Mer testing, mindre publikum, men ellers nesten som normalt

Verdenscupene på ski skal gjennomføres som normalt. I hvert fall nesten. Lørdag ettermiddag vedtok Det internasjonale skiforbundet (FIS) rennprogrammet.

Det er usikkert om julenissen får komme på verdenscupåpningen i nordiske grener i Ruka denne sesongen slik han var det i fjor. Det blir verdenscup i langrenn nesten som normalt for Johannes Høsflot Klæbo denne vinteren.
  • Kurt B. M. Haugli

Pandemien skal ikke få ødelegge sesongen for de fremste utøverne med ski på beina. Det har FIS bestemt. Noen mindre endringer rundt arrangørsteder blir det, men det meste skal gå som normalt. Først ut er alpinistene som åpner sesongen på Rettenbachbreen over Sölden allerede om to uker.

Etter hvert skal det gå slag i slag. De nordiske grenene reiser, tradisjonen tro, opp til vintermørket i Nord-Finland siste helgen i november for sin sesongåpning. Helgen etter blir det langrenn, kombinert og hopp på Lillehammer.

– Jeg håper jo at vi klarer å gjennomføre dette slik det nå er planlagt. Men vi vil jo hele tiden være prisgitt spredningen av dette viruset. Vi er forberedt på at det kan skje endringer, sier langrennssjef Espen Bjervig til Aftenposten.

Les også

Mats Trygg (44) får ikke til å gi seg: – Hockey er altoppslukende

Fire før jul

Det blir fire verdenscuphelger før jul for langrennsløperne. Det er Ruka (Finland), Lillehammer, Davos (Sveits) og Dresden i Tyskland. Tour de Ski skal arrangeres som planlagt med oppstart i sveitsiske Val Müstair 1. nyttårsdag.

Det blir en liten endring på den andre norske verdenscuphelgen for langrennsløperne. Sprinten i Drammen blir flyttet og arrangeres i forbindelse med 30/50 kilometeren i Kollen første uken i mars.

Alpinistene har allerede fått en radikal endring av verdenscupprogrammet ettersom rennene i Nord-Amerika i november/desember er avlyst og plassert inn i Europa.

Testing, testing og testing

Det som kommer til å være nytt for løperne er at de kontinuerlig må testes for eventuell smitte. Det er en omfattende smitteprotokoll som må følges av arrangører, utøvere, støtteapparat, media og eventuelle tilskuere. Arrangørene har en frist til 30 dager før og sende ut opplysninger om hvilke smitteregler som gjelder for hvert arrangørsted.

I tillegg har FIS vedtatt en rekke tilleggsregler. Syv av de 10 beste nasjonene i en gren må kunne reise karantenefritt til konkurransen for at den skal kunne avholdes. Tidligere denne uken kom kulturminister Abid Raja med nyheten om at idrettsutøvere kan reise karantenefritt inn i landet for å delta i verdenscup.

– Vi ser lysere på livet nå enn bare for en måned siden. Det blir mange konkurranser til vinteren, men det blir uansett en annerledes sesong, sier koordinator for langrennslandslagene Ulf Morten Aune.

Tilskuerkutt

Det blir også begrensninger på hvor mange som kan slippe inn. I Norge er det fortsatt en grense på 200, men denne vil bli økt til 600 senere denne måneden. Ruka vil ikke slippe inn større tilskuermengder.

I Hoppuka har de bestemt seg for å selge 2000 billetter til åpningsrennet i Oberstdorf. Det er 10 prosent av kapasiteten i Schattebergbakken. VM i Oberstdorf har begynt billettsalg til konkurransene.

Fornøyd alpinsjef

Alpinsjef Claus Ryste er glad for at det nå ser ut til at det blir en sesong tilnærmet det normale.

– Da man var som mest skeptisk tidligere, trodde jeg ikke at vi skulle få på plass så mye som vi har gjort. Det er en ganske omfattende verdenscupkalender som er på plass, men den er redusert såpass at vi ivaretar sikkerheten til de involverte, sier Ryste til NTB.

Kjetil Jansrud var overrasket da den nye kalenderen kom.

– Den var overraskende lik vanlige år. Det kunne like gjerne vært en hvilken som helst annen sesong, med mindre det er noe jeg ikke så, sa Kjetil Jansrud da NTB viste han terminlisten.

Hopperne flyr charter

Mens alpinister og langrennsløpere stort sett holder seg i Europa, skal hopperne til Kina, Japan og Russland. Noe som kan bli problematisk. Derfor kommer de til å vurdere å sette opp charterfly for utøvere og støtteapparat til disse konkurransene.