Sport

Slik blir neste års Tour of Norway

Tour of Norway har tatt grep for å bli enda mer TV-vennlig og ikke minst utfordrende.

Her passerer Alexander Kristoff mållinjen og vinner femte og siste etappe av sykkelrittet Tour of Norway i Hønefoss tidligere i år.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

ULLEVAAL (Aftenposten): — Vi har fått kritikk for at vi har holdt oss på det flate Østlandet. Det gjør vi noe med nå, sa Birger Hungerholdt som har holdt i dette rittet i over 30 år.

Sammen med prosjektleder Anders Eia Linnestad presenterte han et helt annet ritt med tanke på høydemeter og utfordringer.

Noe er beholdt, som for eksempel Sarpsborg som målby. Og for dem som har fulgt norsk sykkeslsport i mange år, blir det gjensyn med noen kjente sløyfer i sykkelfylket Telemark.

— Det ser kanskje ikke så tøft ut på profilene, men det kan bli veldig tøft, sa Edvald Boasson Hagen som i neste ulke setter kursen for Sør-Afrika og det første møtet med sitt nye lag, MTN-Qhubeka.

— Vi er tidlig i forberedelsene til lagene nå, men vi er i god dialog med flere lag. Vi har fått på plass MTN-Qhubeka, Katjusja, Trek, Lotto og IAM. Vi er også i gode samtaler med Team Sky, fortalte Anders Eia Linnestad.

Kaggestad gir full score for kreativiteten

— Jeg tror arrangøren av Tour of Norway lenge trodde de var i en monopolsituasjon når det gjaldt å etablere etapperitt i Norge. Men så fikk de ordentlige utfordringer fra først Arctic Tour og så Tour des Fjords. Da skjønte de nok at de måtte foreta seg noe, sa TV2-ekspert Johan Kaggestad.

Han gikk så langt at han kalte det første året som «ganske kjedelig».

Han og kommentator Christian Paasche opplevde også flere ganger at de ikke hadde TV-bilder å kommentere. TV-produksjonen var rett og slett for dårlig.

— Arrangøren har nok fått beskjed om at noe måtte gjøres, og det har de virkelig gjort. Jeg gir dem full score på kreativitet denne gang, sa sykkeleksperten.

Han tror neste års løype kan passe både Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff veldig bra.

— Bakkene er ikke verre enn at en allrounder som Kristoff kan henge med. Klarte han det i VM, så klarer han det nok her også. Det eneste spørsmålstegnet er avslutningen på den fjerde etappen. Blir det kjørt hardt på slutten der, kan det bli en utfordring for ham å henge med, mente Kaggestad.

— Dessuten passer det helt råbra for en Edvald Boasson Hagen i kjempeform. Spørsmålet er bare om han kommer tilbake dit han var for to og tre sesonger siden. Det fallet han hadde på wolrdtouren siste sesong var virkelig bratt, understreket Kaggestad.

— Målet jo å komme tilbake dit, svarte Boasson Hagen. Han er nå i full gang med treningen opp mot neste sesong, og samarbeidet med gamletrener Fredrik Mohn er startet.

— Ja, nå handler det blant annet om en god del styrketrening, fortalte opplendingen. Han var lei seg for at Lillehammer nå er kuttet ut av Tour of Norway.

— Jeg er jo derfra og har gode minner sportslig derfra. Men jeg skjønner at det er fint at vi kommer oss andre steder, la han til.

Nå venter veldig mye nytt for Boasson Hagen. Om en uke setter han kursen for Sør-Afrika og det første ordentlige møtet med MTN-Qhubeka.

Lars Petter Nordhaugs Team Sky er foreløpig ikke offisielt klare for deltagelse neste år, men mye tyder på at laget kommer.

— Jeg håper inderlig det. Når jeg ser profilene på dette rittet, mener jeg at jeg kan vinne det sammenlagt. Jeg kan bli topp-tre på alle de tre siste etappene, forklarte Nordhaug.

Slik blir etappene:

Etappe: 20. mai: Årnes – Sarpsborg, 182 km flat

Etappe: 21. mai: Drammen – Langesund, 199 km flat

Etappe: 22. mai: Skien – Rjukan, 185 km fjell

Etappe 23. mai: Rjukan- Geilo, 167 km fjell

Etappe: 24. mai: Flå - Eggemoen, 175 km flat

Les også

  1. Her er Kristoffs 2015-plan

  2. Arctic-sjefen: - Dette forteller noe om nivået på rittet vårt

Les mer om

  1. Alexander Kristoff