Her er Armstrongs dopingbenektelser

<p>Lance Armstrong har avvist dopingbruk i hele sin karriere. Sjekk hva han har sagt.</p>

Lance Armstrong vant Tour de France syv ganger - trolig med forbudte stoffer i kroppen.

Ifølge nyhetsbyåret AP benyttet Lance Armstrong nattens 2,5 timer lange intervju hos den populære talkshowverten Oprah Winfrey til å innrømme det omtrent hele idrettsverdenen har beskyldt ham for i lang tid: Han jukset.

Det står i sterk strid til hva han har uttalt tidligere. Gjennom hele karrieren har han nemlig benektet dopingbruk. Her er noen av løgnene han har servert:

1999:

Armstrong testet positivt på kortison i 1999, men prøvene ble bortforklart med at han hadde brukt en kortisonkrem mot gnagsår.

— Dette er ikke en dopinghistorie, uttalte Armstrong den gang , ifølge New York Times.

2000:

Franske myndigheter etterforsket hele US Postal Service gjennom flere år, tok nye tester av nedfrossede dopingprøver, men henla saken i 2003. I en Nike-reklame uttalte Armstrong følgende:

— Dette er min kropp, og jeg kan gjøre hva jeg vil med den. Jeg kan presse den, granske den, finpusse den, lytte til den. Alle vil vite hva jeg er «på». Hva er jeg «på»? Jeg er på sykkelen min og sliter ræva av meg seks timer om dagen. Hva er du «på»?

2004:

I 2004 ble Lance Armstrong, i boken « LA Confidential: The Secrets of Lance Armstrong», beskyldt for å ha misbrukt bloddopingmiddelet EPO i stor skala.

Armstrong reagerte med å saksøke skribentene:

«Lance Armstrong har tatt ut søksmål mot London Sunday Times og sportsskribent David Walsh i London, samt Pierre Ballester og utgiverne av boken »LA Confidential' og l'Express i Paris', het det i en uttalelse fra US Postal Service.

Den femdobbelte Tour de France-vinnerens lag hevdet i uttalelsen at Armstrong reagerer med bekymring og avsky på de falske beskyldningene.

2005:

I 2005 fikk et forsikringsselskap foreta et avhør av Armstrong under ed . Den amerikanske sykkelrytteren bekreftet at han forsto at å lyve under avhøret/intervjet kunne medføre straff.

I avhøret bedyrer Armstrong gang på gang at han aldri har brukt prestasjonsfremmende midler, aldri fått sitt eget blod tilbakeført i forbindelse med konkurranser.

- Noe slikt ville ikke bare medført sparken. Det ville betydd slutten på alt. Det ville være å jukse , sa Armstrong den gangen.

På bakgrunn av avhøret og mangelen på bevis, måtte SCA Promotions betale bonusene for seirer i Tour de France til Armstrong. Totalt dreide det seg om 7,5 millioner dollar.

2005:

Samme år skrev den franske avisen L'Equipe at nedfrossede prøver fra 1999 var analysert på nytt. Der skulle et laboratorium ha funnet EPO.

- Nok en gang skriver en europeisk avis at jeg har testet positivt på prestasjonsfremmende midler. Heksejakta fortsetter dessverre , skrev han på Livestrong sine hjemmesider .

Påstandene i L'Equipe ble etterforsket og resulterte i en rettssak vinteren 2006 hvor Armstrong ble renvasket og WADA fikk kraftig påpakning for «juridiske og etiske brudd».

2005:

Etter den syvende seieren i Tour de France, sa han følgende:

— Jeg sier til dem som ikke tror på sykkelsporten, kynikerne og skeptikerne, at jeg synes synd på dere. Jeg er lei for at dere ikke kan drømme stort. Jeg er lei for at dere ikke kan tro på mirakler. Dette er et vanvittig ritt som bør sluttes opp om og tros på. Dere bør tro på disse utøverne og menneskene. Det fins ingen hemmeligheter. Dette er et hardt idrettsarrangement, og det vinnes kun med hardt arbeid. Leve Tour de France!

Under et intervju på Larry King Live bedyret han også:

- Jeg har aldri dopet meg. Jeg kan si det om igjen, men jeg har sagt det i sju år. Det hjelper ikke.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ CNN: Her benekter Lance Amrstrong alle dopingbeskyldninger til CNNs Larry King.

2008:

I 2008 ville han gjøre comeback for å bevise sin uskyld.

— Jeg skal være helt ærlig med deg. Årene jeg vant Tour de France var det mange av guttene som ble nummer to-ti som er vekke. Ute. Tatt. Positive tester. Suspendert. Så jeg skjønner at folk ser på meg og tenker «vel, de ble tatt, og du ikke?». Så dette er en fin måte å komme tilbake og vise at jeg ikke jukser, sa han til BBC.

2010: I 2010 kom Lance Armstrong med en pressemelding hvor han nekter for Floyd Landis påstander om systematisk doping i US Postal Service-laget.

— Dagens artikkel i Wall Street Journal er full av falske påstander. Det er gamle nyheter fra Floyd Landis, en person med null kredibilitet og med en historie om å si en ting en dag for så å trekke det tilbake dagen etterpå, skrev Armstrong i en pressemelding.

Armstrong hevdet at alt var «grunnløse påstander».

— Landis kredibilitet er som en kartong med sur melk. En tar én slurk og så trenger du ikke drikke mer for du vet hele kartongen er dårlig.

2012:

I juni i år kom anmeldelsen fra USADA om bruk og distribusjon av doping, angivelig på bakgrunn av to blodprøver avlagt i 2009 og 2010 samt vitnemål fra andre ryttere. Det ledet til at Armstrong leverte to motsøksmål, som begge ble avvist ved en domstol i Texas.

— Jeg har aldri brukt doping. Og i motsetning til mange av mine anklagere har jeg konkurrert i utholdenhetsidretter gjennom 25 år uten variasjoner i mine prestasjoner. Jeg har avgitt over 500 dopingprøver og aldri testet positivt, var Armstrongs tilsvar til USADAs siktelse.

2012:

Da han ble innkalt til USADAs høring, svarte han følgende:

— Det kommer et punkt i livet der man må si «nok er nok». For meg er den tiden kommet nå. Jeg har forholdt meg til påstander om at jeg har jukset og hatt urettferdig fordel i mine sju Tour de France-seirer siden 1999.