Sport

Champisfesten

Norske triumfer, nye dopingavsløringer, en spansk mester og en illsint australier. Verdens største sykkelritt underholder alltid.

Carlos Sastre tok seg tid til å skåle med teamsjef Bjarne Riis på starten av gårsdagens siste etappe i Tour de France.
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

Lance Armstrong har gjort det syv ganger før, men i år var det spanske Carlos Sastres tur til å skåle i champagne på vei inn til Paris. I sin gule ledertrøya kunne Kurt Asle Arvesens lagkamerat smile og hilse til publikum, fotografer og tv-kameraer. Verdens største sykkelfest er over for i år. Mannen som fikk æren av å avslutte med den prestisjetunge etappeseieren opp Champs-Élysées ble Gert Steegmans, etter å ha slått blant andre Thor Hushovd i spurten.Dette husker vi best fra årets Tour:

Arvesens triumf:

Med den norske mestertrøya kunne eresfjordingen strekke armen i været og juble for sin første etappeseier i verdens største sykkelritt i Foix. Så godt som alle i sykkelsporten unnet den lojale CSC-rytteren en triumf og det var en rørt Arvesen som steg opp på podiet. En velfortjent triumf etter at han ble slått på målstreken på den 17. etappen i 2005. ## Hushovds spurt:

Oksen fra Grimstad var proppet full av penicillin på grunn av en influensasykdom, men i 200 meters slak motbakke var det ingen som kunne matche kjempekreftene til Thor Hushovd i Saint-Brieuc. Hans syvende etappeseier i Tour de France totalt (inkludert lagtempo i 2001).

Maktdemonstrasjonen:

Sastres støt opp Alpe d'Huez skulle vise seg å bli det avgjørende rykket i kampen om sammenlagtseieren. Kurt Asle Arvesen viste seg som en norsk fjellgeit og sprengte feltet opp Col de la Croix de Fer. I bunn av legendariske Alpe d'Huez tok spanske Sastre saken i egne hender, rykket fra resten av feltet, vant etappen og skaffet seg over halvannet minutts forsprang på Cadel Evans og de andre favorittene.

Sastres tempo:

De fleste trodde at CSCs kaptein ville tape både to og tre minutter til Cadel Evans på lørdagens individuelle tempo. Men Carlos Sastre tråkket sitt livs tempo, samtidig som en nervøs og sliten Evans aldri fikk fart på sin åtte millioners temposykkel. Sastre tapte bare 29 sekunder av forspranget sitt og kunne skåle i champagne på vei inn til Paris søndag.

Utfor stupet:

Augustyn fall i Col de la Bonette-Restefond var uten tvil årets mest spektakulære øyeblikk. Den unge sørafrikaneren var først over toppen på Europas høyest asfalterte fjellpass (2802 moh.) og gamblet alt på vei nedover. Da gikk det galt. John-Lee Augustyn feilberegnet en høyresving og stupte over styret på sykkelen og ned fjellkanten. Det var noen historiske bilder der 21-åringen skled nedover grusen, ble hjulpet på beina av en tilskuer og krabbet opp til veikanten igjen på alle fire. Sykkelen hans? Den lå 20 meter ned i skråningen.

Riccós dopingavsløring:

Først ble Manuell Beltrán og Moises Duenas tatt i doping, så smalt bomben. Den dobbelte etappevinneren Riccardo Riccó testet positivt på CERA (tredjegenerasjons EPO) og ble kastet ut av Touren. Like etter trakk italienerens lag, Saunier Duval, seg. I ettertid skal Riccós romkamerat, og vinner av etappen til Hautacam, Leonardo Piepoli ha innrømmet overfor lagledelsen å ha dopet seg. Begge fikk sparken fra det spanske laget.

Evans raseriutbrudd:

Han ankom som den store favoritten, men australske Cadel Evans vil kun bli husket for sine raseriutbrudd. "Ikke tråkk på hunden min. Da kapper jeg hodet av deg!" raste Evans da en journalist ble for nærgående. Senere slengte han ut en knyttneve mot en annen journalist som tok ham på skulderen. Heller ikke en fotograf på motorsykkel unngikk Evans knyttneve. Også et TV-team fikk gjennomgå da de prøvde å filme Evans etter målgang i Prato Neveso. Australieren kjørte hodet og hjelmen inn i kameraet.

 1. Les også

  Arvesen takket for støtten

 2. Les også

  Vil forlenge med Sastre

 3. Les også

  - Jeg visste jeg hadde mitt livs mulighet

 4. Les også

  Arvesen: - Større enn min egen seier

Les mer om

 1. Tour de France