Storturnering i Nederland: – Sa nei til Niemann

Magnus Carlsen (32) slipper å møte Hans Niemann (19) i den prestisjefylte Wijk aan Zee-turneringen. Arrangøren har flere ganger sagt nei til amerikaneren.

Hans Niemann (t.v.) og Magnus Carlsen er her fotografert under Sinquefield Cup i St. Louis, der Carlsen trakk seg i protest.

Det skriver den nederlandske avisen Volkskrant onsdag før Tata Steel-turneringen starter med nordmannen som klar favoritt.

Niemann har saksøkt trippel-verdensmester Carlsen og andre for rundt én milliard kroner for anklager om juks.

«Allerede før han ble anklaget hadde 19-årige Niemann, som i unge år spilte for flere nederlandske klubber, flere ganger prøvd å delta i Tata Steel. Han fikk nei» skriver Volkskrant i forbindelse med at de har intervjuet turneringsdirektøren Jeroen van den Berg.

Avisen skriver at Van den Berg foretrakk fem enda yngre sjakkspillere, fra India, Tyskland og Usbekistan, og som også kan skilte med høyere rating.

Om Carlsens uttalelse om at han aldri kommer til å spille mot amerikaneren igjen, sier van den Berg til avisen:

– Det gjorde avgjørelsen litt lettere.

Striden omkring sjakkspiller Hans Niemann startet da Magnus Carlsen i starten av september i fjor trakk seg fra en sjakkturnering i USA etter å ha tapt for Niemann.

Carlsen antydet gjennom en kryptisk melding i sosiale medier at årsaken var juks. Den norske verdensmesteren har senere gjort det klart at han ikke vil spille mot Niemann. I en senere turnering valgte Carlsen å gi opp etter tre trekk og tape med vilje – mot den samme amerikaneren.

Det ble naturlig nok tolket som en protest.

Begge var med i romjulens VM i hurtig- og lynsjakk, men de ble aldri trukket mot hverandre - og unngikk dermed problemet.

Arrangørene av Tata Steel-turneringen opplyser at de med Niemann-Carlsen-sak som bakteppe kommer til å gjennomføre en rekke tiltak mot juks:

Spillerne må gjennom «flyplass-scanning» før de går inn i spillelokalet, det blir forbudt for publikum å ta bilder - og ikke minst blir det 15 minutters forsinkelse på at trekkene blir lagt ut på nettet, noe som gjør det vanskeligere å få råd utenfra.

De nederlandske arrangørene har altså droppet Hans Niemann, men har med hele fem spillere som er enda yngre og som har bedre rating: inderne Dommaraju Gukesh (16), Arjun Erigaisi (19) og Rameshbabu Praggnanandhaa (17), Nodirbek Abdusattorov (18) fra Uzbekistan, samt tyskeren Vincent Keymer (18).

Som vanlig er det 14 spillere i feltet i denne tradisjonsrike turneringen, som er en av Magnus Carlsens favoritter gjennom året.