Sport

I dag kan Norge ta sitt første gull i VM: Disse rytterne kan stå i veien

Kristoffer Halvorsen kan bli historisk i Bergen.

Her jubler Kristoffer Halvorsen over gullet i Doha i 2016. Fredag sykler han for et nytt historisk gull i VM-løypa i Bergen.
  • Håvard Karlsen

– Jeg føler jeg har kontroll på nervene. Jeg gleder meg til å komme i gang.

Det sier Kristoffer Halvorsen, som skal forsvare VM-tittelen fra 2016, når U23-gutta skal sykle fellesstart i Bergen fredag.

Det er meldt mye regn, noe både landslagstrener Stig Kristiansen og Halvorsen selv tror kan bli avgjørende.

– Jeg tror det kan være en fordel. Vi sykler mye i regn, og er vant til å sykle i mye dårlig vær. Jeg tror ikke det er noen ulempe for oss hvertfall.

– Ingen vil ha med seg Halvorsen

Trolig blir det viktig for Halvorsen å henge med over Salmon Hill. Den 1,5 kilometer lange bakken skal klatres ti ganger.

– Det er den som gjør at løypa blir tøff. Generelt er løypa ganske teknisk, med mye opp og ned. Jeg tror det er mer helheten som gjør at det kommer til å skille.

Kristoffer Halvorsen spurtet inn til gull på fellesstarten i U23-klassen under sykkel-VM i Doha i fjor. Fredag kan han bli historisk om han tar sitt andre gull i Bergen. Det har ingen andre ryttere klart før.

21-åringen fra Kristiansand er i hvert fall favoritten til sykkelekspertene, hvis sørlendingen klarer å henge med opp den siste bakken fra Landås og opp til Ulriken (Salmon Hill – Laksebakken) i den tøffe VM-løypa.

– Det kommer til å bli et hardt løp, men skikkelig tøff kjøring. Ingen av de andre lagene vil ha med seg Halvorsen inn i spurten, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Han mener Columbia blir en tøff utfordrer.

– De kommer til å kjøre fra i det som er av bakker, og prøve å sette press på det norske laget, sier Kaggestad.

Sykkeleksperten nevner i tillegg belgiske Bjorg Lambrecht, som ble nummer to i Tour de l'Avenir, som en het kandidat til gullet på fellesstarten.

– Amerikanerne har også et veldig godt lag. Neilson Powless lå en til medalje på tempoen, men gikk på trynet. Han har uansett vist at han er en god rytter. Brandon McNulty er også veldig sterk, sier Kaggestad.

Les også

  1. Slik ble Norge en sykkelnasjon i løpet av 20 år

  2. Politiets takling opp Fløyen omtales verden rundt

Mads Kaggestad er sykkelekspert for TV 2.

Tøff VM-løype i Bergen

Russiske Pavel Sivakov er det tredje talentet Team Sky har sikret seg fra U23-klassen. 20-åringen vant den siste etappen i Tour de l'Avenir, og sikret seg samtidig klatretrøya der.

Sivakov har syklet for utviklingslaget til BMC de siste par sesongene.

– Dersom det blir en spurt om gullet, har Columbia en veldig god rytter i Álvaro José Hodeg, sier Kaggestad.

Han tror mange av de store nasjonene, som Frankrike og Australia, vil utfordre.

– Halvorsen og Norge kommer til å kjøre et taktisk ritt, og de må svare på en del angrep. Det blir spennende å se hvordan de takler det. Halvorsen må kjøre billigst mulig, og bite seg fast. Det blir tøft opp den siste bakken, sier Kaggestad.

– Hva tenker du om Halvorsens sjanser?

– Jeg har veldig troen på at han skal klare det igjen. Vinner han, er det helt fantastisk. Blir han blant de fem beste, er det også helt fantastisk. Han har blant annet gått ned litt i vekt, slik at det går lettere opp de tunge partiene i Bergen, sier Kaggestad.

– Sikreste kortet for Norge

– Hva om Halvorsen ikke har dagen? Hvem av de andre norske har du troen på?

– Tobias Foss, Anders Skaarseth og Ole Forgang er ryttere som kan ta ansvar om Halvorsen ikke følger opp. Spørsmålet er om løypa er for tøff for Halvorsen, men jeg tror ikke det. Han er det sikreste kortet for Norge i en spurt, sier Kaggestad, som skryter av det norske laget.

– De har konkurrert mye sammen, og det virker som det er bra kjemi i laget. De virker samkjørte, og har en felles forståelse for hva som skal til for å lykkes. Jeg håper de fortsetter å satse, for de kan nå langt alle sammen, sier Kaggestad.

Det har vært en folkefest i Bergen så langt. Han håper det ikke blir for mye stress for det norske laget.

– De må ikke bli knekt av forventningspresset. Det er enormt, og mye større enn da de var gjemt bort i en ørken i Qatar. Det er tusenvis av gale tilskuere rundt løypa, og de vil ha suksess. Det har vært en sykkelfest til nå, og det eneste vi venter på er et norsk resultat, sier Kaggestad.

Tobias Foss er blant lagkameratene til Halvorsen på fellesstarten i U23-klassen i VM i Bergen.
Les også

Tror ikke sykkelbyttene ble avgjørende: Derfor valgte stjernene som de gjorde

Spår aggressiv kjøring

Jarle Fredagsvik er journalist og redaktør for sykkelnettstedet procycling.no. Han er litt defensiv før fredagens fellesstart.

– Ikke på Halvorsens vegne, men det har ikke vært noen fellesstart ennå. Vi får noen svar etter U23-rittet. På en normal dag sitter Halvorsen med opp bakkene, men jeg vil se det først, sier Fredagsvik.

– Er han den beste spurteren?

– Ja, det vil jeg faktisk påstå. Men det er noen som kommer til å presse ham bra. De andre lagene kommer til å kjøre tøft, og sette Halvorsen og hans lagkamerater under press. Det bli ikke noe kopi av Doha i fjor. Det vil bli mer aggressiv og angrepsvillig kjøring, sier Fredagsvik.

I likhet med Kaggestad har han colombianske Álvaro José Hodeg som en av de største konkurrentene til Halvorsen, dersom det skulle bli en spurt.

– Underforstått av at det går greit i bakkene. Han er i nærheten av Halvorsen på toppfart også, sier Fredagsvik, som også ramser opp nederlandske Fabio Jakobsen, franske Damien Touzé som gode spurtere.

– Sistnevnte blir Halvorsens lagkamerat i Team Sky, og de er ikke ulike typer. Men jeg rangerer Halvorsen høyere enn ham også i en rein spurtduell, sier Fredagsvik.

Sterkt norsk lag

Han mener flere lag ikke kan risikere å ha med seg Halvorsen til en rein spurt.

– Om Halvorsen er med opp den siste bakken, vinner han da?

– Da har vi en god sjanse. Om han ikke sitter først, men har en viss kontakt, er det ti kilometer der det går an å samle det litt. Det må Norge prøve å gjøre om Halvorsen er i posisjon, sier Fredagsvik.

Norge kan også spille på både Anders Skaarseth og Rasmus Tiller, understreker Fredagsvik.

– Vi må sende folk i forkant, og kan ikke bare sitte der og vente. Jeg tror vi får et vanvittig drama på de tre fellesstartene, sier han.

Les også

Spøkefull norsk hjelperytter: – Jeg har jo ikke så lyst til å kjøre for en vestlending

Les mer om

  1. Sykkel-VM
  2. Bergen
  3. Kristoffer Halvorsen
  4. Sykkel
  5. Sykling