Fiesta med håndballgutta: – Fantastisk lagseier

BRATISLAVA (VG) (Spania-Norge 23–27) Spania-tapene har ridd Norge som en mare. Nå er det slutt. Håndballgutta tok et kvantesprang og påførte den dobbelte europamesteren det første tapet på 18 EM-kamper.

– Fantastisk. Fantastisk lagseier. Defensivt en av de beste landskampene vi har spilt, sier Sander Sagosen til VG.

Landslagets største stjerne spilte annenfiolin i deler av kampen før han kom inn og var med å sikre en stor seier. Bredden i laget er større enn noen gang.

– Det er dette vi har manglet for å være helt, helt der oppe. Nå har vi det. Når jeg ikke treffer kan jeg sitte på benken og stole på at de som kommer ut gjør det. Så får jeg pustet, sett på det taktiske gjøre en litt bedre prestasjon mot slutten, beskriver Sagosen.

– Vi klarte med forsvarsspillet å få Spania til å bli individuelle. Moro. Der har Jonas gjort en kanonjobb rett og slett, sier Christian Berge til VG og sikter til assistenten Jonas Willes forberedelser.

Landslagssjefen roser igjen Sander Øverjordet og Erik Toft for å være fullstendig uredde mot de spanske stjernene.

– Det er sinnssykt bra. Når vi jobber sånn får de fleste lag problemer, mener Sagosen.

Sagosen & co. har blitt minnet på sin mest irriterende statistikk jevnt og trutt. Det er nå snart 25 år siden Roger Kjendalen i sin nest siste landskamp scoret 10 mål da spanjolene ble slått i Gjøvik. Ifølge NTB har det gått 1260 uker og 8824 dager uten norsk seier.

Men nå fikk Norge revansje både for OL-tapet i Tokyo og VM-fadesen mot spanjolene i Kairo for ett år siden.

Det var et kvantesprang for herrelandslaget og en fiesta for alle som så på. Norges forvandling fra de innledende rundene og til hovedrunden er nærmest sensasjonell.

RØRT ETTER KAMPEN: Sebastian Barthold måtte reise fra sin nyfødte seier for å dominere i håndball-EM.

Norge møter Sverige i siste hovedrundekamp tirsdag klokken 20.30. Dette avgjør om Norge går til EM-semifinalen:

  • Om Norge vinner mot Sverige, vinner de gruppen.
  • Om Norge og Sverige spiller uavgjort, går Norge videre grunnet bedre målforskjell enn Sverige.
  • Om Norge taper, er de avhengig av hjelp fra Polen (som møter Spania) for å gå videre.

Sebastian Barthold scoret på seks av syv forsøk og ble toppscorer.

– Vi sa før matchen at vi skal vise hvor sultne vi er. Og jeg synes vi tar en fortjent seier, sier Barthold til TV 3.

– Jeg skal hjem og se på Sverige. Jeg begynner med det mandag morgen, sier Christian Berge om planene foran tirsdagens avgjørende match.

Les også

Vil gjøre slutt på mareritt-statistikken: – Vi skal krige dem i senk

Det hele begynte med et par spanske scoringer. Men det var bare oppvarming. Sander Sagosen (2), Magnus Gullerud (2) og Harald Reinkind sørget for kampens neste scoringer.

5–0 i løpet av fem minutter og 23 sekunder ga Norge et initiativ de holdt til pauseledelse 14–11. Igjen kom kantsvogerne Sebastian Barthold og Kristian Bjørnsen i fokus med til sammen seks scoringer de fordelte mellom seg.

Bjørnsen leverte den fineste – en flyger fra kanten – etter en pasning fra Sander Øverjordet som oste av årgangsvin fra Rioja.

Alt var ikke perfekt. Men Torbjørn Bergerud fikk opp noen redninger bak et mektig norsk forsvarsspill der Magnus Gullerud og Christian O’Sullivan først gjorde grovjobben i midtforsvaret før Vetle Eck Aga og Petter Øverby tok over som defensive tornadoer. Norge har hevet forsvarsspillet etter at det ble lagt om før mesterskapet.

– Vi har gått et skritt frem og to tilbake. Det er ikke alltid like lett å prestere når du ikke presterer. Vi har klart å finne en mellomting. Det har vært viktig, mener forsvarssjef Magnus Gullerud - som leverte en kamp til 9 poeng på VG-børsen.

Christian Berge fortsatte sin nye linje med å kjøre Sander Øverjordet, Erik Toft og Kent Robin Tønnesen i bakspillerrekka fra start i 2. omgang. Toft hadde ikke helt den samme dagen mot Gonzalo Pérez de Vargas som mot Tyskland-keeper Johannes Bitter fredag, men justerte snart skuddarmen.

Les også

Situasjonen Christian Berge angrer: – Det var en blemme

Tønnesen og Vetle Eck Aga begge ble utvist i løpet av 15 sekunder. Men tre scoringer av Øverjordet (2), Toft (2) og Barthold gjorde at Norge holdt kontrollen til tross for at spanjolene la ut forsvaret i en langt mer offensiv og aggressiv variant.

Kampen nærmet seg jevn da Kristian Sæverås kom inn og reddet to baller.

– Den beste kampen vi har hatt med landslaget på lang, lang tid. Og nå skal vi vinne mot Sverige. Ellers har ikke denne seieren noe å si, sier Leipzig-målvakten til VG.

Les også

Vipers tok sin sjette strake i Champions League

Kvarteret før slutt var ledelsen 22–19.

– Vær lojal nå, meldte Christian Berge i en «time out» og la til «stress dem». Han fikk umiddelbart svar av Sebastian Barthold lurte ballen inn bak Barcelona-keeper Perez de Vargas etter en hammer fra Toft i stolpen.

De siste 10 minuttene ble en ren fiesta. Vetle Eck Agas tredje utvisning og røde kort ble tatt med et smil.

– Det blir en tøff kamp mot Sverige. De ser gode ut. Men vi er flytsonen, sier mannen med den voldsomme skuddarmen.

PS!  Endre Langaas er ifølge TV 2 kalt inn for å erstatte Thomas Solstad.