Sport

Stem på årtusenets sportsøyeblikk

2014 går mot slutten, og det er 15 år siden vi gikk inn i et nytt årtusen. I den anledning har BT-sporten samlet det vi vurderer som de 15 største sportsøyeblikkene i perioden – sett fra Bergen og Vestlandet. Rangeringen overlater vi imidlertid til våre lesere. Hvilket øyeblikk var sterkest for deg?

Med seieren mot kroaten Ivana Habazin er Brækhus verdensmester i alle de fire største bokseforbundene, noe ingen kvinnebokser, uansett vektklasse, har klart tidligere.
  • Bergens Tidende

Tertnes' europacupfinale i 2000

Tertnes-stjernene Janne Kolling og Kjersti Grini depper etter tapet i europacupfinalen.

Helt i starten av årtusenet hadde Tertnes stjerner som Kjersti Grini, Mia Hundvin og Janne Kolling på laget, og spilte seg til finalen i EHF-cupen. Bortekampen mot spanske Ferrobus Mislata endte med tomålstap, før Tertnes vant 19-18 hjemme i Haukelandshallen foran 5200 tilskuere. Altså var de blå én fattig scoring fra å ta Bergens første europacupgull.

Kjersti Tysse Plätzers OL-sølv i 2000

Kjersti Tysse Plätzer har to OL-sølv, her fra Sydney i 2000.

28. september 2000 gikk Kjersti Tysse Plätzer inn til OL-sølv på 20 kilometer kappgang i Sydney, Norges første olympiske medalje i sporten noen gang. Da Søfteland-damen kom inn på oppløpet på stadion, hulket hun allerede av glede. — Jeg hadde vært overlykkelig om jeg hadde tatt bronse, og jeg kan nesten ikke tro at det ble sølv, sa Tysse Plätzer. Åtte år etter kopierte hun prestasjonen, da hun ble nummer to på 20-kilometeren i OL i Beijing.

Kari Traas OL-gull i 2002

Slik så det ut da Kari Traa kom hjem til Voss etter OL-gullet.

Voss har sterke vintersporttradisjoner, og 9. februar 2002 ble Kari Traa olympisk mester i kulekjøring i Salt Lake City. I Nagano fire år tidligere tok hun bronse, nå var hun best da det gjaldt som mest. I løpet av 34 sekunder var jobben gjort. Kari Traa kjørte ikke raskest, men hun svevde høyest og var mer akrobatisk i svevene enn konkurrentene. — Wow! No er eg så letta! Våger nesten ikkje tru at det er sant, jublet hun etterpå.

Liv Grete Skjelbreids fire VM-gull i 2004

Liv Grete Skjelbreid tok fire VM-gull i Oberhof i 2004. Her går hun i mål på stafetten.

Fire gull samlet Liv Grete Skjelbreid i løpet av en februaruke i tyske Oberhof. Først vant hun sprinten, deretter jaktstarten. Så gikk Norge til topps på stafetten og til slutt vant Hålandsdalen-damen fellesstarten også. "Idol og forbilde, men også helt ordinær. Idrettsutøver og mamma, VM-dronning og bygdejente. Enkel og sammensatt, men først og fremst aldeles suveren og knusende overlegen," skrev en imponert BT-kommentator Knut Langeland.

Branns cupgull i 2004

Bengt Sæternes ble den store helten da Brann slo Lyn 4-1 i cupfinalen i 2004. Her lager Sæternes sitt første av tre mål.

Ikke mye trigger bergenserne mer enn en cupfinale med Brann. I 2004 tok Brann seg til Ullevaal for første gang i årtusenet, og selve kampen ble en eneste lang fest, den også. Bengt Sæternes scoret hat-trick da Lyn ble slått 4-1 på Ullevaal. — Det er dere som mener jeg er en helt. Jeg føler meg ikke som det. Jeg kan ikke tenke slik, sa Sæternes til pressen etterpå. På Torgallmenningen ble Brann hyllet av 10.000 bergensere.

Rune Stordals VM-gull i 2005

Rune Stordal ble overraskende verdensmester på 1500 meter i 2005.

Ingen kunne tro at det var sant. Selv garvede nederlandske skøytereportere fikk panikk, oppsøkte den norske journalistflokken, og lurte: «Hvem er han, denne Rune Stordal?» Det var nemlig intet mindre enn en sensasjon da Rune Stordal fra Midttun og Fana gikk inn til VM-gull på 1500 meter 6. mars 2005. Halvannet år tidligere hadde han lagt skøytene på hyllen, før han ombestemte seg. — Jeg har aldri vært bedre enn nummer åtte i verdenscupen. Men jeg har visst at det har vært mer på lur, sa Stordal.

Lars Bystøls OL-gull i 2006

Under OL i Torino i 2006 tok Lars Bystøl gull i normalbakken og bronse i stor bakke og lagkonkurransen.

12. februar 2006 svevde "Ørnen fra Myrkdalen", Lars Bystøl, ned til olympisk gull i normalbakken i Torino. Han var på delt sjetteplass etter første omgang, men nådde helt til topps med sitt andre hopp på 103,5 meter. — Jeg visste det var seks gode hoppere igjen på toppen, og trodde først ikke det skulle holde. Men så begynte de å ramle ned. Jeg fikk nitten og en halv i stil, og visste at det ikke var så mange som kunne hamle opp med det, sa han til BT.

Odd-Bjørn Hjelmesets VM-gull i 2007

I 2007 fikk Odd-Bjørn Hjelmeset VM-gullet han hadde jobbet for lenge.

35 år gammel tok Odd-Bjørn Hjelmeset sitt første og eneste individuelle mesterskapsgull. Den sympatiske mannen fra Nordfjord vant femmilen i VM i Sapporo, etter å ha slått Frode Estil på oppløpet. — Det har vært tøft hele tiden å ha som mål å ta gull, uten å greie det. Klart du blir skuffet. Derfor kjennes det selvsagt veldig bra nå, sa Hjelmeset. Dette sikret ham også plass i historien som den første fra Sogn og Fjordane som noensinne har tatt et individuelt OL- eller VM-gull.

Branns seriegull i 2007

For syv år siden var Brann Norges beste fotballag.

Det kan virke så uendelig fjernt i dag, men det er ikke mer enn syv år siden det hendte. Bergen hadde ventet i 44 år, med Mons Ivar Mjelde som trener vant Brann endelig serien igjen. Byen gjorde seg klar for fest flere ganger, men mandag 22. oktober var det definitivt klart. Stabæk tapte for Viking, og ingen hadde sjanse til å ta igjen Brann. "Gullet er som en enslig bergensk godværsdag mellom hundre grå. Noe vi lever lenge på!" skrev BT-kommentator Knut Langeland.

Tarjei Bøs VM-gull i 2011

2011 var et fantastisk år for Tarjei Bø, blant annet vant han normaldistansen i VM i Khanty-Mansijsk.

2010/11-sesongen var Tarjei Bøs store sesong, og 8. mars ble han verdensmester på normaldistansen. Christoph Sumann fra Østerrike lå an til seier på siste skyting og før aller siste skudd, men bommet. Dermed kom tårene på Bø, som allerede var i mål og fulgte alt på storskjermen. — Mitt beste øyeblikk noensinne, men kanskje også det verste. Hele korthuset raste for meg, men det er vel lov til å gråte av glede, sa strynekaren som da bare var 22. Han tok individuelt VM-gull også to år etter, da på fellesstarten.

Alexander Dale Oens VM-gull i 2011

Alexander Dale Oens VM-gull i 2011 var et helt spesielt øyeblikk.

Tre dager etter 22. juli-tragedien svømte Alexander Dale Oen inn til VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai. — Jeg svømte med hjertet og ikke hodet. Hvis jeg kan bidra til en mikrodels promille av glede, er det fint, men samtidig kan ikke et gull veie opp for noe som helst der hjemme, sa Dale Oen etterpå. Tre år tidligere hadde han tatt OL-sølv i samme øvelse. Under ett år etter VM-gullet, 30. april 2012, døde Alexander Dale Oen av hjertestans på samling med svømmelandslaget i Flagstaff i USA, bare 26 år gammel.

Tommy Urhaugs gull i Paralympics i 2012

Tommy Urhaug vant Paralympics-gull i bordtennis i London i 2012.

13 år etter at han tok sitt første EM-gull, og 10 år etter at han ble dobbelt verdensmester i Taiwan, klarte bordtennisspiller Tommy Urhaug endelig å dra i land gullet han manglet for å gjøre samlingen komplett. Hans kinesiske finalemotstander Ning Ning Cao vant første sett med sifrene 11-8. Derfra og inn handlet det om radværingen Urhaug i OL-hallen ExCel i London. Han slo voldsomt tilbake og vant de neste tre settene 11-7, 11-7 og 11-9. — Jeg har aldri følt meg så bra som den dagen: fysisk, mentalt, konsentrasjon, fokus. Alt fungerte, fortalte Urhaug senere.

Bergensroernes VM-gull i 2013

2013 var et stort år for norsk og bergensk roing. Her har Kristoffer Brun (bakerst) og Are Strandli akkurat blitt verdensmestere i dobbeltsculler lettvekt.

Sammen med makkeren Are Strandli innledet bergenseren Kristoffer Brun en uforglemmelig helg for norsk og bergensk rosport 31. august 2013. Duoen i dobbeltsculler lettvekt vant gull i VM i Sør-Korea, og fikk sin revansje etter å ha røket ut i semifinalen i OL året før. Allerede dagen etter fulgte Nils Jakob Hoff (Fana Roklubb) og Kjetil Borch opp med gull i dobbeltsculler. — Vi var så lykkelige da Kristoffer og Are gikk i mål, men ett sekund etterpå skjønte vi hvilket enormt press det la på oss. Det var dritkult at de vant, men døgnet før vår finale er det verste i mitt liv. Det har kostet utrolig mye mentalt, sa Hoff til BT.

Mariann Vestbøstad Marthinsens gull i 2014

Mariann Vestbøstad Marthinsen ble paralympisk mester på sprinten i langrennspigging i Sotsji.

Hun tok Paralympics-bronse i svømming i 2008. Seks år senere, i mars i år, ble Mariann Vestbøstad Marthinsen paralympisk mester på sprinten i langrennspigging i Sotsji. — Det har vært 11 år med masse jobbing og knallharde prioriteringer i hverdagen. Da er det stort å få skikkelig igjen for det. Jeg er så glad, sa Marthinsen. Hun kommer fra Fitjar, bor i Bergen og representerer Loddefjord idrettslag.

Cecilias Brækhus erobring i 2014

Med seieren mot kroaten Ivana Habazin er Brækhus verdensmester i alle de fire største bokseforbundene, noe ingen kvinnebokser, uansett vektklasse, har klart tidligere.

Cecilia Brækhus har begeistret det norske folk i mange år, og i september i år ble hun historisk da hun slo kroaten Ivana Habazin på poeng. Med seieren er Brækhus verdensmester i alle de fire største bokseforbundene, noe ingen kvinnebokser, uansett vektklasse, har klart tidligere. — Det er litt vanskelig å finne ord. Det er egentlig bare én ting å si. Dere må høre nøye etter nå, for dette kommer fra hjertet: Uten dere er jeg ingenting, sa Brækhus fra ringen til nordmennene som hadde reist til København for å støtte henne. Nådde nesten opp: Branns mesterligakvalifisering mot Marseille, Fyllingens seriegull i håndball, Gro Marit Istad Kristiansen VM-gull i skiskyting (fellesstart) i 2005, Anders Fannemels hopp på 244,5 meter i Vikersund, Liv Grete Skjelbreids første VM-gull i 2000.

Les mer om

  1. Håndball