Fotballskade skapte håndballkeeper som spås verdensklasse

Torbjørn Bergerud er spådd å bli en av verdens beste håndballkeepere. Det takket være en fotballskade som 15-åring.

Torbjørn Bergerud spås å bli en av verdens beste. Her fra en landskamp mot Frankrike.

STAVANGER: Hadde det ikke vært for Torbjørn Bergeruds spill i Slovenia, hadde Norge vært ute av VM-kampen før returen i Stavanger onsdag kveld. Men egentlig drømte 21-åringen om å bli fotballproff.

— En skade som 15-åring gjorde at jeg droppet fotballen og satset håndball. Dessuten hadde jeg vel allerede skjønt at jeg ikke kom til å bli fotballproff, sier Torbjørn og ler.

Hånball hadde blitt morsommere, men hvor morsomt det blir i DNB Arena gjenstår å se. Håndballgutta må slå Slovenia med minst syv mål for å komme til VM i Frankrike i januar. Det er utgangspunktet for gutten som får det største ansvaret for å greie det – fordi keeperne i håndball er halve laget. Derfor hviler så mye på han som så vidt er i gang med landslagskarrièren.

Var ikke interessert i håndball

– Jeg begynte å spille håndball som syv-åtteåring. Men jeg var ikke så interessert i håndball. Det var mest for å ha noe å gjøre om vinteren. Det var fotball som gjaldt, forteller Åros-gutten da vi treffer han i DNB Arena – der slaget om håndballguttas nærmeste fremtid skal avgjøres.

Hvis ikke Norge slår Slovenia med syv mål - eller vinner med seks og slipper inn mindre enn 18 - er det ikke noe mesterskap å se frem til før EM 2018. ## Har lært mye av Ege

Bergerud har aldri hatt noe forbilde, men har prøvd å lære av de beste.

— Niklas Landin er god, men jeg studerte også Steinar Ege dahan var med, forteller Torbjørn, som nå har fått Ege som keepertrener på landslaget.

— Han har lært meg mye de siste sesongene. Vi har pratet mye om det taktiske ved å stå i mål, sier Torbjørn, som er bare barnet sammenlignet med de store keeperne i verden i dag. Landin er 27, franskmannen Thierry Omeyer – som ble kåret til verdens beste i 2015 – er 39, mens Kasper Hvidt i Barcelona er 40. Slovenias Matevz Skok er 29. — Det er helt klart en erfaringssport, fastslår Torbjørn, som mener at hans styrke er størrelsen. Med sko på er han over to meter, men han liker å si at han er 1,99.

Les også

Tung VM-vei for håndballgutta

Blir en av verdens beste

Etter 18–24 i Celje lørdag, er den nærmeste fremtiden høyst usikker for håndballgutta. Den litt fjernere fremtiden tilhører Torbjørn Bergerud. Det tror også "rivalen" Ole Erevik og landslagstrener Christian Berge.

– Torbjørn er en fantastisk målvakt som vil bli bare bedre og bedre, sier Berge.

– En av verdens beste?

– Ja, det vil jeg tro. Med den arbeidsmoral og strukturen han har, så har han alle muligheter, mener Berge. Også Ole Erevik er full av lovord om Bergerud.

14 års forskjell

– Han er 21, jeg er 35 og et halvt. Alle som har peiling ser hvem som er fremtiden. Og jeg ønsker av hele mitt hjerte at han skal lykkes – selv om det skulle medføre at jeg ikke får spille så mye. Torbjørn er gutten som skal stå i mål for Norge i mange år fremover, og han skal få så mye erfaring som mulig, sier Stavanger-gutten Ole Erevik.

– Men på hjemmebane har vel du også lyst til å slå til?

– Jeg har alltid lyst til å spille. Det har ikke så mye å gjøre med om det er hjemmebane eller ikke, sier veteranen, som kom inn og reddet tre straffer i den første kampen.

Les også

VM-exit kan gi Erevik-farvel til landslaget

(krever pålogging)

Trente seg opp med damer

Etter at Bergerud forlot høyrevingen og gikk i mål som 15-åring, gikk det fremover helt til han fylte 18. Da pådro han seg tretthetsbrudd i ryggen og slet i seks måneder. Opptreningen høres fornøyelig ut: Sammen med Glassverkets damer.

– Det var fordi de spiller med en toerball som ikke er så tung og derfor ikke gir så tunge slag. Dessuten skyter de litt løsere. Men det er noe jeg ikke har lyst til å gjøre en gang til. Jentene har en helt annen måte å skyte på.

Sammen med kjæresten i Danmark

Men kommende sesong blir det likevel mer "Glassverket". Kjæresten Hege Bakken Wahlquist forlater drammenserne til fordel for Team Tvis Holstebro. Bergerud forlater Lugi og går til samme danske klubb.

– Det skal bli veldig deilig, sier Torbjørn Bergerud. Kanskje enda deiligere enn å møte Slovenia med oppgaven å ta igjen seks mål?

– Jeg tror vi har gode muligheter for å vinne med syv hjemme!

Realisme eller ungdommelig overmot?

Les også

Skal redde VM-håpet på hjemmebane

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: