Håndballkeepere nektes å bruke hjelm: - Jeg synes det er svært merkelig

Larvik-keeper Sandra Toft brukte selv hjelm etter en hjernerystelse. Nå blir det forbudt å bruke hjelm for å beskytte seg mot hodeskader.

Larvik-keeper Sandra Toft brukte hjem etter en hjernerystelse forrige desember.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem

Håndballmålvakter har ikke lenger lov til å bruke hjelm for å beskytte seg mot hodeskader, skriver NTB. Det har Det internasjonale håndballforbundet bestemt. Det har lenge vært forbudt å bruke det for utespillere, men målvakter har hatt muligheten til å søke om dispensasjon. Nå får de ikke lenger den muligheten. Årsaken er at det ikke finnes noen forskning som tilsier at hjelmen beskytter mot skader, men heller skaper en falsk trygghet.

Brukte hjelm etter hjernerystelse

Larvik-målvakt Sandra Toft fikk dispensasjon til bruk av hjelm forrige sesong. I VM-sluttrunden i fjor fikk hun en ball i ansiktet, og målvakten fikk hjernerystelse. Selv likte hun ikke å bruke hjelmen, men hun forstår ikke hvorfor det nå har blitt forbudt.

— Jeg synes det er svært merkelig. Jeg følte ikke at det hjalp noe, men dersom det er noen spillere som føler at det hjelper, bør det være opp til de å bruke det. Det skader ingen at de har på hjelm, sier hun til Adresseavisen.

Tillatt i fotball

Også den svenske målvakten Joakim Svensson reagerer på forbudet. Han har brukt hjem etter å ha fått flere hjernerystelser.

– Det (hjelmbruk) bør ikke være noe et forbund skal bry seg om, men derimot være opp til hver og én. Jeg har vanskelig å se at det vil forstyrre noe som helst. Man har det for å beskytte seg, sier han til P4 Skaraborg.

I fotball er det tillatt å bruke hjelm. Rosenborgs keeper Alexander Lund Hansen brukte hjelm etter flere hjernerystelser, og den tsjekkiske målvakten Petr Cech har brukt det i mange år.

Alexander Lund Hansen fikk tre smeller i hodet i løpet av sommeren 2014.

LES OGSÅ:

Les også

Hellands skudd sendte Lund Hansen til sykehus