Sport

OL-mesteren skyldte på «lidenskapelig kyssing». Nå er han frikjent for doping.

Amerikanske Gil Roberts ble trodd av dommerne i CAS.

Gil Roberts havnet i trøbbel etter en positiv dopingprøve. Nå er han frikjent. Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne avviste torsdag Det internasjonale dopingbyråets (WADA) anke etter at den amerikanske sprinteren Gil Roberts i fjor ble frifunnet for doping i USA.

Roberts hevdet ifølge New York Times at han fikk i seg det forbudte stoffet probenecid gjennom «lidenskapelig kyssing» med kjæresten.

Han ble trodd av det amerikanske domsutvalget i fjor. Kjæresten hadde fått foreskrevet kapsler med Moxylong i India på grunn av en bihulebetennelse.

Under behandlingen i USA konkluderte voldgiftsinstansen AAA med at Roberts hadde utvist "ingen skyld", og han slapp straff.

WADA anket den avgjørelsen inn for CAS i august i fjor. En høring i ankesaken ble avholdt tidligere i januar, skriver CAS i en pressemelding.

CAS-dommerne kom enstemmig til at utøveren hadde godtgjort hvordan han hadde fått i seg stoffet, og at han ikke hadde grunn til å vite at han fikk i seg et ulovlig stoff ved å kysse kjæresten.

Les også

Utestenges fra OL – nå har VM-kongen reserveplanen klar

Hans versjon ble ifølge dommerne ikke motbevist av de vitenskapelige beviser fremlagt av WADA.

Det ble også fastslått at den lave konsentrasjonen probenecid han fikk i seg ikke ville bidratt til å skjule bruk av prestasjonsfremmende stoffer. Den effekten er grunnen til at stoffet står på forbudslista.

Der CAS i fjor betydelig skjerpet utelukkelsen av Therese Johaug for en annen utilsiktet form for inntak av et forbudt stoff via leppene, ble frikjennelsen av Roberts godkjent.

Les mer om

  1. Doping
  2. Friidrett