Sport

Med hodet først i 140 kilometer i timen

Den eneste norske OL-deltakeren i skeleton er fra Stavanger.

 • Stig Nilssen

Da den norske troppen til OL i Pyeongchang ble tatt ut, var det neppe mange som dro kjensel på navnet Alexander Henning Hanssen (30) – eller idretten han driver.

Les også

Dramatisk vending i OL-uttaket: Magnus Moan sier fra seg plassen i troppen

– Hehe, jeg tror ikke noen vet hvem jeg er. I Stavanger er det nok ikke mange som kjenner til skeleton, nikker den OL-uttatte 30-åringen bekreftende overfor Aftenbladet.

Alexander Henning Hansen er født i Stavanger og oppvokst på Hinna. Nå utgjør han halvparten av det norske landslaget i skeleton, en idrett hvor utøveren løper så fort han klarer før han kaster seg ned på en kjelke – suser ned en bob- og akebane i 140 kilometer i timen – med hodet først.

I ungdommen var Hanssen et stort talent innen friidretten. Med Torleif Berg som trener i Sola friidrett, løp han blant annet inn til sølvmedalje på 100 meter under junior-NM for 12 år siden.

Dette er Stavanger-karen Alexander Henning Hanssen (30) som skal delta i skeleton for Norge under OL i februar. Foto: Privat

De eksplosive lårene skulle Alexander Henning Hansen få god bruk for da han som 19-åring flyttet til Canada, der moren kommer fra og hvor han fortsatt bor.

Ble avvist av pilotene

Som student ved universitetet i Halifax, kom han over en annonse i avisen hvor det ble søkt etter bobkjørere. Hanssen meldte seg, kom med på laget, men ble kjapt avvist at pilotene i bobene.

Les også

Northug-leiren om vrakingen: – Han ville ikke være med til OL som reserve

Her suser Alexander Henning Hanssen nedover på kjelken, utøverne kan komme opp i 140 kilometer i timen på de raskeste banene. Foto: Peter Kneffel / TT / NTB Scanpix

– Ingen ville ha meg med på laget, jeg veide 85 kilo den gangen og ble ansett som for lett. De ville ha en kar på over 100 kilo, forklarer Hanssen som både har norsk og canadisk statsborgerskap.

Det ble starten på en karrière som solokjører i skeleton, en idrett han har drevet med de seks siste årene. De to siste sesongene har han utøvet sporten på heltid, med økonomisk støtte fra sin far, for å forberede seg til et mulig OL.

Må være kjapp i beina

Han representerer Lillehammer i klubbsammenheng, der har han også brukt OL-anleggene fra 1994 til å trene før avreise til Sør-Korea. I skeleton vurderes betydningen av en god og rask start og resten av kjøringen som like betydningsfullt. Totalt skal ikke utøveren og kjelken veie mer enn 115 kilo.

– Får du en treg start, er du sjanseløs på å hente inn det tapte under kjøringen. Jeg har hatt gode treningsresultater i det siste, spesielt startene, i OL handler det om å få ut alt i konkurransen, forklarer karen som gikk på den internasjonale skolen mens han bodde i Stavanger.

Skeleton er neppe en idrett for dem som ikke liker fart eller å stupe inn isete kurver med hodet først på en kjelke. På de kjappeste banene kommer farten opp i rundt 144 kilometer i timen. Alexander Henning Hanssen erkjenner at han har gått på noen smeller de siste årene.

Gikk på en smell

I Calgary for tre år siden skulle han teste ut en ny kjelke. I den niende svingen smalt det. Hanssen kom til seg selv etter 30 sekunder ute av bevissthet. Resultatet ble hjernerystelse og tre måneder på sidelinjen.

– Men det er ikke så farlig som det ser ut som, legger han til.

Han drar til Sør-Korea 4. februar. Drømmen om OL-deltakelse får han oppleve når han 15. og 16. februar stiller til start som Norges eneste skeletondeltaker i Pyeongchang.

Skeleton er arrangert fem ganger tidligere i OL.

Les mer om

 1. Skeleton
 2. OL

Relevante artikler

 1. SPORT

  Da faren overlevde en komplisert hjerteoperasjon, bestemte OL-utøveren seg for å bli norsk

 2. SPORT

  Alexander Hanssens (31) foreldre har brukt millioner på sønnens idrett. Uten det ville det vært umulig å satse for OL-utøveren.

 3. SPORT

  Forløperen til skiskyting: OL-utøverne måtte klatre 1000 meter på ski og skyte ballonger

 4. SPORT

  Før Pyeongchang måtte han gå fra dør til dør og selge støvsugere. Så endret vinter-OL alt for ghaneseren.

 5. SPORT

  Ghaneseren kom sist i OL-konkurransen. Men det var ikke derfor han gråt etterpå.

 6. SPORT

  Derfor kan vinter-OL bli historisk for Sørlandet