Sport

Landslagssjefen må ut for å bli «fresh» i hodet

Christian Berge går til nabolandet for at hodet hans skal fungere best mulig under håndball-EM.

Snart skal Christian Berge lede Norge igjen. Da må han være i kampmodus, som her i landskamp mot Sverige i Arendal tidligere i år.
  • Mette Bugge
    Journalist

10. januar skal herrelandslaget spille første kamp i sin gruppe i Trondheim. Suksess i EM kan også gi OL-billett.

Berges drøm er å ta laget til Tokyo, men først må Sander Sagosen & co. prestere i mesterskapet som tre land deler på: Norge, Sverige og Østerrike.

Siden trønderen ikke kan ha ansvaret for noe elitelag i Norge, savner han å ha matchtrening som sjef på sidelinjen. Siste gang var i juni.

– Jeg må komme i kampmodus, sier Berge, som har valgt å dra til Sverige denne uken. Der har han fått innpass i IFK Skövde. Laget trenes av norske Jonas Wille, årets trener i Sverige i 2018/19-sesongen. Da ble det tredjeplass i grunnserien og semifinale i sluttspillet.

Wille sa umiddelbart ja til selskap av treneren som fikk Norge til VM-sølv tidligere i år.

– Christian har vært med på to treninger, før vi skal spille mot Redbergslid på torsdag, sier Wille, som var glad for å få en slik forespørsel.

Berge gjorde noe lignende i Elverum tidligere, men det ble møtt med kritikk av de andre toppklubbene. Derfor var det lettere å søke over grensen.

– Jeg må ut for å komme på hugget, sier Berge.

Les også

Sommeridrettssjefen før OL: – Jeg har båret på en drøm

Oi. Mye skjer på banen. Christian Berge må følge med.

Som om han skulle ledet laget

Siden har han forberedt seg til det som venter i EM ved å se aktuelle spillere i aksjon. Men det er noe helt annet å bidra i forbindelse med en viktig kamp.

– Det er lettere å gjøre det i utlandet, komme hit og bli helt fresh til mesterskapet, sier Wille.

Han opplyser at Berge i forkant av torsdagens kamp har sett video av motstanderen. Dermed har han forutsetninger for å sette seg inn i det taktiske.

– Meningen er at han skal forberede seg som om han skulle lede kampen fra benken, sier han.

– Jeg kommer til å sitte like bak, opplyser Berge, som ser frem til oppgaven.

Han er godt i gang med å diskutere med Wille og videreutvikle ideer som han har.

Både på treningene før kamp, deretter planlegging og etterarbeid, er Berge med på.

– Det er en vinn-vinn-situasjon. Selv om han tok initiativet, blir han en god sparringpartner for meg.

Les også

Nytt Spania-mareritt for håndballgutta: 22 år uten seier

Trener Jonas Wille i aksjon for Skövde.

Han har fått innsikt i spilleplanen

Wille, opprinnelig fra Halden, har vært sportssjef ved WANG Toppidrettsgymnas i Oslo, og i trenerapparatet til Norges U21-landslag. Han er inne i sin andre sesong i Skövde.

Laget har to nordmenn på banen: Håvard Åsheim i mål, som blant annet har vært i Haslum. Tanangermannen Kristian Stranden, som spilte i Halden og ble kåret til venstre bakspiller på Årets lag siste sesong, ble hentet av Wille. Sistnevnte var tidligere trener i Halden, før han dro til Danmark og HC Midtjylland. Da den klubben gikk konkurs, gikk veien videre til Sverige.

– Når denne sesongen er over, skal jeg tilbake til Danmark. Da til Mors/Thy, opplyser 43-åringen.

Haldenseren har signert en treårskontrakt. Han har vært trener for flere kvinnelag i Norge tidligere, før han gikk over til herrene.

Sist sesong ledet han svenske Skövde til en overraskende tredjeplass i grunnspillet og en semifinale i det svenske sluttspillet.

Berge fortsetter med Norges herrelandslag. Han savner likevel den jevnlige kamptreningen han fikk da han hadde ansvaret for Elverum i mange år.

Les mer om

  1. Christian Berge
  2. Håndball
  3. Håndball-EM