Tvedt kjemper for makten: – Jeg er blitt spyttet etter på gaten

Fredag ettermiddag talte Tom Tvedt til Idretts-Norge. Søndag blir han enten vraket eller gjenvalgt som idrettspresident.

Tom Tvedt innledet idrettstinget med å tale til forsamlingen.
  • Odd Inge Aas

LILLEHAMMER: Idrettsledere fra hele landet er samlet på Lillehammer for norsk idretts øverste organ, idrettstinget. Mest spenning er det knyttet til søndagens presidentvalg.
Sittende president Tom Tvedt utfordrer valgkomiteens foretrukne kandidat, Sven Mollekleiv. Det samme gjør Berit Kjøll.

Idrettsbevegelsen samles etter en turbulent fireårsperiode, med den mye omtalte åpenhetsdebatten som det som skapte flest overskrifter.

Tvedt innledet idrettstinget med å holde presidentens tale til delegatene.

I løpet av de over 40 minuttene oppsummerte han arbeidet som han og styret har gjort de siste fire årene.

Mot slutten av talen kom han inn på hvordan det har vært å stå i mediestormen som har vært mot ham og Norges idrettsforbund.

– En stund så møtte jeg ansatte som ikke ville gå med OL-ringene på tøyet sitt, sa Tvedt, som sa han er blitt preget av det han opplevde som angrep på ham som person.

– Jeg er blitt spyttet etter på gaten. Jeg er blitt urettmessig hengt ut for saker jeg ikke har noe med. Dere kan sikkert kjenne på følelsen av å bli latterliggjort i køen på Vinmonopolet når du kjøper en flaske vin til en bursdag du skal i, sa Tvedt.

Les også

Tom Tvedt: «Hadde jeg visst hvilken tsunami jeg gikk inn i, ville jeg gjort det på en annen måte.»

Les også

Kostnadene i Oslo-idretten kalles «urovekkende»: – Jeg har tre barn. Jeg kan ikke betale for tre aktiviteter.

Berit Kjøll og Sven Mollekleiv ønsker begge å bli idrettspresident de fire neste årene.

– Dere vet det er tull

Han innrømmet også å ha gjort noen feil underveis.

– Ja, så ble det litt humpete i midtperioden av tre kulturministre. Det var vel ingen av oss som så kraften i det som kom. Jeg var ikke godt nok forberedt. Jeg gjorde tabber, jeg rotet på NRK. Jeg så ikke hvor stor saken ble, sa Tvedt.

Samtidig mente han at en del av kritikken var uberettiget.

– Jeg er blitt beskyldt for å gjemme vekk regnskaper, noe dere vet er tull, sier Tvedt.

Han sa at tidligere praksis ikke endres over natten. Det må gjøres skikkelig og ordentlig.

– Tro meg, det er mange som kunne blitt kastet foran bussen underveis. Det har ikke skjedd, styret gikk i krigen for dere alle, sa Tvedt.

På skrytelisten over det som styret har fått til de fire siste årene, hevdet presidenten at idretten aldri har fått overført mer penger enn hva som er tilfellet i dag. Han understreket flere ganger viktigheten av arbeidet med å beskytte enerettsmodellen.

Han vektla også at Norge i fjorårets OL i Sør-Korea vant 39 medaljer.

– Ingen andre frivillige organisasjoner er blitt pålagt den samme åpenheten som sentralleddet i NIF. Ingen er tatt for juks med reiseregningene. Bokettersynet gjorde at vi fikk tilbakebetalt 200.000 kroner, sa Tvedt.

Saken oppdateres