Sport

Slik gikk RBK glipp av Botheim-millionene

Det er mandag 15. februar 2021. Erik Botheims kontrakt med Rosenborg er nettopp terminert. Spisstalentet som ble hentet allerede sommeren 2016 er ikke lenger RBK-spiller.

Erik Botheim har hatt stor suksess i Bodø/Glimt etter overgangen fra Rosenborg.
 • Petter Rasmus
  Journalist

Nyheten sprer seg raskt i RBK-garderoben. Oppfatningen blant lagkamerater er at Botheim er på vei til HamKam. Men før mandagens arbeidsdag er over, vet hele garderoben at Botheim vil sitte på flyet til Bodø morgenen etter.

Og Botheims tilværelse som klubbløs viser seg å være svært kortvarig. Kun to dager senere, onsdag 17. februar, presenteres han som Bodø/Glimt-spiller. Resten er historie. Botheim griper sjansen med begge hender på Aspmyra, og med 15 mål blir han lagets toppscorer denne sesongen.

Større enn Carew

Nå er 21-åringen på vei til russisk fotball. Som del av en overgang fra norsk fotball hvor det ikke har vært større penger i omløp siden John Carews overgang fra RBK til Valencia i år 2000.

På grunn av den terminerte kontrakten, vil RBK kun ha krav på solidaritetsmidler. Rundt to millioner kroner om man regner fra hundre millioner.

Dersom RBK hadde jobbet frem en avtale som inneholder en videresalgsklausul, kunne Rosenborg sittet igjen med et betydelig beløp.

Erik Botheim er klar for Krasnodar etter å ha tatt seriegull med Bodø/Glimt.

Fra erfarne aktører i bransjen, får Adresseavisen opplyst at det er vanlig med videresalgsklausuler mellom 10–20 prosent. Det ville gitt Rosenborg et sted mellom 10–20 millioner ved Botheims overgang fra Glimt til Krasnodar.

For i følge opplysninger til VG, har overgangssummen for Botheim til Krasnodar en totalramme på 100 millioner. I utgangspunktet er salgssummen 80 millioner, et beløp som kan vokse til bortimot 100 millioner om bonusene slår inn.

Spørsmålet er hvordan dette kunne skje. Hvordan kunne RBK havne i en situasjon hvor så mange millioner ikke havner i klubbkassa på Lerkendal.

Fryseboksen

10. august 2019: Rosenborg spiller hjemme mot Tromsø, og Erik Botheim er i fyr og flamme. Han scorer tre av RBKs fem mål i nedsablingen av Tromsø på Lerkendal. Etter to av scoringene feirer han med «fryseboksbevegelser», som Pål André Helland har gjort tidligere den sesongen. På sidelinjen står Eirik Horneland og liker dårlig det han ser.

- Sånn vil vi ikke ha det i Rosenborg, melder en irritert Horneland etter kampen.

Botheim starter også i den neste kampen borte mot Odd, men blir tatt av uten scoring etter timen spilt. Tre korte innhopp i de tre siste matchene er alt han får av spilletid resten av den sesongen.

Erik Botheim med «fryseboks»-feiring på Lerkendal.

Ny kontrakt

På en trening melder Botheim at «en dag spiller jeg i Premier League». På spøk svarer Horneland at «hvis du noen gang spiller i Premier League, skal jeg løpe rundt Lerkendal naken på kampdag».

Men Horneland har åpenbart fortsatt tro på Botheim, og spissen signerer i november ny kontrakt med RBK ut 2022-sesongen.

Sesongen 2020 starter likevel som den forrige ble avsluttet, med svært begrenset spilletid. Og sommeren 2020 blir Botheim leid ut til Stabæk. Han får 15 kamper på Nadderud, men scorer ikke et eneste mål.

Adresseavisen har kontaktet Eirik Horneland, og bedt om den tidligere RBK-trenerens betraktninger rundt Botheims tid i Rosenborg. Horneland har ikke ønsket å kommentere.

Når Botheim igjen er tilbake på Lerkendal i januar 2021, har Åge Hareide tatt over som trener. Under oppkjøringens første treningssamling på Frøya, virker det tidlig å være klart at Botheim ikke vil bli satset på.

Erik Botheim som Rosenborg-spiller ble aldri noen stor suksess.

Adresseavisen har snakket med flere RBK-spillere som den gangen oppfattet at Botheim var havnet i «dere skal vi bli kvitt-gruppa», sammen med blant andre Gustav Valsvik og Gjermund Åsen.

Adresseavisen har forsøkt å komme i kontakt med Åge Hareide, men den tidligere RBK-treneren har ikke besvart henvendelsen.

Snakket om Obos, men ville til Eliteserien

Samtidig trapper agent Jim Solbakken opp jobben med å finne ny klubb for spissen. Uten at det tilsynelatende er en kø av klubber som står klare. Tilsynelatende. For temaet er en snakkis i garderoben. Og der gir Botheim uttrykk for at det er ting på gang.

En spiller Adresseavisen har snakket med sier det slik:

- Botheim fortalte at agenten kommuniserte til RBK at de hadde hørt rundt med andre klubber, men at det var ingen som ville ha ham. At de også hadde forhørt seg med klubber i Obos-ligaen. Der var HamKam mest interessant, men at de ikke hadde penger.

Adresseavisen har snakket med flere kilder som etterlater et bilde av at årsaken til at det var «spiselig» for RBK å terminere kontrakten med Botheim, var for å gi han muligheten i en klubb uten særlige økonomiske midler. Og som ikke er en stor konkurrent på Lerkendal. Som HamKam.

Men den 15. februar, samme dag som kontrakten termineres, snakker Erik Botheim med VG om RBK-bruddet:

- Jeg har ambisjoner om å komme meg til utlandet, da er det ofte lurt å levere litt i Eliteserien først, sier Botheim.

Erik Botheim fra RBK-tiden.

HamKam nevnes ikke med et ord.

Adresseavisen har vært i kontakt med sportslig leder Espen Olsen i HamKam, som bekrefter at de ønsket å hente Botheim til Briskeby, men at spissen selv ønsket seg til en klubb i Eliteserien.

På spørsmål om den sportslige lederen har en oppfatning av at HamKam ble «brukt» for at Botheim skulle komme seg ut av kontrakten, er svaret følgende:

- Nei.

Flere toppklubber interesserte

Adresseavisen vet at flere av de andre topplagene i Eliteserien, Molde inkludert, på dette tidspunktet følger nøye med på spissens situasjon i Rosenborg.

Etter det Adresseavisen erfarer, er realiteten at Jim Solbakken og Botheim vet at Glimt står klare med en kontrakt. Og at flybilletten til Bodø allerede er bestilt da kontrakten med RBK termineres.

Adresseavisen har vært i sms-kontakt med agent Jim Solbakken for å spørre om hva som egentlig skjedde i dagene rundt termineringen av RBK-kontrakten.

- Du får snakke med RBK og Dorsin om dette, er svaret derfra.

Adresseavisen har også forsøkt å få et intervju med sportslig leder Mikael Dorsin. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Erik Botheim selv har ikke ønsket å kommentere.

– Name of the game

Landslagssjef Ståle Solbakken er blant dem som har latt seg imponere av Botheims utvikling. Han mener dog det er litt for enkelt å si at RBK burde gjort ting annerledes.

– Det er litt «name of the game» i fotball. Det er ikke slik at Rosenborg og Stabæk har gjort alt gærent og Glimt har gjort alt riktig. Det er en modningsprosess. Han har tatt noen steg denne sesongen, har spilt for et kollektiv som fungerer bra og skaper mange sjanser. Så jobber han hardere og er mer på i kampene, sier Solbakken.

– Det kan være at RBK og Stabæk må ta sin del av skylden for hvordan det var, men plutselig ser spilleren at det brenner et blått lys og nå må noe gjøres. Det er slik at en spiller kan slå til et sted og være dårlig et annet sted. Sånn er livet. Rosenborg har vært med å utvikle Noah Holm og Emil Ceïde, så det er ikke svart/hvitt.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Rosenborg BK
 2. Jim Solbakken
 3. Eliteserien
 4. Eirik Horneland
 5. Åge Hareide
 6. Erik Botheim
 7. John Carew