oilers har fått kontroll på smitten de fikk i laget for et par uker siden og at det verste er over.

Fredag for halvannen uke siden kom de første positive testsvarene, så ballet det på seg. Av 40 tester var 26 positive. Men ingen på klubbkontoret har vært smittet. Higson er frisk og forteller om svært hektiske og intense dager. Og hovedvekten av spillerne er nå ute av karantene og isolasjon.

Les også

Oilers-kaptein Sveum om smitteutbruddet: – Det måtte vel nesten bli sånn

– Enormt krevende

– Vi forsto at vi hadde fått viruset inn i laget da de første positive testsvarene kom fredag for halvannen uke siden. Og vi skjønte at det ville bli et større utbrudd og en omfattende sak, sier Higson.

De positive testsvarene rant inn og hele laget, samt de ansatte, ble sendt hjem i karantene eller isolasjon. Higson og resten av apparatet rundt A-laget, holdt løpende dialog med spillerne. Spørsmålene var mange, usikkerheten stor og informasjonsbehovet enda større.

– Da vi passerte 10–15 smittede, så ble vi ikke lenger overrasket over at det dukket opp nye tilfeller. Da var fokuset vårt på spillernes helse. Vi holdt dialogen med spillerne, bisto kommunen i smittesporingen for å få stoppet spredningen. Det var en enormt krevende oppgave med så mange involvert, sier Higson.

Som i dag puster litt lettere. For så godt som samtlige av de smittede har hatt milde sykdomsforløp. Ingen har vært akutt sjuke og hatt behov for intensivbehandling.

Sportssjef Pål Haukali Higson unngikk smitte. Nå har spillerne hans begynt på veien tilbake til normal trening.
Les også

Koronasmitten i Oilers: – Spillernes liv og helse er det viktigste

Vet ikke når de trener igjen

– Det hadde eskalert problemstillingen ytterligere, så vi er glade for at det sånn sett ikke har vært så mye å bekymre seg for, sier sportssjefen.

Oilers har ennå ikke satt en dato for når de skal ha sin første fellestrening på is igjen. Rett og slett for folk kommer ut av karantene og isolasjon på litt ulike tidspunkt. Men trolig samles laget i DNB Arena med hockeyutstyr på i løpet av neste uke. Det forutsetter at alle er friskmeldt. De som ikke er det, får ikke ta opp igjen full trening.

Før det skal de gjennom den såkalte tilbake til spill-protokollen. Det er en trinnvis protokoll der spillerne må gjennom ulike faser før de får lov til å trene for fullt igjen. Den tar en ukes tid.

Før Oilers-spillerne tok fatt på denne protokollen, kommanderte klubben samtlige spillere til en grundig legesjekk. Rett og slett for å få kontroll på helsetilstanden etter sykdommen.

Dette ble planlagt ganske tidlig etter at de første positive testene kom.

Les også

Slik vil forbundet redde hockeysesongen

Hjerteundersøkelse og blodprøver

– Vi har valgt å gjøre en mer omfattende undersøkelse av spillerne ved utløp av karantene- og isolasjonstiden. Alle har gått gjennom denne undersøkelsen. Det er blitt tatt EKG-test, blodprøver og pustetest for å sjekke hvordan situasjonen er før vi starter med tilbake til spill-prosessen. Det gir oss et bilde av helsesituasjonen. Og dette monitoreres ved at vi måler blodprosent og tester pusten underveis i denne protokollen for å være sikre på at spillerne respondere på rett måte, sier Higson.

Han forklarer at hvis noen sliter med å gjennomføre det som kreves i de ulike trinnene i protokollen, følges de opp individuelt og får tilbake i protokollen og repeterer den fasen før de får gå videre.

– Vi har sett at hvis man overbelaster for tidig, så kan det gi en langtidseffekt, det kan sette folk ut av spill i lengre tid. Det må vi prøve å unngå, vi ønsker selvsagt ikke at spillerne påfører seg større skader enn nødvendig.

Tilbake til spill-protokollen er en trinnvis opptrapping av aktivitet. Det starter rolig og øker underveis. Består man siste fase og er medisinsk klarert og friskmeldt, er man klare til trening og kamp igjen.

De fleste Oilers-spillerne er nå på dag en eller to i denne protokollen.

Oilers-kaptein Dennis Sveum og resten av lagkompisene i Oilers er fortsatt et stykke unna å kunne trene som normalt.

Ønsket trygghet

– Vi har nok kanskje gjort ekstra mye ut av dette med tester og analyse, men det har vi valgt å gjøre i samråd med vårt medisinske apparat. Fordi vi vil være så trygge som mulig på at spillerne er klare for å gjenoppta normal trening. Jeg håper dette er et lønnsomt steg i prosessen med å få folk tilbake.

– Det er spillernes helse som er det viktigste, vi ønsker å hjelpe dem til å unngå varige skader som følge av koronasmitten. Det er faktisk det eneste som betyr noe nå. Så kan vi begynne å bekymre oss for ishockeyen, sier Higson.

– Hvor mye taper disse toppidrettsutøverne seg etter noen uker uten trening?

– Det er det som er spennende å se. Vi sitter ikke på noen fasit her. Grunntreningen de har sitter i kroppen, men de mangler de siste prosentene på formen. Et spørsmål er hvordan spillerne vil takle belastningen når de kommer tilbake til normal trening. Vi må ta dette litt trinnvis. Hvis kroppen respondere riktig på trening, så håper jeg det ikke tar for lang tid før de er i form igjen.

Seriespill i toppidretten er uansett satt på vent i to uker. Det skjer etter anbefaling fra myndighetene som statsminister Erna Solberg presenterte på regjeringens koronapressekonferanse mandag.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Eliteserien (hockey)
  3. Stavanger Oilers
  4. Fjordkraft-ligaen