Sport

Dro hjemmefra som 15-åring for å bli håndballkeeper

I ti år har Emily Sando jobbet for sitt store mål. Nå står hun på drømmenes terskel.

Målvakt Emily Stang Sando er inne i varmen på landslaget. Foto: NTB scanpix

  • Arne Hole

DEBRECEN (Aftenposten.no): - Mamma var ikke helt fornøyd og gråt noen tårer da lillejenta dro. Men jeg dro jo ikke så langt da, bare fra Holmestrand til Larvik, forteller Emily Sando om keepersatsingen som begynte da hun var 15 år.

Les også

Frafjord: - Tungt å se første EM-kamp på tv

Da Kari Aalvik Grimsbø ble skadet i den første EM-kampen, fikk Emily telefonen ikke hun ikke engang hadde drømt om: — Pakk og kom deg til Ungarn så fort som mulig!

I Debrecen har Emily fått den rollen hun var forberedt på.

— Jeg visste jeg ville komme til å sitte mye på benken, men er forberedt på å gripe sjansen hvis jeg får den.

— Og den burde du kanskje ha fått da Silje Solberg hadde bare fire redninger i første omgang mot Spania?

— Jo, jeg skal innrømme at jeg tenkte tanken, men det tar tid å opparbeide tillit hos trenerne. Likevel var det litt frustrerende å bli sittende, men Silje har tidligere vist at hun kan spille en dårlig førsteomgang for så å komme sterkt tilbake.

Les også

Til daglig jakter hun voldsmenn og seksualforbrytere

Hentet av Karl Erik Bøhn

Det var daværende Larvik-trener, nå avdøde Karl Erik Bøhn, som fikk lokket Emily lenger nedover i fylket.

Emily Stang Sando reddet en straffe mot Spania. Foto: NTB scanpix

— Larvik skulle starte et Spar-lag, og Karl Erik ville ha meg med. Jeg flyttet inn i hus sammen med tre andre jenter. Lengtet jeg hjem, var det bare å sette seg på toget.Men mamma fikk ikke så fryktelig mange besøk. Det meste av tiden gikk med til håndball og skole, og i helgene var det kamper.

— Jeg fikk en god utdannelse i Larvik og ble fort voksen. Der var det normer og regler å forholde seg til. Foruten Karl Erik, hadde jeg trenere som

Lene Rantala og Tonje Larsen. Men så ble jeg jo konkurrent med Lene da jeg ble tatt opp på A-laget, forteller Emily, som dro til naboklubben Flint for å få mer spilletid. Der ble hun i tre sesonger. Rantala på sin side fikk en ny konkurrent i Cecilie Leganger.

Toppspill i Danmark

I fjor inngikk Emily kontrakt med Esbjerg – tiltenkt rollen som annenkeeper bak Kari Aalvik Grimsbø. Denne sesongen har Emily stått vel så mye som Kari – og har utmerket seg så mye enkelte dansker mente hun burde ha vært med i det første EM-uttaket.

Så langt i Fønik Csarnok i Debresen har det blitt noen innhopp på straffekast. Og mens hun venter på den store sjansen, plukker hun opp gode tips fra keepertrener Mats Olsson.

— Han har jeg jobbet med lenge, og han er utrolig god. Mats må vær en av de beste keepertrenerne i verden, og han følger oss godt opp. Tre ganger har han vært hos oss i Danmark (inkludert Silje Solberg i Holstebro). Det er lett å ha god kjemi med ham, sier Emily Sando.

Ikke fullt så lett å danke ut Silje Solberg som førstekeeper.

Direkte kl. 18.15: Norge-Polen

Les også

  1. Småsyk Hergeirsson droppet siste trening før kamp

  2. Bredal Oftedal får eksperthyllest

Les mer om

  1. Håndball