Sport

Bikinikravet i strandhåndball fjernes

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har besluttet å fjerne den omstridte bikiniregelen i strandhåndball, som blant annet Norge har kjempet mot.

NYE REGLER: Bikiniregelen i strandhåndball blir nå annerledes. Her er Norges Maren Aardahl (mest verdifulle spiller i EM i 2017) og Katinka Blaasmo Haltvik (til høyre) mot Spania for fire år siden.
  • NTB, VG
  • Herman Folvik, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– Jeg synes det er veldig positivt at vi endelig har fått en endring, og dette er definitivt et steg i riktig retning når det gjelder likestilling og inkludering, sier landslagsspiller Martine Welfler til VG.

Styret i IHF innstilte i oktober på å fjerne regelen, og nå er det vedtatt av IHF-kongressen. Det skjer etter press fra blant annet Norges Håndballforbund og flere politikere.

– Det tenker jeg er positivt, og en forventet avgjørelse. Det var på høy tide. Kvinnene har ment dette lenge og forbundet har stått bak, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til VG.

Regelen som fjernes var slik: «Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene».

Det er fortsatt forskjellig krav til antrekk til kjønnene. Mens kvinnene må bruke underdeler som sitter tett, er kravet til menn at underdelene ikke må være for løse.

Det skapte store overskrifter verden over da Norge fikk rundt 15.000 kroner i bot for å spille bronsefinalen i EM i sommer i tights som en protest mot regelen.

– Det tok veldig av da vi fikk bot. Presse fra hele verden tok kontakt. Alle ønsket å betale boten. Sprengstoffet var veldig voldsomt. Sprengstoffet lå nok i at det var ulike regler for kjønn, sier Lio.

I lang tid har denne regelen fått mye kritikk.

Superstjerne-artisten PINK tilbydde seg å betale det norske lagets bot.

De norske kvinnene har tatt mange medaljer i VM og EM i strandhåndball de siste årene. Det ble VM-gull i 2010 og EM-gull i 2017 blant annet.

Les også

  1. Landslagskapteinen med støtteerklæring: – Helt unødvendig