Sport

Russisk dopingvarsler refses i hjemlandet: - Hun har spyttet oss alle i ansiktet

Russisk friidrettsstjerne vil ha Julia Stepanova utestengt på livstid.

Jelena Isinbajeva (t.h) mener Julia Stepanova slipper for billig unna når hun nå "bare" utestenges fra OL i Rio.
  • Sindre Trygsland

Søndag kom IOC til en endelig beslutning i diskusjonen om russere skal få delta i OL. Organisasjonen valgte å gi Russlands utøvere et håp om deltagelse, dersom de kan bevise at de er rene.

Dersom man tidligere er tatt i doping vil man ikke kunne reise til lekene, og IOC-leder Gerhard Heiberg mente avgjørelsen i praksis betydde total utestengelse.

Les også

Behandlingen av Russland-varsler får eksperter til å se rødt

En utøver det derimot ikke er håp for, er mellomdistanseløperen Julia Stepanova. 29-åringen var personen som sto frem i en tysk dokumentar som var starten på de pågående avsløringene i russisk idrett.

— Hun har spyttet på oss

Men hun ble vist null nåde da IOC kom med sin dom søndag. Der slo de nemlig fast at ingen russere med tidligere dopingdom skal få delta i lekene i Brasil. Den avgjørelsen fikk flere eksperter til å reagere.

Landslagskollega Jelena Isinbajeva syns derimot ikke straffen var hard nok. Hun vil ha Stepanova utestengt på livstid.

— Hun er ond og har spyttet oss alle i ansiktet, sier hun ifølge russiske R-Sport, skriver svenske Aftonbladet.

Stavhopperen går selv glipp av Rio-OL som et resultat av IOCs avgjørelse. Hun reagerer sterkt på at Stepanova av enkelte blir fremstilt som et helt etter at hun varslet om pågående doping i Russland.

Antidopingtopp reagerer

— Hun har først og fremst ingenting å gjøre i sporten igjen og burde vært utestengt på livstid. Jeg forstår ikke hvordan noen som har brukt doping og senere blitt utestengt kan bygges opp som en superhelt, sier Isinbajeva.

Blant andre Travis Tygart, leder for det amerikanske antidopingbyrået USADA, gikk i går til angrep på IOC etter avgjørelsen om at Stepanova ikke får delta i Rio.

— Beslutningen om å nekte Julia Stepanova å delta i lekene er uforståelig og vil utvilsomt hindre varslere i å stå frem i fremtiden, sa han i en pressemelding.

— IOC vil uttrykke takknemlighet for Stepanovas bidrag til kampen mot doping og for sportens integritet. Derfor inviterer IOC Stepanova og hennes ektefelle til Rio-lekene, opplyste IOC i en pressemelding søndag.

Mandag har Stepanova sammen med sine trenere bedt Thomas Bach og IOC om å revurdere sin beslutning, slik at hun kan delta i OL som hun først ble lovet.

– Det er både urettferdig og galt å utelukke meg, slik denne saken står og har utviklet seg, mener den russiske mellomdistanseløperen. (©NTB)