Sport

Nå er det klart for fem dagers sykkelfest

Alexander Kristoff møter Fabian Cancellara i Tour des Fjords. 21 lag sykler fem etapper fra Bergen til Stavanger. Rittet koster 14,5 millioner og skal vokse neste år.

Slik så det ut i Vågen i Stavanger da Alexander Kristoff vant femte etappe og tok sammenlagtseieren i Tour des Fjords i 2014.
  • Kurt Arne Nilssen

STAVANGER (Aftenbladet): Alt ligger til rette for tidenes sykkelfest på Vestlandet når det sterkeste startfeltet i Tour des Fjords-historien ruller ut fra Bryggen i Bergen onsdag. I løpet av fem dager og like mange spektakulære etapper skal toppryttere som Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Fabian Cancellara og Gert Steegmans sette sitt preg på våre velkjente fjorder og fjell.

— Jeg gleder meg noe helt enormt og har store forventninger til rittet. Vi har jobbet knallhardt for å lage et godt arrangement med et stort og sterkt startfelt, og synes også at løypene er både bedre og mer spennende enn i fjor. I tillegg blir mediedekningen større enn noen gang. Alt ligger til rette for fem fantastiske dager, sier daglig leder Roy Hegreberg i Tour des Fjords til Aftenbladet.

Rittleder Roy Hegreberg håper at Tour des Fjords skal vokse seg enda større i årene som kommer.

Med verdensstjernen Cancellara på startstreken sammen med lagkameratene og Flandern Rundt-vinnerne Steegmans og Stijn Devolder fra Trek Factory Racing, har han sikret etapperittet økt internasjonalt oppmerksomhet. I tillegg får Tour des Fjords verdifull eksponering og markedsføring gjennom direktesendinger på TV 2 fra kl. 15.30-18.30 hver dag og på Eurosport, som sender i 64 land.

Søker om seks etapper

— Vi kommer til å få betydelig større omtale i utlandet enn noen gang før, og det betyr mye for oss. Vi har fått på plass mange gode samarbeidspartnere, og er i mål med budsjettet på 14,5 millioner kroner for 2015, men vi skulle gjerne hatt enda større handlingsrom, sier Hegreberg.

Han er imidlertid sikker på at Tour des Fjords er kommet for å bli. Neste år håper han at rittet skal ta steget fra å være et 1. kategoriritt til å få HC-kategori, nivået under World Tour. Og arrangørene har allerede søkt om å få utvide til seks etapper fra og med 2016. Både Hegreberg og UCI ønsker å flyttet rittet opp slik at det kan tiltrekke seg enda flere storlag og verdensstjerner i framtiden.

— Vi bygger stein for stein, og er sikre på at vi vil vokse ytterligere de neste årene. Vi har planer om en oppgradering neste år, og har fått signaler om at flere profflag vil forsøke å få Tour des Fjords inn i kalenderne sine. VM i Bergen i 2017 blir dessuten stadig viktigere, og kan gi oss god drahjelp på veien videre. Derfor vurderer vi også å legge en etappe i deler av VM-løypa med målgang i Bergen sentrum, sier rittlederen.

Seerrekord for TV 2

Norsk sykkelsport er for øyeblikket brennhet. Med spydspissene Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm (begge Katjusja), Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) og Lars Petter Nordhaug (Team Sky) i front, har også interessen eksplodert blant publikum.

TV 2 opplevde forrige uke rekordtall under Tour of Norway, og doblet antall seere fra i fjor. Fredagens klatreetappe fra Skien til Rjukan var det meste sett i rittets historie.

— Dette er formidable tall som viser den enorme sykkelinteressen i Norge, sier sportssjef Vegard Jansen Hagen i TV 2. 369.000 seere så blant annet syklistene gå i mål i Rjukan. I snitt ble den spennende etappen fulgt av 208.000. – Tallene understreker en stor vekst i sykkelinteressen i Norge. Det handler ikke lenger om tre eventyrlige uker med Tour de France, men om en genuin sykkelinteresse året rundt. For oss markerer det et gjennombrudd, sier Jansen Hagen.

Gode sjanser for Kristoff

Også for Alexander Kristoff har Tour des Fjords blitt viktig. Fjorårets sammenlagtvinner forventer imidlertid langt større konkurranse om seirene i år. I 2014 vant han tre etapper på veien fra Bergen til Stavanger.

— Det blir mye vanskeligere å vinne i år. Det er et betydelig sterkere startfelt, men likevel forventer alle seiere på løpende bånd. Alexander kjører selvsagt for å vinne, og skal forsøke å forsvare sammenlagtseieren fra i fjor. Vi vil imidlertid være fornøyde hvis han vinner en etappe eller to, sier trener og stefar Stein Ørn.

Han mener Katjusja-rytteren har muligheten til etappeseier på samtlige fem etapper i Tour des Fjords.

— Det er ikke løypeprofilene som er problemet, men motstanderlagene, det taktiske spillet og måten det vil bli kjørt på. Med bare seks ryttere på hvert lag blir det umulig for Katjusja å kontrollere dette fra start til mål. Her kommer det til å bli drama og spenning helt inn, sier Ørn.

Les også

Kristoff tror på VM-triumf i Bergen