Skiforbundet innså alvoret og fikk frem flere kvinner. Nå vil også Marit Bjørgen være med.

Kvinner var til de grader underrepresentert i en av de største idrettene i Norge.

Marit Bjørgen trener til Vasaloppet, men tar seg også tid til å være mentor for en alpintrener som vil opp og frem.
 • Mette Bugge

Da Norges Skiforbund begynte å samle inn fakta for drøye tre år siden, ble den mangelfulle kjønnsbalansen avdekket. Riktignok innfridde forbundet kravet fra Norges idrettsforbund om minst 40 prosent av hvert kjønn i styrer og komiteer. Men ved nærmere studier kom dette frem:

 • Kun menn var landslagstrenere og sportssjefer.
 • I komiteene var menn dominerende i de fremste posisjonene.
 • I fem av seks grener var menn ledere.
 • Menn har alltid hatt presidentvervet i forbundet.

Generalsekretær Ingvild Bretten Berg ble prosjektleder. 25 kvinner ble plukket ut til å være med i mentorprogrammet Morgendagens skiledere. Fem av dem kom fra andre forbund fordi Skiforbundet ikke ville være seg selv nok. Alle fikk hver sin mentor fra idrett eller næringsliv.

Andre runde av prosjektet er allerede i gang, denne gangen også med menn.

Ingvild Bretten Berg bidro til å sette i gang det største leder- og trenerprogrammet i norsk idrett.

Hvordan ble utbyttet?

Første runde går mot slutten. Tre år etter oppstarten viser disse ferske tallene:

 • Kvinner er nå leder/nestleder i ni av ti komiteer/utvalg. Tidligere var tallet tre av ti.
 • Andelen norske kvinner i verv i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har økt fra 10 til 30 prosent.
 • To deltagere er blitt nestledere i sine komiteer. Kari Mørkved Sylten i langrennskomiteen og Linda Svendsrud i kombinertkomiteen.
 • Monika Kørra er blitt juniorlandslagstrener i langrenn.
 • Line Jahr har utviklet en internasjonal hoppsamling for kvinner, med god støtte fra prosjektledelse og egen mentor.
 • Flere av deltagerne har vært ledere under junior-VM i langrenn og freeski og hatt lederroller under nordisk juniorlandskamp og ungdoms-OL.
Les også

Hun hadde elleve trenere som aktiv. Alle var menn. Det vil Maj Helen gjøre noe med.

Må ikke slippe taket

Samtidig som at kvinneandelen har vokst, er erfaringen at det må jobbes med dette området hele tiden. Problemstillingen kan ikke slippes.

Forbundet har bare fått positiv tilbakemeldinger, også av mange menn.

– Men hvorfor må menn byttes ut fra sine posisjoner. Er de ikke gode nok?

– Det handler ikke om det. Vi ønsker å bruke den erfaringen og kompetansen som også kvinner har, slik at menn og kvinner kan utfylle hverandre. Vi prioriterte kvinner i starten, fordi det var der gapet var størst. I neste runde har vi tatt med menn, sier Bretten Berg.

Inn med nye, erfarne mentorer

Marit Bjørgen er en av dem som ønsker å bidra til at kvinner lykkes som trenere og ledere. Hun har vært sterkt ønsket i mentorprogrammet på grunn av sin lange erfaring fra langrenn. Hennes styrke er å sette seg mål og nå dem.

– Jeg burde kanskje vært på den andre siden, men jeg ser uansett dette som en mulighet til at også jeg kan utvikle meg, sier trønderen.

Bjørgen har selv treneroppgaver på grasrota, men ser ikke bort fra at det kan bli mer i fremtiden.

Foreløpig skal hun hjelpe alpintrener Connie Hagen, som i utgangspunktet er trener for ungdom i Krødsherad IL og i Buskerud skikrets, til å komme seg videre.

Bjørgen mener at Ski-Norge trenger flere kvinner i trener- og lederroller i alle grener, men er også opptatt av at det skal være en sunn blanding.

– Menn og kvinner har mye å tilføre hverandre. Kvinner gjør jobben like bra og kanskje enda bedre enn mannfolk noen ganger.

Marit Bjørgen er opptatt av at unger skal komme i aktivitet. Selv er hun ute som grasrottrener. Det er en rolle hun liker.

Menn får innpass

Magnus Evenby er blant de mennene som kom med i runde to. Han er i trenerteamet til paralandslaget og langrennstrener på Wang. Marius Arnesen, tidligere landslagssjef i alpint, ble hans mentor.

– Jeg håper å trykke på de rette knappene. Det er gøy å bidra i utvikling av mennesker som har lyst til å bli bedre på sitt område, sier Arnesen.

Han mener at begge parter må presse seg for å oppnå resultater.

– Dette er en vinn-vinn situasjon, sier mentoren.

PS! Av de fem utenom, som ikke tilhørte Skiforbundet, har flere fått viktige posisjoner. Emilie Zakariassen Hansen ble valgt inn i styret i Norges idrettsforbund. Rebecca Hansen er blitt seksjonsleder i Norges Luftsportforbund, som den første kvinne i historien.