18-åringen er tennisens nye yndling

Tennisverdenen har virkelig fått øynene opp for Emma Raducanu (18) det siste året.

Emma Raducanu virket fryktløs da hun slo Maria Sakkari over to strake sett i semifinalen av US Open natt til fredag.
  • Pål Strande Gamlemoen

Emma Raducanu slet med pusten. 18-åringen hadde sjokkert verden og var kun ett steg unna Grand Slam-kvartfinale hjemme på Wimbledon, den største turneringen i tennissporten.

Spenningsnivået ble for høyt. Den siste ukens inntrykk tok henne igjen. Pusteproblemene ble så store at legene rådet henne til å trekke seg underveis i kampen mot Ajla Tomljanović, noe hun gjorde.

Tennislegenden John McEnroe kommenterte kampen for BBC.

– Jeg føler med Emma. Det ser ut som det er blitt litt mye, noe som er forståelig, sa han og la senere til:

– Hvor mye kan spillere takle? Det får deg til å tenke over hvor godt de som har vært med lenge, håndterer det. Forhåpentlig lærer hun av denne opplevelsen,

McEnroes utspill utløste en brennhet debatt blant tennisfans på sosiale medier. Kommentarene hans kunne fint tolkes som konstruktiv kritikk, men også som litt vel harde ord i retning av en 18-åring som nettopp hadde oppnådd noe helt spesielt på hjemmebane.

Diskusjonen ble også oppildnet av at stjernen Naomi Osaka kort tid tidligere hadde tatt en pause fra sporten for å ivareta egen mental helse.

Raducanu ser ut til å ha kommet seg godt gjennom det hele. For nå, noen måneder senere, sjokkerer 18-åringen tennisverdenen igjen.

I US Open-finalen

Bildene av en andpusten og nedbrutt Raducanu etter Wimbledon-exiten står i kontrast til de som ble tatt på Arthur Ashe-arenaen i New York natt til fredag. På de bildene kunne man nemlig se en meget blid, ung tennisstjerne.

Raducanu, fortsatt bare 18 år gammel, hadde nettopp slått greske Maria Sakkari i semifinalen i US Open.

I Wimbledon ble Raducanu tidenes yngste britiske kvinne til å komme til fjerde runde i moderne tid.

Den bragden har hun nå overgått ved å bli den første som når en Grand Slam-finale, etter først å ha måttet spille kvalifisering for å komme med i hovedturneringen. Hun hadde ikke spilt noen av sportens store turneringer før 2021, men kan altså ende opp med å vinne i USA.

– Om jeg skal være ærlig, kan jeg ikke tro det. Det er et sjokk. Galskap, sa hun etter semifinaleseieren mot Sakkari, ifølge The Guardian.

Emma Raducanu måtte trekke seg fra 16-delsfinalen i Wimbledon.

Til glede for sultne briter

Raducanu har mor fra Kina og far fra Romania, men vokste opp i London. Tennis er stort i Storbritannia, men landet har ikke opplevd noe særlig suksess i sporten de siste årene, spesielt ikke på kvinnesiden. Om Raducanu vinner US Open-finalen sent lørdag kveld, blir hun den først kvinnelige briten til å vinne en Grand Slam siden Virginia Wade i 1977.

Wade selv føler seg trygg på at britisk tennis endelig igjen har en stjerne på kvinnesiden, uavhengig av hvordan det går for Raducanu i den kommende finalen.

– Hun er fortsatt ung, så man vet ikke hvordan hun vil utvikle seg. Men om ingenting går galt, vil hun være oppe med de beste i lang tid, sier Wade til ITV.

Også finalemotstanderen er ung

På veien mot finalen har ikke Raducanu bare slått Sakkari, men også sveitsiske Belinda Bencic, som vant OL-gull i Tokyo i sommer.

Raducanu er kun rangert som nummer 150 i verden, men har rystet sine mer meritterte motstandere.

I US Open-finalen venter imidlertid jevnaldrende Leylah Fernandez (19). Hun har tatt sine skalper på vei til finalen, blant andre i form av Naomi Osaka. Sistnevnte var regjerende mester.

Nå skal to av tennisens nye stjerner kjempe om sitt første Grand Slam-trofé.

Finalen kan sees på Discovery+ og Eurosport Norge lørdag 22.00.

Det så ut som Raducanu knapt kunne tro hva som hadde skjedd. Hun var klar for finale i US Open.