Skihopperne viderefører korona-lærdommen neste sesong

Slik forklares noe av suksessen til de norske skihopperne denne sesongen: Å holde seg i ro i utlandet.

Toppidrettsutøvere er vant til å reise, men har funnet et opplegg som er mindre belastende enn før. Halvor Egner Granerud (t.v.) og Alexander Stöckl.
  • Mette Bugge

Kort om saken:

  • Verdenscupen fortsetter i Lahti til helgen.
  • Norske skihoppere har syv seire og tilsammen 17 individuelle pallplasser i vinter.

Halvor Egner Granerud leder verdenscupen foran kommende helgs konkurranser i Lahti. Han alene har vunnet seks renn, Marius Lindvik ett. Robert Johansson og Daniel André Tande har også landet på pallen.

Hva er årsaken til at det virkelig har løsnet i VM-sesongen?

Landslagstrener Alexander Stöckl peker på flere ting, som at det i koronatiden ble mer tid på hjemmebane til å gjennomføre trening med kvalitet i sommer og høst. Men før sesongen startet, ble det laget en plan som skilte seg fra det landslagshopperne er vant til.

Halvor Egner Granerud er eneren i hoppsirkuset denne sesongen. Nå er det Lahti neste.

Mindre reising var lurt

Troppen valgte å være i utlandet i en mye lengre periode enn normalt. Med utreise 15. november og hjemreise 20. desember ble det mer ro rundt det meste.

Perioden startet med konkurransene i polske Wisla og ble avsluttet etter sveitsiske Engelberg før jul. Det ga et løft og førte til følgende for hopperne:

  • De sparte to reisedager mellom hver konkurransehelg.
  • Mer tid til restitusjon.
  • Færre forstyrrelser og mindre slitasje.
  • Flere treningsøkter.
  • Bedre bruk av økonomiske ressurser.
  • Mindre smittefare.
Norge tok blant annet med seg laggull fra VM i skiflyvning under det lange utenlandsoppholdet før jul. På vinnerlaget i Planica var Halvor Egner Granerud, Daniel-André Tande, Robert Johansson and Johann André Forfang.

Roste opplegget

I denne perioden merket landslagstrener Stöckl at hopperne var svært fornøyd med opplegget.

– Er dette noe dere kan tenke dere å gjennomføre også neste sesong, uavhengig av om det da er pandemi eller ikke?

– Ja, absolutt. Det kom feedback fra utøverne som fortalte at de syntes det var veldig positivt å gjøre det på denne måten. De fikk ladet batteriene bedre og var mer forberedt til ny konkurranse.

Stöckl opplyser at et slikt opplegg hadde vært diskutert før, men nå ble gjengen tvunget til det.

– Tidligere har vi tenkt at «det er fint å komme seg hjem». Men det har også ført til et travlere liv og mindre trening.

Gjentar planen

Opplegget ble så populært at noen av hopperne viderefører det før ski-VM i Oberstdorf. I overgangen januar/februar skal Halvor Egner Granerud, Marius Lindvik og Daniel-André Tande bli igjen etter Willingen. De får med seg sjefen.

Det første rennet går i Tyskland fra 29. til 31. januar. Deretter reiser gjengen direkte til Klingenthal, som har arrangementet helgen etter. Også det på tysk grunn.

– Jeg er i alle fall veldig positiv, fordi det blir mye mindre reisebelastning fra der du er, til dit du skal neste helg. Så lenge man bor greit, går det fint. Normalt ville vi brukt både mandag (hjem) og torsdag (ut) til å forflytte oss mellom utlandet og Norge, sier Granerud.

Hoppere som kommer hjem, må også i karantene.

– Da får man ikke gjort treningen som normalt, og man må få organisere all handling.

Halvor Egner Granerud har stått slik mange ganger i løpet av sesongen.
Les også

Lindvik vant i Zakopane etter superhopp

Granerud forteller at han gleder seg til helgens renn i Lahti. Der har han kun vært to ganger tidligere, men:

– Det er en bakke jeg trives veldig godt i. Der var det jeg vant mitt første COC-renn (nest øverste nivå) i 2015. For to år siden ble det femteplass i verdenscupen der.

Granerud vant fem seire på rad i vinter, og har tatt én senere. Han leder verdenscupen stort foran tyske Markus Eisenbichler.

Ingen på det norske laget som skal til Finland, har vunnet et verdenscuprenn i den bakken.

Marius Lindvik og Robert Johansson sørget for to norske på pallen i Zakopane sist søndag. Alle kommer med stor selvtillit, etter de sterke resultatene i laget hittil i vinter.

Marius Lindvik fikk sesongen første verdenscupseier i polske Zakopane sist helg. Nå vil han mer.

Krevende og kjedelig

– Det var et lurt valg å være ute over lengre tid, ikke minst med tanke på smittesituasjonen. Det er imidlertid krevende, fordi det koster mer å være lenge på tur. Det er kjedelig å bo på hotellrom. Jeg blir lei til slutt, sier Marius Lindvik.

Lindvik synes det var deilig å få noen få dager hjemme på Frogner utenfor Oslo før han skulle pakke for avreise Finland.

22-åringen vant verdenscuprennet i Zakopane sist helg, der Robert Johansson kom på tredjeplass.

Nå er han tilbake i Lahti, der han debuterte som 13-åring. Den gangen var det i 60-metersbakken. Tenåringen ble tatt ut til en ungdomscup som Det internasjonale skiforbundet (FIS) sto bak.

– Jeg hadde nesten glemt det, ler Lindvik, da vi minner ham på det.

– Men nå gleder jeg meg veldig. Jeg er i form.