Sport

Svindal og Jansrud holdt felles takketale på festen: – Det er fryktelig god stemning. Det er litt vanskelig å gi seg når det går så bra.

Kjetil Jansrud (33) og Aksel Lund Svindal (36) festet med kronprinsparet, familie, lagkamerater, venner, sponsorer og supportere etter VM-dobbelen.

  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

ÅRE: Kronprinsparet var på plass da alpinleiren feiret Jansruds utforgull, Svindals utforsølv – og sistnevntes karriere.

Da duoen ankom var det full jubel på Copperhill Mountain Lodge, en kvarters kjøretur utenfor Åre sentrum.

Svindal og Jansrud hoppet rett opp på et bord, så ut over forsamlingen på noen hundre mennesker, og holdt en felles takketale på 10 minutter.

Les også

  1. Verdensmester Jansrud: – Det råeste jeg noensinne har opplevd

  2. Kommentar: Så fjernt fra Pattaya som det er mulig å komme

Her er den ord for ord:

Svindal: Er det noen mikrofon her, eller? Hvordan går det? Det er en ære å overrekke ordet til en verdensmester i utfor, Kjetil Jansrud!

Jansrud: Takk skal dere ha alle sammen. Jeg skal gjøre dette veldig kort om noe som ofte blir sagt, men som også er viktig å si: Dette her er en lagseier. Så jeg ønsker applaus til hele laget. Alle som har gjort det mulig for oss. Team Victory! Før jeg overlater ordet til Aksel, som skal takke for sin karriere, så skal jeg takke deg. Tusen hjertelig takk for alle minner, alle opplevelser. Selv om det er kombi på mandag skal det festes noe ubeskrivelig mye!

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud holdt en felles takketale på hotellet utenfor Åre.

Svindal: Takk Kjetil. Hyggelig, hyggelig. Hva sier man egentlig på en sånn dag som det her? Først Kjetil: Skål! Hadde det vært en østerriker, ville ikke jeg fått synge nasjonalsangen i dag. Men fordi Kjetil vant, så kunne jeg synge nasjonalsangen for første gang for full hals. Det var faktisk ganske deilig. Og så, som Kjetil sa, tusen takk og skål. Det er dobbeltseier til Norge i utfor. Vi hadde en dobbeltseier i OL i fjor. Det er fryktelig god stemning. Det er litt vanskelig å gi seg når det går så bra. Men hvis det hadde vært lett å gi seg, ville ikke de siste 16 årene betydd noen ting. Det betyr at dette har vært jævlig fett, sinnssykt gøy, med utrolig kule folk. Jeg har hatt enormt gode lagkompiser og opplevd en og annen ting som gjør at dette får jeg aldri oppleve igjen. Å komme inn i mål i dag og se havet av norske flagg. Og premieutdelingen? Helt sykt. Men det er en tid for alt. Og nå er tiden inne for å elegant gi både stafettpinnen og mikrofonen til Kjetil Jansrud!

Jansrud: Jeg husker da jeg var liten lurte jeg på hvordan det ville vært å starte i OL 1994 og få det jubelbrølet. Jeg var ganske liten, men jeg var der og så på. Om jeg ikke husker alle detaljene ligger følelsene i beinmargen. Dessverre, av forskjellige årsaker, er dette den nærmeste opplevelsen av et VM på hjemmebane, eller opplevelsen av de dimensjonene på hjemmebane. Og da er det ekstremt deilig å kjøre fort på ski, og da er det ekstremt deilig å kjenne at Åre i kveld er norsk. For den stemningen som var i mål, under premieutdelingen og nasjonalsangen. Å få nasjonalsangen sunget så sterkt foran så mange mennesker og norske flagg kommer jeg aldri, aldri til å glemme. Så tusen takk, alle sammen, og så sender jeg mikrofonen tilbake til Aksel Lund Svindal.

Svindal: Takk. På Aurdal i 1999 kommer det en tynn litt bleik kar fra Vinstra inn på en hytte med en bag. Og litt sånn: "Jeg heter Kjetil Jansrud". Du var 14, jeg var 16. Kjetil gikk på ungdomsskolen, vi andre på videregående. Men Kjetil var jo sååå jævlig god allerede da. Han sto der og så seg rundt, men det var ikke noen ledige rom bare til han. Og han måtte sove et sted. Kjetil husker dette bedre enn meg, men hva husker du for noe?

Jansrud: Dette er egentlig en ganske god historie. Når du er 14 år og blir en del av ungdomssatsingen til skiforbundet, for å få løftet de som var for unge for FIS. Jeg fikk være med til Aurdal og møte de store gutta.

Svindal: De store gutta på 16 år!

Jansrud: Alle ser på deg og tenker «hva i h ...», hva gjør du her? Og så ble stående med lua i hånden. Jeg fikk beskjed om at alle rommene var opptatt. Da er det vanskelig å vite hva en skal gjøre som 14-åring. Jeg sto i et lite sekund, før det kom lekent fra siden: "Vet du hva, kom og bo med oss!". Det var Aksel og Andreas Løken som bodde på samme rom, og de hadde plass til en til. Hvis det er noe som har definert mer en kultur og laget vårt, hvilke personer vi ønsker å være, som Aksel er og har vært, så det må det være denne opplevelsen. Fra da og ut sier det noe om han som person og hvordan vi har hatt det. Jeg håper, om det ikke er en like spesiell situasjon, men at de som er kommet inn på laget har fått opplevelsen av en varm velkomst rett og slett.

Svindal: Dette er nesten 20 år siden. Jeg gikk noen år til på videregående etter det, men etter det har jeg ikke drevet med noe særlig annet enn alpint. Det har vært det viktigste av det jeg har gjort, frem til jeg våkner i morgen. Da er det lov å se i taket og tenke: Hva gjør jeg nå? Det er skikkelig deilig kjenner jeg. Det er noen ting jeg kommer til å savne helt sykt. Og så må jeg ærlig si at det er noen ting jeg ikke kommer til å savne. Det å kunne våkne i morgen etter en sånn dag og tenke: Hva jeg gjør i dag har ingenting å si for jeg skal ikke konkurrere i morgen. No offense, Kjetil! Å kunne nyte litt, suge på karamellen, det gleder jeg meg til. Og så vet jeg at jeg vil ha tett kontakt med den gjengen Kjetil er representant for. Når jeg ser de andre står bak der. Ikke sånn i førsteomgang som analyserer alt som skjer, i spalter eller på TV. Men mer litt sånn «behind the scenes». Hva annet jeg skal gjøre vet jeg ikke. Men det har ingenting å si. For den dagen i dag ... det var noen som sa i dag at jeg måtte nyte litt ekstra, at siste gangen på pallen sammen måtte nytes. Men jeg tenkte at vi ikke har hatt så mange dobbeltseire. Er ikke dette verdt å nyte litt uansett? For det er det, faktisk. Sånne dager som i dag er helt, helt spesielle. Jeg tipper at det med å slutte har jeg sykt mye tid til å snakke om senere. Det som er her og nå, blir aldri så bra som her og nå. Her er en kjempeskål for VM, gull og sølv til Norge!

Les mer om

  1. Aksel Lund Svindal
  2. Kjetil Jansrud