Sport

Ny Cavendish-triumf dagen før dagen

Mer suksess for Edvald Boasson Hagens lag. Mark Cavendish (24 år torsdag) spurtet onsdag til sin andre individuelle og Columbias femte seier i Giro d’Italia.

Dagens triumf kom dagen før 24-årsdagen til mark Cavendish (i friont). Edvald Boasson Hagen beholdt den lilla trøya.

Boasson Hagen spurtet for egne sjanser til å beholde den lilla poengtrøyen og endte på sjuendeplass i massespurten. Trøyen er i behold – på trass av at nordmannen fortsatt har stående ordre om å sykle for Cavendish.

– Spurten gikk ikke helt etter planen. Da folk begynte å støte på hovedfeltet halvannen kilometer før mål, ble jeg usikker på om jeg skulle gå etter eller vente. Og samtidig mistet jeg kontakten med Cavendish og Renshaw, fortalte Boasson Hagen til NTB.

Dermed måtte opptrekker Mark Renshaw, tidligere hjelperytter for Thor Hushovd, gjøre hele opptrekkerjobben alene.

– Uansett var det godt å se at Renshaw og Cavendish har styrke nok alene til å vinne.

Fortsatt i lilla

Uten å gjøre sitt beste ut av massespurten for egne sjanser, tråkket nordmannen inn verdifulle poeng, også i en innlagt sprint, i kampen om den lilla poengtrøyen han fortsatt låner av sammenlagtleder Danilo Di Luca. Bare to poeng bak jager Alessandro Petacchi.

– Jeg gjorde ikke maksimalt ut av den spurten. Fram til 1500 meter gjensto, gjorde jeg jobben min som planlagt og holdt våre folk i front. Så ingen i laget sier noe på at det ikke gikk helt som planlagt ettersom vi vant uansett, fortalte Boasson Hagen.

Lance Armstrong og hans Astana-lag viste seg fram i en utforkjøring snaut 20 kilometer fra mål og bidro til stor fart før finalen. Columbia-laget satt med flere ryttere igjen etter hardkjøret, men Boasson Hagen bidro ikke i opptrekket av Cavendish.

I stedet ledet Mark Renshaw alene sin kaptein inn på oppløpet. Briten vant også niende etappe i rittet 17. mai, og han var med i lagtempolaget som triumferte på første etappe 9. mai.

Mestvinnende

Onsdagens triumf kom dagen før 24-årsdagen til Cavendish, som etter planen kun skal sykle bare to etapper til i rittet før han bryter og starter forberedelsene til Tour de France.

– Har han bursdag? Det visste jeg ikke. Da skal jeg huske å gratulere ham i morgen. Cavendish gratulerte meg med dagen da jeg fylte år, fortalte Boasson Hagen, som ble 22 år gammel selveste 17. mai.

Spurtkanonen fra Isle of Man er verdens mestvinnende rytter i år med ti seirer.

11. etappe gikk over 214 kilometer mellom Torino og Genova. Italienske Danilo Di Luca beholdt den rosa ledertrøyen.

Torsdag er det en lang og avgjørende tempoetappe over 60,6 kilometer.

– Etter en dag med litt tett nese og bryst, vil jeg se an til starten går om jeg skal satse på tempoetappen. Håpet er at jeg kan gi full gass, sa Edvald Boasson Hagen til NTB.

Rittet avsluttes 31. mai.