Sport

Ti skandaler som rystet Tour de France - og den største av dem alle

Doping, dødsfall, urin i armhulen, tussete tilskuere og syklister som tok toget. Her er de utrolige historiene.

UNNSLAPP LENGE: I alle år gikk dopingryktene rundt Lance Armstrong. Her fra en dopingkontroll i 2002. Først ti år senere ble amerikaneren tatt.
  • Roar Lyngøy

Lørdag begynner det som noen betegner som «sommerens vakreste eventyr», Tour de France.

Den franske sykkelklassikeren har bydd på mange gleder, men kanskje minst like mange sorger og utfordringer.

Her er vårt utvalg av skandaler fra Touren.

  • Alexander Kristoff håper å ende fire år lang ventetid:
Les også

Kristoff vil revansjere fire magre Tour de France-år: – Jeg har ikke vært skjerpet nok

Hoppet på toget

Du trodde kanskje at skandalene i Tour de France var en nymotens greie, men neida. I 1904, den andre utgaven av TdF, ble ni ryttere diskvalifisert for å ha hoppet på toget eller å ha benyttet seg av andre transportmidler.

De fire øverste på listen, inkludert vinneren Maurice Garin, ble alle disket for å ha tatt toget.

– Tour de France er over, og jeg er redd for at den andre utgaven var den siste, skrev rittets grunnlegger Henri Desgrange.

Dette var slett ikke den eneste skandalen i 1904. Tilskuere langs løypen banket opp flere ryttere for at deres favoritt skulle vinne.

  • Edvald Boasson Hagen kjører for Nelson Mandelas minne i årets Tour:
Les også

Boasson Hagen må gi fra seg vinnermuligheter

Dopingprotesten

Bruk av prestasjonsfremmende midler har vært vanlig fra dag én i Tour de France sin historie. Franske myndigheter vedtok omsider i 1965 å innføre dopingtester, og de første dopingkontrollene ble gjort på den åttende etappen i 1966.

FORARGET OVER TESTING: Raymond Poulidor (til høyre). Her sammen med Jacques Anquetil.

En av dem som ble testet var den franske stjernen Raymond Poulidor. Dopingtestene førte til stor forargelse blant rytterne, som protesterte ved å gå med syklene sine under starten av den niende etappen.

– Nei til å pisse i testrør!, ropte syklistene i Bordeaux.

Døde av utmattelse

Rytterne burde nok egentlig være glade for at det ble innført dopingkontroller, for i 1967 døde briten Tom Simpson underveis i Touren.

På vei opp Mont Ventoux kollapset han. Simpson døde da han ankom sykehuset i helikopter. Legene fant ulovlige medikamenter i lommene på drakten Simpson hadde på seg, og konkluderte med at misbruk av amfetamin var årsaken til dødsfallet.

Nærmere 40 varmegrader, en utrolig styrkeprøve og inntak av medikamenter tok knekken på den tidligere proffverdensmesteren i landeveissykling.

Les også

Froome frikjent: Får sykle Tour de France

Festina-skandalen

Før rittstart i 1998 ble Festina-massøren Willy Voet arrestert med et stort kvantum ulovlige medikamenter i bilen. Voet hadde den offisielle Festina-bilen full av anabole steroider, veksthormoner og medikamenter som brukes til å skjule dopingbruk.

INNRØMMET DOPING: Bruno Roussel.

Senere innrømmet Festinas sportsdirektør Bruno Roussel at syklistene hans systematisk dopet seg.

– Man vinner ikke Tour de France ved å spise smørbrød og drikke mineralvann, som den femdobelte vinner Eddy Merckx en gang sa.

Uskreven regel ble brutt

Det er mange uskrevne regler i idretten, og i 2010 ble en slik en brutt av Alberto Contador. En rasende Andy Schleck måtte se at rivalen Contador tok over den gule ledertrøyen. Det skjedde etter at Schleck mistet kjedet på sykkelen.

Les også

Tour de France starter lørdag: Slik blir sykkelfesten for Kristoff

Contador stakk direkte og brøt ifølge ekspertene en uskreven regel om at man ikke støter på den gule trøyen hvis vedkommende er i trøbbel.

– Jeg ville ikke ha angrepet den gule trøyen på en slik måte, men vi har alle forskjellig kultur og det er et sykkelritt. Jeg likte det ikke. Jeg er sint, tordnet Schleck.

Operacion Puerto

18 år etter Festina-skandalen iverksatte spansk politi i mai 2006 “Operacion Puerto” med razzia mot minst tre steder. Dopingpreparater og blodposer til bruk i bloddoping ble beslaglagt.

Toppnavn som Ivan Basso, Jan Ullrich og Tyler Hamilton var involvert.

l 2013 ble Eufemiano Fuentes dømt til ett års fengsel og fire års tap av retten til å praktisere som lege.

Den danske kylling

FIKK SPARKEN: Michael Rasmussen.

Danske Michael Rasmussen kjørte i gul trøye da han i 2007 fikk sparken av sitt lag Rabobank midtveis i Tour de France. Han ble anklaget for å ha løyet om oppholdsstedet sitt i en periode i juni, og at han dermed ikke var tilgjengelig i forhold til eventuelle uanmeldte dopingkontroller.

«Kyllingen» hevdet at lagledelsen hadde full kontroll på hvor han befant seg, og at han derfor fikk sparken på feil grunnlag.

I 2013 fortalte en åpenhjertig Rasmussen at han i 2004 involverte foreldrene i sitt dopingmisbruk da han ba faren om å donere blod til bruk i bloddoping.

Medbrakt urin

I 1978 ble belgieren Michel Pollentier avslørt for misbruk av anabole steroider da han tuklet med sin egen urinprøve. Da syklet han med den gule ledertrøyen.

Det ble avslørt at Pollentier hadde medbrakt ren urin i en beholder i armhulen - og denne urinen skulle han avgi ved dopingprøve.

Les også

TV 2 fikk ja fra Thor Hushovd

TETT PÅ: Tilskuerne kommer rimelig tett på syklistene. Av og til for tett. (illustrasjon)

Idiotiske tilskuere

I 1950 måtte den franske regjeringen unnskylde seg overfor Italia da berusede tilskuere blokkerte veien og kom med trusler mot Gino Bartali, noe som gjorde at han og laget måtte trekke seg.

Enda verre var det da en tilskuer banket opp TdF-legenden Eddy Merckx i 1975. Merckx fullførte, men sjansen til å vinne sin sjette Tour-tittel sammenlagt var spolert.

Når ting faller ned

I 2016 ble det dramatikk da det oppblåsbare kilometersmerket kollapset og rev med seg rytteren Adam Yates på slutten av den 7. etappen.

Den unge briten hadde kun minutter tidligere rykket fra hovedfeltet for å prøve å ta tid på den hvite ungdomstrøyen, men den planen gikk i vasken da han ble offer for det fallende kilometersmerket.

– Jeg er ok, men hva f... var det? Dette er Tour de France. Her skal ikke sånt skje, sa briten.

Den største skandalen av dem alle

Lance Armstrong ble i 2012 fratatt samtlige resultater etter 1. august 1998, inkludert syv sammenlagtseirer i Tour de France.

I årevis hadde han vært selve frontfiguren for sykkelsirkuset. Og i alle år hadde han blånektet for å ha vunnet på uhederlig vis. Først i januar 2013 kom noen innrømmelser i talkshowet til Oprah Winfrey.

– Jeg skapte ikke dopingkulturen, men bidro heller ikke til å stoppe den. For det er jeg lei meg, sa amerikaneren.

MISTET SYV TITLER: Lance Armstrong.

Doping i sykkelsporten er et gammelt fenomen. Allerede i 1924 viste Henri Pelissier (som vant året før), hans bror Francis og Maurice Ville frem til en fransk journalist hvilke stoffer som måtte til for å komme seg igjennom Tour de France.

– Vi går på dynamitt. Om kveldene danser vi på rommene i stedet for å sove.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Doping
  3. Lance Armstrong