Sport

Anders Jacobsen legger opp: - Tid for å starte et nytt kapittel

Etter å ha gått mange runder med seg selv fant Anders Jacobsen (30) ut at han er ferdig som skihopper.

  • Nicholas Bergh
    Journalist
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Anders Jacobsen avslutter karrieren som skihopper. Det forteller han i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

— Jeg føler meg nok ferdig nå. Jeg er ferdig som skihopper, sier Jacobsen i intervjuet.

  • Se videointervju øverst i saken (video med tillatelse fra Norges Skiforbund)

Jacobsen forteller at det har vært en vanskelig avgjørelse.

Anders Jacobsen var med på å vinne gull i lagkonkurransen i Falun-VM.

— Rar følelse

— Det er en rar følelse. Det har vært en vanskelig avgjørelse å ta. Men jeg har gått mange runder med meg selv og brukt mye tid, spesielt i påsken med familien. Jeg har brukt tid med unger og med fruen, og jeg ser nå at det er tid for å starte et nytt kapittel, forteller Jacobsen.

Følg oss på Twitter

Følg oss på Facebook

Jacobsen ble for alvor en norsk idrettshelt da han vant Hoppuka i 2007. Skihopperen med rørleggerutdanning har syv individuelle VM-medaljer og én bronse fra OL. Han var også med på laget som tok gull i stor bakke under VM i Falun tidligere i år.

Jacobsen la opp også våren 2011, men kom da tilbake som hopper etter én sesong som ekspertkommentator for NRK.

— Vil savne hoppingen enormt

Triumfen i lagkonkurransen under årets VM kom etter at han tidligere i mesterskapet var blitt vraket til den individuelle konkurransen i stor bakke. Jacobsen var langt nede etter vrakingen, men kjempet seg tilbake på laget før lagkonkurransen etter gode prestasjoner på trening.

— Det var på mange måter dette jeg drømte mest om å vinne før jeg reiste til Falun. Det begynner å bli en stund siden sist Norge vant laggullet, sa Jacobsen umiddelbart etter gullet.

Nå forteller Jacobsen at det er flere årsaker til at han velger å gi seg.

— Jeg har en enorm glede ved skihoppingen, og kommer til å savne det enormt. Men man har en faktor med 200 reisedøgn i året, og har to unger og en kone som gjerne skulle hatt litt hjelp. Jeg føler også at jeg ikke har 110 prosent motivasjon, og det må man i hvert fall ha om man skal greie å være i verdenstoppen som tobarnsfar, sier Jacobsen, som beskriver seg selv som «fornøyd», «stolt» og «tilfreds» etter hoppkarrieren.

Tok beslutningen i påsken

Ifølge landslagets sportssjef Clas Brede Bråthen fortalte Anders Jacobsen sine nærmeste om beslutningen i løpet av påsken.

- Prøvde dere å overtale ham til å fortsette?

Sportssjef Clas Brede Bråthen og resten av hopplandslaget må klare seg uten Anders Jacobsen.

— Nei. Vi vet at for å drive med toppidrett, og spesielt en såpass risikopreget idrett som hopp, må du ha en sterk indre drivkraft. Det kan man ikke overtale folk til å ha. Den egenskapen har hvert fall ikke jeg, så det prøvde jeg ikke, sier Clas Brede Bråthen til Aftenposten.Før neste sesong har hopplandslaget altså gjennomgått store endringer. Allerede før tirsdagens Jacobsen-nyhet hadde en annen merittert veteran, Anders Bardal, bestemt seg for å legge opp.

Mister de to mest erfarne

Jan-Erik Aalbu, som tidligere har jobbet som NRK-ekspert og sportssjef for hopplandslaget, understreker at det ikke er ideelt å miste to så store profiler i på så kort tid.

— De har ikke bare vært pappafigurer, men også lederfigurer, og de har lenge tatt bort litt av presset fra de unge hopperne. De er de to mest erfarne hopperne vi hadde, så det kan selvfølgelig ha litt å si, sier Aalbu, før han legger til at landslaget har nok kompetanse på trenersiden til å takle overgangen.

— Når man har to sånne profiler mister man noe, sier Bråthen, før han trekker frem det positive:

Jan-Erik Aalbu jobber nå i TV-kanalen MAX, men han har også lang fartstid i hoppmiljøet. Aalbu hyller Anders Jacobsen.

— Dette åpner også plasser for nye hoppere, som får muligheten til å trene med de beste gutta i Norge, og benytte seg av et av de beste støtteapparatene i verden. Hvis de forstår hvor heldige de, kan dette bli en vinn-vinn-situasjon for alle, sier Bråthen.

- Ble veldig stor, veldig fort

Det blir et ungt hopplandslag som representerer Norge neste sesong. Dagens unge talenter har en lang vei å gå før de kan matche Jacobsens merittliste, som få i norsk hoppsport har overgått.

— Anders har en helt spesiell plass i norske hopphjerter. Han kom fra ingenting og vant hoppuka i 2006-2007. Han ble på en måte veldig stor, veldig fort. Han har klart å vinne hopprenn på toppnivå helt fra desember 2006 til januar 2015. Det sier sitt egentlig. Han går inn i norsk hoppsport som en av de store profilene, sier Bråthen, som får støtte fra Aalbu.

— Anders har helt klart satt ordentlig spor etter seg. Han har betydd enormt mye for norsk og internasjonal hoppsport. Han har vært en fantastisk god hopper, og bør, og kommer til å bli, husket, sier Aalbu.

Les også

  1. Anders Jacobsen røk ut i Planica-kvalifiseringen

Les mer om

  1. Hopp
  2. Anders Jacobsen