Sport

Bare tre av 17 sølvvinnere spiller i norske klubber. Nå etterlyser landslagskapteinen et klubbløft i Norge

Christian Berge hadde med seg 17 spillere til VM. Bare tre av dem er i norske klubber. Bjarte Myrhol etterlyser dansk giv.

Sander Sagosen (t.v.) og Bjarte Myrhol bidro mye til Norges historiske VM-sølv. Begge tilbringer hverdagen i Danmark. Ingen sentrale spillere på sølvlaget er i norske klubber. Foto: NTB scanpix

  • Arne Hole

Norge er et rikere land enn Sverige og Danmark, men ikke i håndball. Norske spillere stikker utenlands så fort de kan.

Bare André Lindboe, Magnus Abelvik Rød og Petter Øverby spiller for norske klubber av de 17 i VM-troppen. Og de fikk spille minst. Lagkaptein Bjarte Myrhol undrer seg litt over at så mange norske klubber så vidt greier å holde hodet over vannet. Burde ikke rike Norge heller hatt bedre klubber enn Sverige og Danmark?

– Jeg har spurt meg selv om det samme. Det blir feil å sammenligne statsbudsjetter, men at ikke flere norske klubber greier å stable sammen OK budsjetter undrer jeg meg over.

– Er det næringslivets eller klubbenes feil?

– Jeg bruker ofte klubben jeg selv spiller i som eksempel. Skjern har 8000 innbyggere, seks heltidsansatte i håndballklubben og et budsjett på 20 millioner kroner. Når Skjern får det til, burde det være mulig også for norske klubber, sier Myrhol om småbyen på Jylland.

Les også

Statsministeren hyller Norges VM-innsats: - En kjempeprestasjon

Mister for mange

Myrhol mener den svake økonomien gjør at Norge mister for mange spillere for tidlig.

– Hvis vi ikke får på plass en sunn økonomi, vil det fortsette å være som det er i dag. Så fort de er ferdig med utdannelsen, velger de bort å satse på håndballen. Det gjør at vi mister mange rundt 25-årsalderen. De tjener mer på å jobbe. Så sier det seg selv at vi går glipp av mange gode spillere som kunne vært med på å heve nivået, sier landslagskapteinen.

– Ikke det at norske spillere må tjene så himla så mye, men de må kunne se at det er en fremtid i håndballen. Som det er nå vil fokuset være på å skaffe seg en fin jobb fremfor å bli håndballspiller.

Berge ser det positive

Landslagssjef Christian Berge velger å se litt mer positivt på det.

– Det er et godt spørsmål hvor svenskene og danskene ligger foran oss. Det positive er at vi får opp unge spillere som får utviklet seg på elitenivå – som Magnus Abelvik Rød (BSK), Simen Schønningsen (Haslum) og Fabian Sandvei (BSK), Sistnevnte er til og med 1999-modell. Det kan være bra for de unge å komme på elitenivå hvis de har ferdigheter til det. Da utvikler de seg fort, sier Berge.

– Unge spillere må også få ha en drøm om å komme ut. Da jeg var ung, drømte jeg om å få spille i Tyskland, og det ble en motivasjon i treningen. Du kan godt si at Norge er et rikere land, men ikke på idrettssiden. I Danmark kan du leve av å spille håndball, og i Tyskland kan du leve godt av det. Samtidig må jeg si at nivået på klubbdriften i Norge har hevet seg betraktelig siden jeg kom hjem i 2008. Det er blitt mer profesjonalitet og mer langsiktig tenkning.

Større konkurranse

Daglig leder av Norsk Topphåndball, Hein Barthold, er enig med Myrhol i at norske klubber må bli bedre, men påpeker samtidig at danske håndballklubber har det lettere.

– Jeg har selv bodd i Danmark. Det er ikke mye snø der. Vi har konkurranse fra alle vinteridrettene om midlene. Vi har en annen mediesituasjon også. Klubbhåndballen får en helt annen oppmerksomhet i Danmark. Likevel må vi bli flinkere til å utnytte de mulighetene som finnes, og det drives godt i mange klubber nå. Også i treningsmengde har det skjedd mye i norsk herrehåndball de siste fem-eks årene. Nå må vi få bedriftene til å skjønne verdien av å samarbeide med oss, sier Hein Barthold.

Kan VM-sølvet bli verdt noe også i klubbsammenheng?

Les mer om

  1. Håndball
  2. Håndball-VM