Sport

Tre år siden Tour de France-lederens mareritt: – Når du mislykkes med den bløffen, er det et helvete

Kurt Asle Arvesen mener uflaks har snytt Geraint Thomas for tidligere topplasseringer.

UT AV SKYGGEN: Geraint Thomas har sakte, men sikkert blitt Team Skys leder i årets Tour de France. Her ligger han på hjulet til Chris Froome under etappen til Saint-Lary-Soulan Col du Portet onsdag.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

24. juli 2015: Da Geraint Thomas våknet, skjønte han det med én gang. Han prøvde likevel å lure seg selv. Til at benene føltes bra. Til at han hadde nok krefter.

«Når du mislykkes med den bløffen, er det et helvete», fortalte Thomas senere i en artikkel for The Telegraph.

Virkeligheten traff ham den dagen. Thomas var fullstendig utslitt. Han mistet fjerdeplassen i sammendraget – og tapte 22 minutter på én etappe. Alle forhåpninger om en topplassering i Tour de France var knust.

Tre år er gått, og Geraint Thomas’ beste sammenlagtplassering i et treukersritt (Giro d’Italia, Vuelta a España, Tour de France) er fortsatt en 15.-plass.

Geraint Thomas kjemper lenge om en topplassering i Tour de France i 2015, men det gikk galt på den 19. etappen. Han kunne likevel glede seg over lagkamerat Chris Froomes sammenlagtseier.

Alltid har Thomas hatt minst én dårlig dag. I år kan imidlertid Team Sky-rytteren bryte forbannelsen. Han leder Tour de France sammenlagt før den siste fjelletappen fredag.

Den tidligere proffrytteren Gabriel Rasch, som er sportsdirektør i Team Sky, tror og håper Thomas kommer seg helskinnet gjennom.

– Hvis han ikke får sykdom eller noe skjer, vil jeg tro det. Det er ingen grunn til at han ikke skal klare det, sier Rasch.

  • Fikk du med deg Thor Hushovds blodige møte med en hund? – Dette var skremmende.

Derfor har han ikke lykkes

Helt fra Team Skys unnfangelse hadde sjefen Dave Brailsford en drøm: at en britisk rytter skulle vinne Tour de France. Da hadde han først og fremst Geraint Thomas i tankene, uttalte Johan Kaggestad i onsdagens TV 2-sending. I stedet har både Bradley Wiggins og Chris Froome vunnet Tour de France.

Kanskje avhenger Geraint Thomas’ ettermæle av hva som skjer denne helgen. Frem til nå har han vært den trofaste hjelperen. Den sympatiske lagkameraten. Ulykkesfuglen.

Kurt Asle Arvesen og Gabriel Rasch unner Geraint Thomas Tour de France-suksessen.

I fjor ble han felt av uhell i både Giro d’Italia og Tour de France. Han har fortsatt ikke fått alt til å stemme gjennom et helt treukersritt.

– Det er sånn med utrolig mange. Det er bare en håndfull ryttere som vinner treukersritt. Det er mange supertalenter som blir hausset opp som «den neste store» i mediene, sier tidligere etappevinner i Tour de France Kurt Asle Arvesen, som kjenner Thomas fra tiden i Team Sky.

– Én av grunnene til at Thomas ikke har lykkes, er at han har hatt uflaks. Han har veltet mange ganger. Og det er fortsatt mulig at det skal skje i årets tour.

«En kjernekar»

Også Gabriel Rasch mener uhell – i tillegg til sykdom – har ødelagt for Thomas.

Denne sesongen har imidlertid vært litt annerledes. Sky-kaptein Chris Froome syklet – og vant – Giro d’Italia i mai. Derfor har hele veien forberedt seg på en mulig lederrolle i Tour de France.

Og etter Froomes skuffende etappe på onsdag, er det ingen tvil: Hjelperytteren Thomas er blitt en leder. Fra nest siste fjelletappe tok han med seg en luke på 1 minutt og 59 sekunder ned til annenmann i sammendraget Tom Dumoulin.

Rasch og Arvesen unner Thomas en Tour de France-triumf. Rasch beskriver ham som en person «det ikke går an å bli uvenn med».

– Han er absolutt en kjernekar, istemmer Arvesen.

– Han har vært en dedikert hjelperytter i mange år og hatt sin uflaks. Han er en type man virkelig unner dette.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Chris Froome